Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Foto: Christian Wangberg / Studio Wangberg. Fra Riksrevisjonens undersøkelse av helse-, opplærings- og velferdstjenester til innsatte i fengsel. Dokument 3:4 (2022–2023)

Rapport fra Riksrevisjonen om kriminalomsorgen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Riksrevisjonen har lagt frem en rapport om innsattes helse-, opplærings- og velferdstjenester i fengslene. Funnene er nyttige for regjeringens arbeid med å styrke tilbakeføring til et kriminalitetsfritt liv og tilrettelegging av helse-, opplærings- og velferdstjenester i fengsel.
Foto: Fra forsiden av NOU 2020:16 Levekår i byer. Gode lokalsamfunn for alle

Startar arbeidet med stortingsmelding om levekår i byar og byområde

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Det skal vere godt å bu og vakse opp i alle lokalsamfunn i Noreg. For å betre levekåra i byar og byområde med særskilte utfordringar, må stat og kommune samarbeide. Vi vil no gå gjennom korleis vi jobbar saman for å forebygge utanforskap og sosiale utfordringar, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Fv. Angela Hanson, OPSI, Kristin Karlsrud Haugse og Piret Tõnurist, OPSI. Foto: digdir

Digitaliseringsbloggen: Offentlig innovasjon på agendaen på OECD-møte i Paris

Innovasjon og digitalisering

"I slutten av september møttes vi som er nasjonale kontaktpunkter for innovasjonsnettverket The Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) på OECD-hovedkvarteret i Paris til det første treffet på tre år. Hovedtema for møtet var måling av offentlig innovasjon." Kristin Karlsrud Haugse har skrevet et lite reisebrev fra møtet i Paris.
Svein Kristensen, leder av digitaliseringsrådet: Foto: Difi.

Digitaliseringsbloggen: Digitaliseringsrådets podkaster

Innovasjon og digitalisering

Samarbeid er avgjørende for å lykkes. Nesten alle prosjekter vi har i rådet krever samarbeid på tvers, ofte også på tvers av forvaltningsnivå. Det er i kommunene folk bor, sier Digitaliseringsrådets leder Svein Kristensen i denne podkasten.
Digdir inviterer til sesjon på NOKIOS om felles digitalt kompetanseløft for digital transformasjon i offentlig sektor.

Er du og din virksomhet digitalt moden?

Innovasjon og digitalisering

Mange offentlige virksomheter innser at de trenger økt digital kompetanse. Det er lett å tenke at digital modenhet dreier seg om kunnskap og ferdigheter til å kunne bruke nye løsninger – men det virkelige kompetansebehovet handler om å forstå hvorfor og hvordan vi skal få til den digitale transformasjonen.

Vellykket ledelse starter med å gjøre prioriteringer i dag som vil øke handlingsrommet ditt i morgen. Du er først og fremst leder fordi du kan påvirke verden rundt deg til å legge til rette for egne suksesser i fremtiden. Foto: Yan Krukov / Pexels

Økt handlingsrom skaper mer vellykkede ledere

Ledelse

De lederne som er dyktige til å frigjøre tid til å påvirke mennesker både i og utenfor egen avdeling, blir også de mest vellykkede lederne, skriver Kjetil A. Vedøy, høyskolelektor ved Institutt for ledelse og organisasjon, Høyskolen Kristiania i Oslo.
Muligens lever varianter av ledelsesforventninger i organisasjoner videre på grunn av vårt biologiske arvemateriale. Men er det lurt? Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Er det de rette personene som blir ledere?

Ledelse

Genene har stor betydning for hvem som i dag blir ledere. Det til tross for at vårt genmateriale ble dannet for minst 2,5 millioner år siden.

Kadafi Zaman klipp fra video

Den norske drømmen

Service- og tjenestekonferansen 2022, 2.-4.11, Quality Hotel Ramsalt, Bodø

Hei, jeg heter Kadafi Zaman, og er journalist for TV2-nyhetene. Jeg kommer til Service- og tjenestekonferansen for å fortelle min historie - om min personlige reise.

Liv Oftedal Rossow videohilsen

Helsedata gir bedre pasientopplevelser

Service- og tjenestekonferansen 2022, 2.-4.11, Quality Hotel Ramsalt, Bodø

Hei, jeg heter Liv Rossow, og jobber som produktområdeleder i Helsedata i Oslo. Vi i helsedataområdet mener at den største utfordringen ansatte i helsetjenesten har, det er samtidighetskonflikten.

Vi skulle undersøke hvordan Brønnøysundregistrene og Digitaliseringsdirektoratet kan være med og bidra til det grønne skiftet for virksomheter. Foto: Fra presentasjon av Bærekraftsportalen

Sommercampen lagde Bærekraftsportalen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kan Brønnøysundregistrene og Digitaliseringsdirektoratet bidra til å skape et grønnere næringsliv? Det var oppgaven vi skulle løse i sommer. Svaret ble en egen portal for bærekraftsdata.
- Mange av oss som jobber med personvern og informasjonssikkerhet gleder oss til sikkerhetsmåneden, som i år har digital hverdag som tema, sier avdelingsdirektør for teknologi, analyse og sikkerhet, Veronica Jarnskjold Buer i Datatilsynet. Illustrasjonsbilde fra: cybersecuritymonth.eu

Sikkerhetsmåneden 2022: Sammen for en trygg digital hverdag

Samfunns- og tjenesteutvikling

Sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Årets tema for sikkerhetsmåneden vil være "Sammen for en trygg digital hverdag", med fokus på løsepengeangrep og phishing.

Psykiske plager og lidingar utgjer i overkant av 20 prosent av det totale legemeldte sjukefråværet og 35 prosent av alle nye mottakarar av uføretrygd. Foto: cottonbro / Pexels

Slik kan medarbeidarundersøkingar styrke arbeidsmiljøet

Samfunns- og tjenesteutvikling

For at ei medarbeidarundersøking skal kunne vere eit effektivt hjelpemiddel til å førebygge sjukefråvær, må undersøkinga kartlegge faktorar som har dokumenterte konsekvensar for dei tilsette og verksemda.
Som leder vil det være lurt å komme i forkant av skjevheter som sannsynligvis vil påvirke hvordan du blir oppfattet av andre, spesielt de som du selv kan kontrollere ved å endre oppførselen din. Foto: Austin Distel / Unsplash

Ledere bør ikke ta all æren for virksomhetens suksess

Samfunns- og tjenesteutvikling

Som daglig leder er det naturlig å ønske å ta æren for positive resultater i virksomheten. Men en fersk studie viser at det er mye mer sannsynlig at du da vil få skylden for dårlige resultater i fremtiden. Hvis du derimot er mer ydmyk, er det mindre sannsynlig at du blir klandret.

Bodø Hundholmen Byutvikling

Landsmøtet 2022: Saksdokumentene er publisert

Quality Hotel Ramsalt, Bodø / Digitalt, 02.11 kl. 16:00

Landsmøtet 2022 arrangeres 02.11 fra kl 16:00 til 16:45 på Quality Hotel Ramsalt i Bodø, dagen før åpning av Service- og tjenestekonferansen 2022. Det er også mulig å delta digitalt. 

- Vi ska bruke de to øran dobbelt så mykje som kjeften, sier Odd Eidner, prest i Bodø. - Og prøv å lytt oss frem til korleis opplev det her mennesket sitt liv og sin kvardag akkurat no. Foto: Torbjørn Vinje

Odd Eidner: Vi e utstyrt med to øra og ein kjeft!

FOS-podden

- Nån ganga føle æ mæ som ein omreisende i død og sorg, sier Odd Eidner, prest i Bodø. - Æ går fra den eine krisa til den andre, og det va vel kanskje ikkje drømmejobben som æ tænkt at æ skull plukk fra øverste hylle når æ vart stor. 

Atle Bøe Pedersen videoutsnitt2

Datahjelp for vettskremte

Digital inkludering

Indre Østfold kommune tilbyr gratis datahjelp på innbyggertorg og bibliotekene. De har kalt tilbudet Datahjelp for vettskremte for å ufarliggjøre det hele, og formidle til innbyggerne at dette er for alle.

Kristin Skeide Fuglerud, Malin Rygg

uubloggen: Åtte på gata om digitalt utanforskap - Kristin Skeide Fuglerud

Samfunns- og tjenesteutvikling

På Arendalsveka tok eg ein prat med mange gode folk om digitalt utenforskap, skriver Malin Rygg, direktør i Tilsynet for universell utforming av ikt. Og vi deler videointervjua her på bloggen, og i dag deler vi praten med sjefsforskar Kristin Skeide Fuglerud i Norsk Regnesentral.

Illustrasjonsbilde: Utdrag fra skatteetaten.no

Offentlege nettstader skal ha årleg digital helsesjekk

Alle offentlege verksemder skal frå neste år gjere opp årleg status for i kva grad nettstadane deira oppfyller dei tekniske krava som sikrar at alle får tilgang til, og kan bruke nettstaden. Status for denne digitale helsesjekken skal oppsummerast i ei tilgjengelegheitserklæring som skal ligge opent på nettstaden.

Illustrasjonsfoto: Torbjørn Vinje

– Nå er vi snart klare til å rulle ut Kobo!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Et digitalt system for kommunale boliger blir snart tilgjengelig for alle landets kommuner. Kobo heter systemet som Husbanken og KS utvikler i samarbeid med en rekke kommuner. Målet er at alle kommuner som vil skal få koble seg på i løpet av 2023.
De lederne som klarte seg best under pandemien var de som klarte å avgi kontroll, gi tillit til sine medarbeidere og gjøre seg selv overflødige. Foto: fauxels / Pexels

Trenger vi en ny måte å tenke om ledelse?

Ledelse

Vi lever i en tid med store endringer. Både klima, kriger, pandemier, digitalisering og samfunnsutfordringer kommer til å gi nye konkurransemessige vilkår, som vil kreve radikal omstilling. Spørsmålet er om vi har den rette form for ledelse for å møte dagens og fremtidens utfordringer?

Dei psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøutfordringane er blant hovudårsaken til sjukefråværet i Norge, skriver Ragnhild Lied,  leiar i UNIO. Foto: CDC / Unsplash

Et helsevesen på kanten

Innovasjon og digitalisering

Bruk av "edge computing" i helsevesenet betyr raskere, bedre, sikrere og mer pasientvennlig behandling, hevder Sebastian Nölting, administrerende direktør i RNT Rausch, i denne kronikken på digi.no
Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge har utfordret barnebarna sine i anledning eldredagen. Foto: Senteret for et aldersvennlig Norge

FNs internasjonale eldredag 1. oktober

Samfunns- og tjenesteutvikling

FNs internasjonale dag for eldre har i år det overordnede temaet "Eldre menneskers motstandsdyktighet i en verden i endring". Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge mener det å dele erfaringer med fremtidens eldre – kan bidra til å gjøre dagens eldre tryggere i egen hverdag.

Kari Østerud, direktør ved Senter for Seniorpolitikk. Foto: Siri Baastad.

Seniorpolitikk på ordentlig (ikke bare i festtaler)

– Det er ikke bare for å være grei at arbeidsgiverne må satse på seniorene. Det er en dyd av nødvendighet. Eldre arbeidstakere har kompetanse arbeidsgiver trenger. Arbeidslivet trenger dem! sier Kari Østerud, direktør ved Senter for Seniorpolitikk.
- Vi står i fare for at de sju livshendelsene i regjeringens digitaliseringsstrategi havner på like mange portaler, skriver Andreas G Rafalsen. - Og de sju livshendelsene er bare de første. Det finnes mange flere hendelser i menneskers liv der informasjon og tjenester i dag oppleves fragmentert og lite sammenhengende. Foto: Digitaliseringsdirektoratet

Hvorfor faller Norge på EUs eGovernment-rangering?

Innovasjon og digitalisering

Hvordan kan vi forhindre at offentlig sektor oppleves fragmentert og med usammenhengende tjenester? Det ønsker avdelingsdirektør Andreas G. Rafaelsen i Digitaliseringsdirektoratet å svare på i denne kronikken.

Ofte treng vi ikkje finne opp hjulet på nytt – vi kjem langt med å sjå på korleis dei flinkaste i klassen lukkast og hente inspirasjon frå dei, skriver Malin Rygg. Foto: uutilsynet

uubloggen: Berekraftig livslang læring

Digital inkludering

Denne veka har eg vore i Tromsø på Nordisk ministerråds konferanse om digital kompetanse og livslang læring for berekraftig omstilling i Norden (DigiNorden), skriver Malin Rygg, direktør i Tilsynet for universell utforming av ikt.

Som AI-trenere må vi lese og kartlegge de stedene kundene faktisk trenger å snakke med et menneske. De kundene som sitter fast med en chatbot som ikke har medfølelse – der må vi følge med, være på tilbudssiden og sette over til noen som kan hjelpe mer, sier Marthe Langberg Johannessen. Foto: SpareBank1 SR-Bank

Marthe trener chatbots: – Jeg liker nye måter å tenke kundeservice

I 2017 kjøpte SpareBank 1 SR-Bank chatbot-løsningen til oppstartselskapet Boost AI. Chatboten fikk navnet Banki, og han har cirka 40 000 samtaler i måneden. Men for at Banki skal klare å hjelpe alle kundene, så får han hjelp av et team med trenere. — For å bli venn med en chatbot må man først og fremst lære seg å snakke deres språk, forteller AI-trener Marthe Langberg Johannessen.

I psykologisk trygge team tør medlemmene si hva de mener, uttrykke bekymringer, fortelle om feil de har gjort og spørre om ting de er usikre på, skriver Therese Sverdrup. Foto: fauxels / Pexels

Fire feil du må unngå hvis teamet skal lykkes

Ledelse

Å jobbe i team kan gi gode resultater. Men det stiller noen krav til hvordan arbeidet settes i gang og gjennomføres, skriver NHH-forsker Therese E. Sverdrup i E24.
Den som taler, må beskrive virkeligheten på en måte som er overbevisende. For eksempel hvis dere står foran en stor utfordring, så må den utfordringen beskrives sånn at folk kjenner seg igjen og forstår hva det handler om. Da vinner du troverdighet og oppnår tillit, sier Bård Norheim. Foto: Matheus Bertelli

Kunsten å tale til nordmenn

Ledelse

Ønsker du å lære deg kunsten å tale effektivt og med troverdighet til medarbeiderne dine? Kunsten å tale til nordmenn er skrevet for ledere og andre som ønsker å treffe nordmenns hoder og hjerter med talene sine – på arbeidsplassen, etter tragedier, eller i forbindelse med merkedager og feiringer. 

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik fekk rapporten frå utvalsleiar John Arne Moen. Foto: KDD

Personvernkommisjonens rapport er overlevert

Samfunns- og tjenesteutvikling

Personvernkommisjonen leverte 26.09.22 utredninga om forholda for personvernet i Noreg til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Vi har alle et ansvar for å inkludere og ikke diskriminere, og negative holdninger til eldre ser ut til å finnes overalt i samfunnet. Men på arbeidsplassen må arbeidsgiveren ta roret, og tillitsvalgte er viktige støttespillere i dette arbeidet, skriver ­Lise Lyngsnes Randeberg. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Tre steg for å forlenge seniorenes yrkesliv

Samfunns- og tjenesteutvikling

Seniorene er en arbeidskraftressurs, som samfunnet er helt avhengig av framover, skriver ­Lise Lyngsnes Randeberg, konstituert leder av arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne. Men i dag er insentivene for å stå lenge i arbeid svakere enn da pensjonsreformen trådte i kraft i 2011. 

Vi ser gjerne etter de som ligner på oss selv og gir minst motstand. Derfor kan det være lurt å bruke profesjonelle rekrutterere som kan hjelpe deg med å se forbi egne og andres fordommer, mer åpent, sier Bente E. Engesland. Foto: Filip Agnihotri

Verdidrevet ledelse blir viktigere framover

Ledelse

Store omveltninger har skjedd i løpet av få år, noe som har endret hvordan ledere må jobbe for å lykkes fremover. Men hva er egentlig suksesskriteriene for fremtidens ledere? Og hvordan kan man på en god måte rekruttere de beste menneskene for sin virksomhet?

Hans Christian Holte, direktør i NAV, og Malin Rygg, direktør i Tilsynet for universell utforming av ikt.

Videoblogg: Åtte på gata om digitalt utanforskap - Hans Christian Holte

Digital inkludering

- På Arendalsveka tok eg ein prat med mange gode folk om digitalt utenforskap, og vi deler videointervjua her på bloggen, skriver Malin Rygg, direktør i Tilsynet for universell utforming av ikt i Digitaliseringsdirektoratet. - Direktør i Nav, Hans Christian Holte, er dagens namn.

- Løsningen er enkel, skriver Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS. - Men den må prioriteres. Av alle som lager digitale løsninger. Av hele offentlig sektor. I dag. Norge kan ikke leve med et digitalt klasseskille. Foto: picjumbo.com

Fra digitalt utenfor til innenfor

Digital inkludering

Omtrent 14 prosent av den norske befolkningen over 16 år har liten eller ingen digital kompetanse. Samtidig fortsetter digitaliseringen av Norge. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, sier at Norge ikke kan leve med et digitalt klasseskille.

For en leder er det styrkende å kunne gi sine medarbeidere hjelp, skriver Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter. Foto: Antoni Shkraba / Pexels

Psykisk helse: Tørr å spørre!

Ledelse

Econas Nina Riibe spør i Dagens Perspektiv om dagens ledere snakker nok om psykisk helse. Takk for at du stiller dette spørsmålet, Nina, skriver Elisabeth Ege.
Vegard Halvorsen, SLT koordinator Indre Østfold kommune og Cathrine Løes Sørby, rådgiver i livsmestring. Her på mestringsenheten Oppvekst Indre Østfold kommune. De sitter i voldsforebyggende team som samarbeider med ressurspersoner fra kommune og politi. Foto: Indre Østfold kommune

Lettere arbeidsdag med handlingsplan mot vold

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Det er første gang jeg har opplevd applaus av politikerne i kommunestyret. Det sier mye om hvor viktig temaet er og hvor mange som kan være berørt av vold, sier Vegard Halvorsen som er SLT-koordinator i Indre Østfold kommune.
Vil du bli enda bedre på samtaler med sykmeldte? idébanken.org anbefaler to nyttige verktøy for deg som leder. Illustrasjon: idébanken.org

Still de riktige spørsmålene til den sykmeldte

Ledelse

Samtalen er nøkkelen til god dialog når noen er sykmeldt. Hvilke spørsmål du stiller som leder har mye å si for hvordan samtalen blir, hva som kommer frem og hvilken tilrettelegging dere kan få til. Klarer du å skape en god dialog med medarbeideren, er dere på god vei til å finne løsninger som kan fungere. Her er noen gode tips:
Datatilsynet har på bakgrunn av funnene  utformet noen råd til arbeidsgivere som vurderer å innføre overvåkings- og kontrolltiltak på arbeidsplassen. Foto: Noelle Otto / Pexels

Sjefen ser deg?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Digitale arbeidsverktøy gir stor gevinst. Samtidig ser vi at mulighetene som ligger i dem også kan gi betydelige personvernutfordringer. En undersøkelse Datatilsynet nylig gjennomførte, viste blant annet at over halvparten av arbeidstakerne som ble spurt hadde mangelfull oversikt over hvilken informasjon arbeidsgiveren samler inn om dem.

Hele 170 000 leveår kunne vært vunnet bare på ett år dersom vi ikke hadde hatt sosial ulikhet i helse. Fra forsiden av rapporten: Sosial ulikhet tar liv

Sosial ulikhet tar liv

Samfunns- og tjenesteutvikling

Sosial ulikhet tar liv. Problemet er gjennomgripende i vårt samfunn. Helse, livskvalitet og død følger sosial status som en trapp gjennom hele samfunnet enten vi måler sosial status som inntekt eller utdanning.
Ett av de fire tipsene fra artikkelforfatterne: Ha fokus på situasjonen til sluttbrukeren og hvilke forbedringer i brukerreisen som er mulig å få til. Vær nysgjerrig på overgangene, og hvordan dere i samarbeid kan skape en bedre brukeropplevelse og mer sammenheng i tjenestene. FIllustrasjonsfoto: Matti / Pexels

Digitaliseringsbloggen: Nettverkssamarbeid gir bedre sammenhengende tjenester

Innovasjon og digitalisering

Fokus på sluttbruker og en ubyråkratisk rigg har gitt håndfaste resultater. Flyktninger fra Ukraina får nå blant annet elektronisk ID, de er enklere å nå gjennom mer oppdaterte adresser i folkeregistret. og de får raskere behandling av en robot hos UDI. Et tverrsektorielt og tverretatlig nettverkssamarbeid på digitaliseringsområdet bidro til dette.

Annonse