Tekst: Torbjørn Vinje, daglig leder, Forum for offentlig service


 

Litteratur som samtalerom

– Bokklubben min er en plass hvor du ikke trenger å ha lest boka for å bidra. Det handler om å møtes og snakke om temaer som angår oss alle, sa Kriticos Mwansa da han åpnet foredraget sitt.

Han er basert i Brussel og står bak det han selv beskriver som en ny type bokklubb. "The Book Club" samler mennesker til samtaler om alt fra kjærlighet og vennskap til maskulinitet og demokrati – uten at boka er selve hovedpersonen.

– Jeg gir et tema, for eksempel kjærlighet, og finner sitater fra ulike bøker knyttet til det. På bordene ligger kort med sitater og spørsmål, og så lar vi samtalen flyte derfra.

Et tredje rom

Målet er å skape det Mwansa kaller et “tredje rom” – et sted mellom hjem og arbeid, hvor man kan møte andre, tenke høyt og vokse sammen.

– Det første rommet er hjemmet. Det andre er jobb eller skole, ofte styrt av regler og hierarki. Det tredje rommet er der demokrati og fellesskap skjer. Jeg mener bibliotekene bør bli slike steder, sa han.

For Mwansa er ikke litteratur bare noe man konsumerer alene, men et startpunkt for fellesskap og forandring.

– Folk åpner hjertene sine i disse samtalene. Noen forteller om tap, andre om kjærlighet de aldri har uttrykt. En jente fortalte oss at hun etter en bokklubb endelig sa "jeg elsker deg" til faren sin. Det er kraften i disse rommene.

Bokklubb i bevegelse

Mwansas bokklubb er alt annet enn statisk. Den har vært arrangert i fengsler, på videregående skoler, med fotballag, i samarbeid med Nike og på Van Gogh-museet.

– Jeg har aldri vært i fengsel, men jeg vet at tid er det man har mest av der. Hvorfor ikke bruke den tiden til å vokse? sier han med et smil.

– I fengsel ser jeg hvordan samtale gir innsikt. Menn som aldri har snakket om farskap før, deler ærlig og reflektert. Og de fortsetter samtalene etter jeg drar.

Han har også tatt med bokklubben på løpeturer.
– Vi løper fem kilometer, spiser frokost og snakker om Murakami. Når du har utfordret kroppen sammen med noen, blir samtalen mer ekte.

Tilgjengelighet fremfor elitisme

Det ligger en tydelig aktivistisk kjerne i Mwansas arbeid: Å gjøre kunnskap tilgjengelig.
– Jeg vil gjøre bøker kule igjen. Mange unge sier de ikke leser, men det er ofte fordi rommene ikke føles åpne for dem. Hvis vi sier alle må ha lest boka, har vi allerede ekskludert noen.

– Vi trenger å finne nye måter å engasjere oss i bøker på, fortsetter han. – Lesing tar aldri slutt – det må bare endres hvordan vi leser, og hvor vi gjør det.

I markedsføringen av bokklubbene tar han i bruk humor, estetikk og hurtighet – spesielt rettet mot unge på sosiale medier.

– Du har tre sekunder på å fange oppmerksomheten. Jeg lagde en video av en fyr som snubler i en trapp med en bok i hånden. Folk husker boka fordi de ler – og så leser de den.

En omvendt bokklubb

– Euronews kalte det den "omvendte bokklubben hvor folk deler fra sjelen". Og det er akkurat det det er. Et sted for refleksjon, samhørighet og vekst.

Til slutt understreket Mwansa hvordan bibliotekene kan spille en nøkkelrolle i samfunnsbygging:

– Bibliotekene er samfunnets trygge havn. Hvis vi gjør dem til åpne, varme, fleksible rom, kan vi forandre byer – og kanskje til og med land.

Det tredje stedet – Nasjonalbibliotekets vårkonferanse

Nasjonalbibliotekets vårkonferanse ble arrangert 27.03.25.

Konferansens ingress: Samfunnet og bibliotekene er i evig utvikling og endring. Drømmen er som alltid å gjøre bibliotekene til det stedet folk vil oppsøke. Et sted til støtte for demokratiet, et sted å  bekjempe den voksende ensomheten, et sted for kunnskap og et sted for å kjempe mot sensur.

Kriticos Mwansa er en tverrfaglig kreativ kraft i krysningspunktet mellom litteratur, kultur og aktivisme. Han er basert i Brussel, Belgia. I 2021 startet han The Book Club – en bokklubb for folk som ikke har lest boka. Han holdt foredraget The Book Club for People That Didn’t Read the Book – Sparking Important Conversations Through Literature.

 

Metode for utarbeidelse av artikkel

  • Lydfil transkribert med NB-Whisper
  • Råtekst bearbeidet med ChatGPT
  • Endelig tekst utarbeidet av Torbjørn Vinje, daglig leder, Forum for offentlig service