Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kunstig intelligens kan være så mye og brukes på så mange vis, skriver Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør. Vi som gikk på kino på åttitallet, vil huske at Arnold Schwarzeneggers terminator endret personlighet fra første til andre film. Det er fortsatt noe å lære av Arnold og historiene fra kinomørket på åttitallet. Foto: cottonbro / Pexels

Arnold og lærdommene fra kinomørket

Innovasjon og digitalisering

Vi trenger en felles retning og en tydelig regulering av hvordan vi skal ta i bruk kunstig intelligens i offentlig sektor. Jeg ønsker meg en debatt om lovene våre − som er laget i og for en analog tid, skriver Hans Christian Holte.
Kunder blir mer uhøflige i skriftlig kommunikasjon med en servicemedarbeider. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Empati kan være kuren mot sinte kunder på nett

Samfunns- og tjenesteutvikling

Klager fra kunder kan hjelpe butikker og bedrifter å bli bedre, men det finnes også en annen side. Noen kunder er sinte når de klager. I 2014 kunne forskning.no melde at enkelte passasjerer på buss og tog tok til trusler eller vold om de ikke fikk det som de ville. – I forbrukssamfunnet er kunden konge. Men når kunden blir misfornøyd, kan makten gi seg farlige uttrykk, sa Nicklas Salomonson på Högskolan i Borås den gang. En konduktør kunne for eksempel fortelle at det ikke var uvanlig å bli spyttet i ansiktet eller dyttet.

- La oss gravleggje eldrebølgja og heller finne eit nytt omgrep, skriver Wenche Halsen i Aldersvennlig Norge. - Om vi då ikkje berre kan snakke om endringane i befolkninga, og at vi blir fleire eldre er ein suksess? Foto: Edu Carvalho / Pexels

La oss gravleggje eldrebølgja

Samfunns- og tjenesteutvikling

Ein gong var det nokon som fann ut at vi skulle namngje dei demografiske endringane landet vårt står ovanfor som ei eldrebølgje. Nesten dagleg publiserast det saker i media som dreier seg om dei store utfordringane eldrebølgja fører med seg.
Å legge til rette for at vi kan bo hjemme så lenge som mulig betyr ikke nødvendigvis at vi bor i den samme boligen hele livet, men at vi bor i en bolig som er egnet for alderdommen, sier rådet for et aldersvennlig Norge i sitt høringsinnspill. Foto fra forsiden av rapporten: Bostøtten. Opprydning og forankring.

Bostøtten som virkemiddel

Samfunns- og tjenesteutvikling

Rådet for et aldersvennlig Norge har i sitt arbeid stort fokus på bolig, og hvordan det kan legges til rette for at eldre som ønsker det, skal få bo hjemme så lenge som mulig. Rådet peker derfor på utfordringene og problemstillingene som presenteres i rapporten om bostøtteordningen i sitt høringsinnspill.

Banken skal ha et tilbud til kunder som gjør det mulig å få kontoinformasjon, betale regninger og overføre penger uten hjelp av digitale løsninger. Foto: Hasan Albari / Pexels

Bransjenorm finansiell inkludering

Digital inkludering

Bransjenorm finansiell inkludering har som målgruppe ikke-digitale kunder, samt deres pårørende. Den omhandler hvordan bankene som et minimum skal forholde seg til og behandle ikke-digitale kunder og kunder som går fra å være digitale til å bli analoge.

All forskning hittil tyder på at ledere bør legge hovedvekten på å være relasjonsorienterte og gjerne med en dæsj visjonær endringsorientering. Foto: Kampus Production / Pexels

Ydmyke ledere fungerer best

Ledelse

Hva motiverer mest til å jobbe: en streng sjef som tenker tempo og resultater, eller en myk sjef som også ser deg som person? En studie gjort av forskere fra Kina og USA viser at ydmykhet fungerer best i en lederstilling. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Educational Studies.

Paul Iske trekker frem å feile brilliant som metode for å lære. Det betyr å analysere hva som gikk galt, trekke lærdom og bruke den lærdommen til å lykkes i neste omgang. Foto: Gratisography / Pexels

En brilliant feil

Ledelse

Det er lurt å lære av sine feil, sies det. Men hvorfor er det så vanskelig å nettopp ta lærdom av feilene vi gjør både privat og i forretningslivet? – Folk er programmert til å snakke om suksess, spesielt egen suksess. Og det handler ikke bare om hva folk tenker om seg selv, men hva de tror andre tenker om dem, sier professor Paul Iske.

Praksis er særlig en funksjon av kunnskaper og ferdigheter ledere har utviklet. Det er ikke én måte – en praksis – å lede på som er mer effektiv enn andre, men mange forskjellige, avhengig av den enkelte leder, dennes relasjoner og konteksten han/hun er en del av, skriver Cathrine Filstad og Tom Karp. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Ledelse forstått og utøvd - som en praksis

Ledelse

I forskningsprosjekter de senere år har vi studert ledelse som praksis. Praksisperspektiver innen ledelseslitteraturen er et tema som har fått økt oppmerksomhet. De tilsier at vi i større grad forholder oss til organisatoriske realiteter slik de er «i praksis», i tillegg til at ledelse forstås som utøvelse av en praksis.
Det å ha noen til stede ved siden av seg i organisasjonen gir en mer kontinuerlig dialog, sier Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted. Kunnskapen blir mye mer praktisk orientert, og vil sitte bedre. Foto: Schibsted.

– Vi snakker jo ikke om aldersmangfold!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kristin Skogen Lund har selv følt på skammen ved å ikke mestre ny teknologi. Nå ønsker Schibsted-sjefen å fjerne skammen rundt manglende digital kompetanse, slik at alle som vil kan stå lenger i jobb – og delta i verdiskapingen.

– Diskriminering som skjer i arbeidsforholdet, knytter seg typisk til ulike seniortiltak i virksomheten, sier NITO-advokat Kenneth Strømme Gundersen. FOTO: NITO

Reagerer på at eldre skvises ut av arbeidslivet

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Mange opplever å bli diskriminert på grunn av alder, men det kan være vanskelig å bevise, sier NITO-advokat Kenneth Strømme Gundersen i en pressemelding fra NITO.

No har vi vist kva som er mogleg å få til, og det blir viktig for oss å nytta oss av den læringa, seier Therese Krohn, fungerande leiar for Produktområde arbeid. Illustrasjonfoto: NAV

Automatiserte dagpengevedtak viser noen av mulighetene

Innovasjon og digitalisering

Vi skal bygge gode løysingar for brukarane og har brukt mykje tid på kommunikasjon og innhald. Neste mål er å få løfta handsaminga over i nytt system for sakshandsaming, seier Therese Krohn.

Podkast: Er medarbeidersamtalen meningsløs? Eller er den et verdifullt verktøy? Medarbeidersamtaler er tema i denne episoden av podkasten På jobben. Illustrasjon: Remi Juliebø.

Fem grunner til at medarbeidersamtalen blir vellykket

Ledelse

Medarbeidersamtalen er et nyttig verktøy for både ansatt og leder. Dere blir bedre kjent, den åpner for gode samtaler, og bidrar til at ønsker og behov kommer på banen. Hva skal til for å gjøre arbeidsforholdet best mulig?
Susann Andreassen er HR-sjef i Peab Anlegg Nord, og en av hovedpådriverne bak sykefraværsprosjektet som bedriften har gjennomført. Foto: idébanken.org

Sammen om sykefraværet

Ledelse

En fastlåst situasjon gikk utover arbeidsmiljøet og sykefraværet. Løsningen lå i å tørre å involvere alle.

Jeg tror det vil bli viktigere enn noensinne å være en som yter service, skriver Hege Nilsen, daglig leder i Stormberg. Foto: Stormberg

Når vannet stiger, løftes alle båtene

Samfunns- og tjenesteutvikling

Uansett hva du selger, har du mye igjen for å yte god service. Løfter du i tillegg dine ansatte, vil de også løfte kundene, skriver Hege Nilsen, daglig leder i Stormberg.

Hensikten med boken er å formidle at digitalt utenforskap i det norske samfunnet kan forhindres – og formidle et forslag til hvordan. Foto: Kakadu

Bok: Hvordan inkludere alle i vårt digitale samfunn?

Digital inkludering

Kakadu og Ryfylke IKS har opparbeidet innsikt i hvordan vi kan heve og kvalitetssikre digital opplæring av eldre. Arbeidet er oppsummert i boken "Hvordan inkludere alle i vårt digitale samfunn?"

Kronikkforfatterne (f.v.): Lars van Marion i Rambøll Management Consulting, Line Gaare Paulsen i IKT-Norge, Knut Bjørgaas i Digdir og Asbjørn Finstad i KS. Foto: Pressebilder

Digitalt eller ikke – alle skal med

Digital inkludering

Det kommer stadig nye og bedre digitale tjenester fra det offentlige som gjør hverdagen enklere for de fleste av oss. Men noen ønsker ikke «å bruke data». Andre vil gjerne kommunisere digitalt, men mestrer det ikke – kanskje fordi løsningene vi lager, er for dårlige, skriver kronikkforfatterne.

Unge studenter viser seg å være sårbare i møtet med offentlige digitale tjenester. En faktor som kan være med på å forklare dette, er en lav byråkratisk kompetanse. Foto: Buro Millennial / Pexels

Disse gruppene sliter med å henge med på digitaliseringen

Digital inkludering

En ny rapport om digital sårbarhet fra SSB, DFØ og Digdir viser at unge studenter er sårbare i møtet med offentlige digitale tjenester. Lite integrerte utenlandske kvinner har også høy risiko for å falle utenfor det digitale tjenestetilbudet, mens det derimot er mindre sannsynlig at innvandrere som er godt integrert opplever digitalt utenforskap.

Programleder for TISK-IKT Arve Paulsen (t.h.) mottok prisen av Digdir-sjef Steffen Sutorius. Foto: Khan Le/Digdir

TISK-IKT vant Digitaliseringsprisen 2022

Innovasjon og digitalisering

De har jobbet sammen for at du og jeg skulle kunne leve mest mulig normalt i de mest unormale av tider. Nå belønnes det storstilte offentlige pandemiprosjektet TISK IKT med Digitaliseringsprisen 2022.

Hvordan hindrer vi diskriminering ved bruk av kunstig intelligens i offentlig sektor? Foto: Antonio Batinić / Pexels

Når algoritmer saksbehandler

Innovasjon og digitalisering

Algoritmene kan gi undervisning tilpasset hvert enkelt barn. De kan predikere og forhindre hjertesvikt, og de kan hjelpe med å få sykemeldte fortere tilbake i jobb. Kunstig intelligens er på full fart inn i offentlig sektor. Hvordan sørger vi for at teknologien bidrar til en mer rettferdig og mindre diskriminerende offentlig sektor – heller enn det motsatte? Hvem skal holde algoritmene i øra, og hvordan skal det gjøres?

Rekrutterere skal aldri undervurdere de mulige kognitive feilkildene og fallgruvene vi utsettes for når vi skal vurdere og evaluere kandidatene. Her får du 10 grunner som gjør at jobbintervjuet ubevisst kan villede oss. Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

10 grunner til at jobbintervjuet feiler

Ledelse

Det typiske jobbintervjuet er lite egnet til å fortelle om en jobbsøkers fremtidige prestasjoner. Likevel er intervju den aller mest brukte metoden i rekruttering. Hvor ligger fallgruvene?
Flere av de som er intervjuet har kommentert hvordan pandemien og smitteverntiltakene grep inn til kjernen i deres hverdagsliv ved å forstyrre små, men viktige sosiale hverdagsrutiner. Foto: Kampus Production / Pexels

Ny rapport: Et aldersvennlig samfunn i koronaens tid

Samfunns- og tjenesteutvikling

Under covid-19-pandemien ble mye stengt ned – både institusjoner og møteplasser. Dette rammet særlig de med funksjonssvikt og som ikke hadde nær familie nærheten, men også eldre som i utgangspunktet var aktive og ressurssterke.

- Ofte kan man komme langt med å stille seg noen systematiske spørsmål på bestemte tidspunkt i utviklingen av et tiltak, forteller forfatter av veilederen, Bergljot Baklien. Foto: Mart Production / Pexels

Ny veileder for Leve hele livet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Veileder i egenevaluering for kommuner som jobber med Leve hele livet er klar. Veilederen skal bidra til økt bevissthet om hva som hemmer og fremmer gjennomføringen av Leve hele livet lokalt.

Leonardo da Vinci var sulten på læring og utvikling hele livet. Han var god på å fortsette å stille nysgjerrige spørsmål og aldri akseptere status quo, mener kronikkforfatteren. Foto: dilara irem / pexels

Hva kan vi lære av Leonardo da Vinci?

Ledelse

Leonardo da Vinci var et unikum av et renessansemenneske som kan vise til banebrytende resultater på mange forskjellige felt. Hva var det med Leonardo da Vincis tenkning som førte til store prestasjoner, spør Mariann Crantz.

Disse utfordringene ved digitaliseringen av samfunnet er så store at det bør utarbeides en handlingsplan for hvordan dette kan håndteres i fremtiden, skriver Alice Moræus. Hun er forundret over at det ikke er høyere oppe på agendaen både i det offentlige Norge, i media og hos politikere. Illustrasjon: uutilsynet.no

uubloggen: Digitalisering av samfunnet – et folkehelseproblem

Digital inkludering

Som lege og som datter til en aldrende mor har jeg en økende bekymring knyttet til digitalisering av samfunnet uten gode reserveløsninger for en stor andel av befolkningen som ikke har tilstrekkelig digital kompetanse, skriver Alice Moræus.

Når digitale tjenester utvikles på brukernes premisser, så betjener de fleste seg selv, sier Torbjørn Vinje. - Men - det er mange som ikke mestrer dette, så det er viktig at det finnes et tilbud for alle. Foto: Jo Michael

Podkast: En pådriver for bedre offentlig service og tjenester

Samfunns- og tjenesteutvikling

I offentlig sektor finner vi noen av landets største og mest kompetente miljøer for bruker-, innbygger- eller kundeservice. Det er etablert et forum for å sikre erfaringsdeling og positiv utvikling av fagfeltet service. Gjesten i denne episoden av kundeservice-podcasten er Torbjørn Vinje. Han er daglig leder i Forum for offentlig service. Vi snakker om bakgrunnen for etableringen av forumet og fokusområder på veien videre.

Brukerinvolvering er nøkkelen i utvikling og innovasjonsprosesser. For å avdekke faktiske behov og sikre at det skapes treffsikre og brukervennlige løsninger for den enkelte, har NSCC et eget nasjonalt testsenter – Norwegian Smart Care Lab (NSCL) . Foto: NSCC

Samarbeid om smarte løsninger

Innovasjon og digitalisering

Norwegian Smart Care Cluster (NSCC) og Senteret for et aldersvennlig Norge blir partnere. − Vi har mange felles mål, og jobber begge for at Norge best mulig kan håndtere den demografiske utviklingen, sier Arild Kristensen, CEO i NSCC.

Monica Nyhagebråten har etter en suksessfull karriere med kundeservice i det private næringsliv, besluttet å bruke sin energi og kompetanse til å bidra til fellesskapet ved å arbeide i Tolletaten. I denne podkasten kan du høre hvordan de arbeider målrettet for at det skal være lett å gjøre rett. Foto: Kundeserviceavisen  

Tolletaten ønsker gode brukeropplevelser: – Det skal være lett å gjøre rett

Samfunns- og tjenesteutvikling

Avdelingsdirektør Monica Nyhagebråten har hatt en suksessfull kundeservice-karriere i det private næringsliv. Hun har bygget opp noen av landets ledende serviceorganisasjoner, kjent for å skape gode kundeopplevelser. Nå er det Tolletaten som nyter godt av hennes erfaringer.
– Den virkelig store samfunnsgevinsten har vi i vente om tjue eller tretti år. Det er perspektivet som driver oss fremover, avslutter Catalina Pelaez, teamleder for team barnehagepris i Oslo Origo. Foto: Catalina Pelaez

Ny milepæl for sårbare barnefamilier

Innovasjon og digitalisering

Foreldre i Oslo med krav på redusert barnehagepris må ikke lenger sende inn nye søknader hvert år. Nå fornyes søknadene automatisk.

Det er en svak forståelse for endringsbehov blant innbyggere og politikere. Beslutninger og planverk preges av kortsiktighet og den nødvendige politikkutviklingen og mobiliseringen uteblir. Illustrasjonsfoto: KS

Fiks 2040 nå – fremtidsverktøy hjelper deg

Samfunns- og tjenesteutvikling

De demografiske utviklingstrekkene vil treffe ulikt i den enkelte kommune, avhengig av blant annet flyttestrømmer, næringsstruktur, størrelse og sentralitet. KS har utviklet et verktøy som skal hjelpe kommunene til å ta prioriteringer.
Rapporten viser at innen teknologi- og digitalisering har Norge mistet sin ledende posisjon og faller tilbake på nær alle dimensjoner knyttet til teknologi og digitalisering.  Andre land digitaliserer i et hurtigere tempo enn oss, både i privat og offentlig sektor. Illustrasjon: Klipp fra Omstillingsbarometeret / Abelia.

Omstillingsbarometeret 2022

Innovasjon og digitalisering

Rangeringen avdekker både styrker og svakheter for Norge på viktige omstillingsområder, og danner et kunnskapsgrunnlag for nye tiltak, forbedring og reformarbeid.
Hvis ledelse blir å sørge for at den enkelte ansatte lykkes, som servant leadership legger opp til, kan det undergrave ledelsens forutsetninger for å lede organisasjonen som helhet, skriver Richard Taylor. Foto: fauxels / Pexels

Arbeidstakeren får større råderett

Ledelse

De to store postpandemiske trender i arbeidslivet, hybride arbeidsformer og mangel på arbeidskraft, kommer på toppen av tre andre, allerede eksisterende utviklingstrekk. På sikt kan disse trendene true lederes forutsetninger for å lede, skriver Richard Taylor.

Å ikke mestre digitale selvhjelpsløsninger kan ha både økonomiske, helserelaterte og juridiske konsekvenser for brukerne, skriver forfatterne i rapporten Digital ekskludering i NAV. Hvem, når, hvorfor? Illustrasjon: Fra rapportens forside

Digitalt sårbare personer blir ikke tilstrekkelig ivaretatt i NAV

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det kan ha store negative konsekvenser for brukerne dersom de ikke klarer å bruke digitale tjenester eller dersom de ikke får hjelp til det, for eksempel at de ikke får de ytelsene de har krav på, de kan bli sittende uten mat, de kan resignere helt – noe som igjen kan forverre helsetilstanden, og forsterke allerede lav mestringstro og selvfølelse.

Samarbeidet mellom BR og Digital Norway bør utvikle seg til å bli en nasjonal driver for utvikling av bærekraftige digitale løsninger for næringslivet, skriver Arild Haraldsen, fast kommentator for digi.no. Illustrasjon: Klipp fra brreg.no

Strategi for bærekraftig digitalisering

Brønnøysundregistrene (BR) har nå en unik mulighet til å bli en nasjonal pådriver for økt bærekraft og innovasjon i næringslivet, skriver Arild Haraldsen i digi.no.
Det er et tankekors at det offentlige i så stor grad er med på å sende ut data om barna våre til andre aktører og andre land, uten at det er gjort en god nok vurdering av hva som skjer med personopplysningene deres, skriver Janne, Stang Dahl i Datatilsynet. Foto: Pixabay / Pexels

Personvern i skolen er under press

Samfunns- og tjenesteutvikling

Snart er det skolestart, og igjen tid for å åpne Chromebooken for tusenvis av skolebarn over hele landet. Passer den offentlige skolen godt nok på barnas personopplysninger?
Forfatterne oppfordrer psykologer til å sette seg inn i Fem grep for økt hverdagsglede, og følge med på forskningen på konseptet. Sist, men ikke minst bør man ta i bruk grepene i eget liv. Hverdagsglede er for alle. Illustrasjon: FHI

Fem grep for økt hverdagsglede

Samfunns- og tjenesteutvikling

Befolkningens livskvalitet er landets viktigste ressurs. Forskning har vist at livskvaliteten kan styrkes og vi kan utstyre politikere, fagfolk og befolkningen med en verktøykasse for bedre psykisk helse.

Hagearbeid er en av mange småjobber de ansatte i Seniorene utfører. Foto: Seniorene AS

Vinn-vinn med seniorenes kompetanse

Seniorene AS har sett mulighetene og verdien av å koble pensjonister som ønsker å jobbe med eldre som trenger praktisk bistand og hjelp i hverdagen. Nå er selskapet signert som ny samarbeidspartner med Senteret for et aldersvennlig Norge.
– For noen kan det være frigjørende med chat. Samtidig kan det være fremmedgjørende siden man ikke blir møtt med tonefall, kroppsspråk eller får et forhold til ansiktet, sier Atle Møen, professor ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: UiB

Chatbot vs menneske: En professors mening

Innovasjon og digitalisering

Er vi i ferd med å bli et ansiktsløs samfunn på grunn av teknologi, der er vi alle sitter bak et tastatur og kommuniserer, eller er teknologi et verktøy for at vi kan bli bedre på å kommunisere raskt og effektivt? Kundeserviceavisen tar en diskusjon med professor Atle Møen, for å belyse temaet.
Utvalet skal særleg vurdere sektorområdene barnehagar, skular, barnevern, eldreomsorg, spesialisthelsetjenester, asyl- og flyktningmottak. Foto: Natalie / Pexels

Utval skal gjennomgå kommersiell drift av velferdstenester

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringa har oppnemnd eit offentleg utval som skal greie ut korleis kommersiell drift kan utfasast i ulike skattefinansierte velferdstenester. Tor Saglie, tidlegare departementsråd i Justisdepartementet, skal leie utvalet.
I det omfattende samarbeidet vi er i gang med, er debatten som ble startet av Kirsten Sandberg Natvig om hvordan de etterlatte blir møtt av storsamfunnet, av stor verdi, skriver Bredo Erik Swanberg, seniorrådgiver i Digitaliseringsdirektoratet. Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Ett skritt nærmere digitalt dødsbo

Samfunns- og tjenesteutvikling

Når et familiemedlem dør, får de etterlatte en stor jobb med å rydde opp i regninger, kontoer og papirer. I 2024 skal en digital løsning gjøre alt lettere.
Steffen Sutorius, direktør i Digitaliseringsdirektoratet, offentliggjør hvilke tre prosjekter som skal kjempe om Digitaliseringsprisen i år. Prisen gis til årets digitale suksesshistorie i offentlig sektor, og deles ut på Digitaliseringskonferansen 22.08. Foto: Digitaliseringsdirektoratet.

Digitaliseringsbloggen: Takk for utfordringen, Gjermund!

Innovasjon og digitalisering

I innlegget «Pådriver og spydspiss i digitaliseringen av samfunnet?» på bloggen sin og på LinkedIn utfordrer Gjermund Lanestedt Digdir på å være en «spennende og offensiv utfordrer i forvaltningsutviklingen». Kort oppsummert mener Lanestedt at digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor går veldig sakte.
Digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor går veeeeldig sakte, skriver Gjermund Lanestedt. Strekket i laget mellom de mest digitalt fremskredne og de digitalt umodne virksomhetene er stort. Illustrasjon: Klipp fra digdir.no

Digdir: Pådriver og spydspiss i digitaliseringen av samfunnet?

Regjeringens digitaliseringsstrategi fra 2019 er ambisiøs og målbærer en rekke forventninger til en sterk og tydelig digitaliseringsagenda for offentlig sektor. Digdir er satt til å forvalte den handlingsplanen som operasjonaliserer strategien, og spiser seg systematisk inn i de målsettinger som strategien satte.

Klarer vi å erstatte utenforskapet med flere i jobb, vil de berørte få et mer meningsfylt liv samtidig som de og vi får en større kake å dele, skriver Victor D. Norman. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Det sosialdemokratiske klassesamfunnet

Samfunns- og tjenesteutvikling

- Norge er et godt land å bo i for oss vanlige folk – vi som befinner oss rundt midten og oppover på Gauss-kurvene for evner og anlegg og de tilsvarende fordelingskurvene for utdannelse, jobb, hus, bil og hytte, skriver Victor D. Norman i DN. - Det er adskillig mindre godt for de som ikke når like høyt opp i ferdigheter og utdannelse.

Det blir innlegg ved innlegg Marte Winsvold: forsker II ved Institutt for samfunnsforskning, Hans Christian Holte: arbeids- og velferdsdirektør og Gina Lund: statsforvalter i Agder. Bilde: Klipp fra dfo.no

Hvordan kan økt frihet for førstelinja gi innbyggerne bedre tjenester?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Arendalsuka 17.08.22: Nå skal stat og kommuner få økt handlingsrom for innovasjon og lokal tilpasning. Samtidig må vi sikre at innbyggerne behandles likt og at rettssikkerheten ikke blir svekket. Hvordan kan politikere og ledere løse denne motsetningen?

Ole André Bråten er en erfaren kursholder, og har utgitt en rekke håndbøker innen konflikt- og krisehåndtering. Foto: Liv Unni Tveitane.

Nytt kurs: Hvordan håndtere konflikter i førstelinjen?

Kurs

Møter du mennesker som oppleves som aggressive? Er du usikker på hvordan du bør møte en konflikt? Da er dette et kurs for deg! Ole André Bråten gir deg strategiene for å forebygge og håndtere konflikter i dette praktiske kurset for førstelinjen.

Arrangementskalender1150x750

FOS: Kurskalender

Se alle kurs i regi av Forum for offentlig service for høsten 2022.

Annonse