Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
2. Ved starten av møtet, del møtets formål – hva som må bestemmes, vurderes eller oppnås som et resultat av møtet. Unngå vage formål som å

Ni taktikker for å holde møtet ditt på sporet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Som med nesten alle arbeidsprosjekter, er et møtes suksess avhengig av suksessen til lederkommunikasjon. Her er ni kommunikasjonstaktikker for suksessfulle møter.

Råd 1: Arbeidsplassene i Norge er dyktige til å finne løsninger i fellesskap. Det blir ekstra viktig nå. Ha derfor tett kontakt med de ansatte, tillitsvalgte og verneombud. Finn ut hvordan dere best kan håndtere situasjonen sammen. Det kan gjøre arbeidet lettere. Foto: Edward Jenner / Pexels

Nå stiger sykefraværet – hva gjør din arbeidsplass? Her er fem råd!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange arbeidsplasser opplever nå et høyt sykefravær. Slik kan din arbeidsplass håndtere situasjonen. Omikron-viruset sprer seg raskt, og det er vanskelig å unngå sykefraværet som følge av det. Mange blir sykmeldt, og for noen arbeidsplasser kan det bli krevende å opprettholde drift.

STAMI-forsker Ann-Christin Sannes mener bevissthet om sammenhengen mellom trakasserende ledelse og de fire smerte- og søvnløshetsundergruppene, og hva som skiller dem, er viktig for prognose og optimal oppfølging av berørte pasienter. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels.

Trakasserende ledelse og risiko for søvnløshet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tidligere studier har vist at opplevd trakasserende ledelse har sammenheng med både psykiske og fysiske plager. En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) avdekker interessante rapporteringsmønstre om smerte og søvnløshet.

MINDFULNESS: Folkehelsefolk leter stadig etter metoder som kan brukes allment til å styke befolkningens psykiske helse. Men mindfulness ser ikke ut til å være like virksomt på dette området som mange har antatt, skriver Arne Holte. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Har mindfulness noen effekt på stress og psykiske plager?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mindfulness er bedre enn ikke å gjøre noe for redusere og forebygge stress og psykiske helseplager – men dette skyldes trolig i alt vesentlig placebo-effekten, skriver Arne Holte.

-Politiet skal være tilgjengelig for innbyggerne der de er, både fysisk og digitalt. Vi ønsker at folk skal kunne komme i kontakt med oss fysisk ved behov, og digitalt når de kan, sier politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Politiet

Fremdeles høy tillit til politiet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Ifølge politiets innbyggerundersøkelse for 2021 har 80 prosent av innbyggere ganske eller svært stor tillit til politiet. 93 prosent føler seg trygge i sitt nærområde.
Illustrasjonsbilde på regjeringens sider om tillitsreformen.

Tillitsreform

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tillitsreformen i offentlig sektor er et av regjeringens viktigste prosjekter. Målet med tillitsreformen er å gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, og til rett tid.
Arbeidsformen/modellen bidrar til en rekke gevinster for samfunnet og kan trolig bidra til helsegevinst som veier opp for kostnadene av tiltaket. Foto: cottonbro / Pexels

Teamarbeid gir bedre tjenester til pasientene

Samfunns- og tjenesteutvikling

Pasienter får bedre tjenester, oppfølging og opplæring på legekontor som arbeider i team, viser sluttevalueringen av pilot for primærhelseteam.

- I hjemmet er det familiens regler som har første prioritet. Skulle konflikten bli for stor, så er det verdt å huske på at det er lettere å skifte jobb enn ektefelle. Så, prioriter riktig tidsbruk og la det som er viktigst, få størst oppmerksomhet, sier Bjørn Z. Ekelund. Foto:  Jordan Benton / Pexels

Slik tar du smarte grep for å styre tiden din bedre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det er ingen enkel sak å være effektiv og ta de rette avgjørelsene, særlig ikke i en hektisk hverdag med en stadig mer fullpakket kalender. Med effektiv tidsstyring kan du slutte å kaste bort tiden din, forbedre din jobb-fritid-balanse og øke din evne til å ta gode valg – og få mer gjort – på kortere tid.

- Det er viktig å ta høyde for at seniorene i kommunen er svært ulike. De fleste yngre eldre ønsker et tilbud som tar utgangspunkt i interesse og identitet, de føler seg ikke hjemme i en skravlegruppe på eldresenteret. Vi har derfor et variert aktivitetstilbud med både curling og tennis, sier Elin-Marie Slåtsveen, en av de som står bak Friskliv senior i Gjøvik kommune. Foto: Aleksander Rostad/ Gjøvik kommune

Smart by rustet for flere eldre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi blir stadig flere eldre, og vi vet at flere må bo hjemme lenger. I Gjøvik kommune får innbyggerne selv være med på å finne løsninger i Bylab.
Balanse har en sentral betydning, skriver Tore Johansen. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Stress og mentalt overskudd hos ledere

Samfunns- og tjenesteutvikling

Stress har flere definisjoner. Det finnes positivt og negativt stress. I denne sammenhengen snakker vi om negativ lederstress definert som: En langvarig tilstand uten følelse av mestring.
De juridiske vurderingene i NAV-prosjektet illustrerer de utfordringene som oppstår, når ny teknologi må være i tråd med særlover utmeislet i en verden uten de problemstillingene teknologien fører med seg, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet. Illustrasjon: Klipp fra forsiden fra Sluttrapport fra sandkasseprosjektet med NAV.

Kunstig intelligens og personvern: NAV først ut av sandkassa

– Det er en milepæl for sandkasseprosjektet at vi nå publiserer den første rapporten, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon. Den regulatoriske sandkassa ble etablert for å hjelpe fram innovasjon av ansvarlig kunstig intelligens, og Thon er trygg på at mange vil ha stor nytte av både denne og de andre rapportene, som vil komme på løpende bånd framover.

Det første prosjektet som kommer ut av Datatilsynets KI-sandkasse etter et halvår med juridiske, teknologiske og tidvis filosofiske vurderinger, er fra NAV. De vil bruke KI for å predikere den videre lengden på sykefraværet, når sykmeldingen har passert fire måneder. Illustrasjon: Klipp fra Datatilsynets rapport om Kunstig intelligens og personvern, utgitt i 2018.

Kunstig intelligens og personvern: Forklar, ferdig, gå!

Hva skjuler seg i den svarte boksen? Det har lenge vært det store spørsmålet, og en av de største utfordringene, knyttet til kunstig intelligens. Black box-problematikk, kalles det. Det går kort fortalt ut på at når kunstig intelligens gir oss et svar, er det fundert i komplekse operasjoner. Så komplekse at de er svært vanskelige å forklare. Vi vet ofte ikke hvorfor en maskinlæringsmodell opptrer som den gjør. Og i de tilfellene vi vet det, kan det være svært utfordrende å forklare det på en forståelig måte. Den svarte boksen blir i tillegg enda mørkere med dyp læring og nevrale nettverk.

Vi vil vidareutvikle den nettbaserte framstillinga, og ta ein breiare gjennomgang av regelverket som ligg bak krava som blir stilt, skriver Ragnar Brevik og Elianne Eggum i Digitaliseringsdirektoratet.  Foto: Jason Goodman / Unsplash

Brukarinvolvering gjer det lett å gjere rett

Innovasjon og digitalisering

Å følgje alle krav og anbefalingar når du skal digitalisere, er krevjande. Gjennom god brukerdialog er det enklare å gjere rett.
Vi har behov for å snakke om følelser, for eksempel om hvordan hjemmekontor og Teamsmøter påvirker oss, skriver professor i organsiasjonsatferd, Øyvind Kvalnes. Foto: Maxime / Unsplash

Hvordan skape en atmosfære av vennlighet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi trodde at tiden med hjemmekontor var over, men så var den visst ikke det. Perioden med digitale møter ser ut til å ha gjort mange av oss ekstra følsomme for kritikk. Det skal lite til for å terge og bedrøve oss.
Det kan være smart å legge frem forslag og ideer før de er ferdig uttenkt, skriver Øyvind Kvalnes og Fanny Duckert. Flinke fagfolk verdsetter å bli invitert til å være med på å forme ideer. Foto: Campaign Creators / Unsplash

Kritikk må møtes på gode måter

Samfunns- og tjenesteutvikling

Noe av det mest krevende ved å være leder, er å ta imot kritikk av egne ideer, forslag og planer. Kanskje har lederen lagt mye arbeid inn i en ny strategi for avdelingen, og så kommer det innvendinger fra folk som ikke har like god oversikt og forståelse for situasjonen. Kritikken kan lett oppleves som et personangrep. Det kan virke som om kritikeren ønsker å sette lederen i forlegenhet, uten å bidra til saklig diskusjon. Da er det fort gjort å reagere aggressivt eller sarkastisk tilbake, med den tyngde som følger med lederskapet. Men slike reaksjoner er egnet til å lukke viktige meningsutvekslinger og skape ringvirkninger av frustrasjon.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.  Foto: Trond A. Isaksen

Tverrsektoriell styring: Råd fra 14 toppledere

I en gruppe med mange toppledere fra forskjellige deler av offentlig sektor, kan det av og til være vanskelig å være helt enige. I siste Skate-møte ga imidlertid 14 toppledere felles råd om tverrsektoriell styring til kommunal – og distriktsminister Bjørn Arild Gram. Statsråden møter Skate to ganger i året, denne gangen for å diskutere rådene som ble gitt. Rådene berører flere viktige tema som regelverk, finansiering, samarbeid, styring, innovasjon og brukerorientering.

Bodø er en av de syv kommunene som skal delta i prosjektet. Kommunen er også vertskap for årets servicekonferanse, 02.-04.11. Foto: Klipp fra kommunens nettsted

Vil styrke innbyggernes mulighet til medvirkning

Samfunns- og tjenesteutvikling

– For å ta gode beslutninger er det viktig at de folkevalgte har god kunnskap om hva innbyggerne mener. Vi inviterer derfor sju kommuner til et nytt lokaldemokratiprogram, som skal vise hvordan innbyggere på ulike måter kan påvirke beslutninger som får betydning for lokalsamfunnet de bor i, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

- Jeg kan ganske mye om ganske mye, sier Mona Hovland Jakobsen,  styremedlem i Forum for offentlig service. I intervjuet forteller hun om hva hun kan bidra med hos ny arbeidsgiver. Foto: Khan Le

Hjemme hos Mona: Hvorfor har hun byttet jobb, og hva er det hun brenner for?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mona Hovland Jakobsen er styremedlem i Forum for offentlig service, og har nettopp begynt i ny stilling. Hvorfor hun har byttet jobb, hva er det hun brenner for og hva kan de nye oppgavene bety for forumet? Det er jeg nysgjerrig på, og har avtalt å komme hjem til henne på Tøyen i Oslo.

Uføresaken til Ingrid Djupskås får stadig nye runder i systemet. Nav åpner lukkede mapper som viser hvorfor saken har tatt så lang tid. Foto: Klipp fra nrk.no

På innsiden av NAV - en dokumentarserie i fire deler

Samfunns- og tjenesteutvikling

NRKs podkastserie "På innsiden av NAV", gir en unik mulighet til å skjønne hvordan NAV fungerer, og ikke fungerer. Serien følger Ingrid Djupskås, som i 6 år har kjempet for å bli delvis ufør. Hun kunne enkelt blitt 100 % ufør, men siden hun ønsker å jobbe det hun makter blir saken mer komplisert.

– Me høyrer ofte at når dei blir sendt frå ei nettside og over til ei anna, så forsvinn dei ut i «intet». Dei forstår ikkje korleis dei skal koma tilbake til den første sida, seier Ingvild Erøy Prestårhus. Foto: Klipp fra nrk.no

Dette er det vanskelegaste for dei ikkje-digitale

Samfunns- og tjenesteutvikling

Dei finn ikkje tilbake viss dei blir sende frå ei nettside til ei anna. Dei veit ikkje at dei må rulle ned eller opp for å få alt innhaldet. Faner og skrolling er noko av det vanskelegaste å forstå for dei ikkje-digitale.

Det er skapt en virkelighetsfjern forståelse av ledelse, hvor lettvintheter, halvsannheter, selvfølgeligheter og reduksjonisme for lov til å sette premissene, skriver Tom Karp. Foto: Icons8 Team / Unsplash

Ledelsesindustriens skitne små hemmeligheter

Samfunns- og tjenesteutvikling

Plukk ned idealene. Slipp lufta ut av oppblåste forventninger. Konfronter mytene om supermenn og-kvinner. Det er behov for å menneskeliggjøre ledelse.

Elderly woman walks indoors with the walker. Detail of the legs

Korleis gjere distriktsbustader meir aldersvennlege?

Mange eldre treng hjelp til å tilpasse bustaden sin slik at dei kan bu heime så lenge som mogleg. Særleg i områder med lite nybygg – slik som i distrikta – bør kommunane leggje til rette for at fleire kan få tilpassa bustaden sin. Ei rekkje ordningar kan nyttast til dette høvet.

Er det gjennomførbart å fortsette med den begrensede tilgangen til publikumsmottak, slik det har vært under pandemien, uten negative konsekvenser for Skatteetatens omdømme? Bildet viser Skatteetatens publikumsmottak i Oslo sentrum. Foto: Skatteetaten

Skatteetaten: Publikumsmottakene har en viktig rolle i fremtiden

Samfunns- og tjenesteutvikling

Da publikumsmottakene stengte ned under koronapandemien i mars 2020, var det 59 prosent av brukerne som var vant til å få hjelp i publikumsmottak som ikke tok kontakt i andre kanaler. Dette kan tyde på at digitale kanaler ikke er et alternativ for alle brukere. Det er også stort press og lange ventetider i telefonlinjene.
Vi kan se for oss at flere unge pensjonister utfører frivillig arbeid. Altså at samfunnet tar i bruk eldrebølgen for å håndtere eldrebølgen, skriver Aslak Versto Storsletten, rådgiver, Civita. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

Sivilsamfunnets plass i velferdsstaten

Samfunns- og tjenesteutvikling

Et sentralt kjennetegn ved sivilsamfunnet er evnen til å mobilisere mennesker i meningsfylt og samfunnsnyttig arbeid. Sivilsamfunnet kan derfor bli helt avgjørende i møte med eldrebølgen og pressede statsfinanser.
Tørn er finansiert av Helsedirektoratets tilskuddsordning «Forsøk med nye arbeids- og organisasjonsformer i omsorgstjenestene». Prosjektet er et tiltak under Kompetanseløft 2025, og er et virkemiddel for å nå intensjonene i Leve hele livet- reformen. Foto: Mostphotos

Tørn – Sammen om fremtidens helse og omsorg

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tørn-prosjektet gjør forsøk med organisering av oppgavene i kommunenes omsorgstjenester. Det handler om å skape gode brukeropplevelser gjennom riktig kompetanse til riktig tid – og med heltidskultur i bunn.
Sørg for å bli ferdig med én oppgave før du sier ja til enda en. Mange oppgaver i parallell øker antall møter og reduserer effektivitet, fordi du får mindre kontinuerlig tid. Dette er ett av de fem rådene som gis av Nils Brede Moe, seniorforsker ved SINTEF Digital. Foto: Berre / SINTEF

Forskning: Disse møtene stjeler tiden din

Innovasjon og digitalisering

Hva er best i den nye, hybride hverdagen – digitale eller fysiske møter? Spesielt ledere er opptatt av dette. Men det er et annet spørsmål du bør være mye mer opptatt av å finne svaret på.

Det er i utgangspunktet positivt at befolkningen i et land blir eldre, skriver Mathilde Fasting. Lange og friske liv er tegn på et høyt velstandsnivå. Men det er en utfordring at det blir færre yrkesaktive per pensjonist. Foto: Matthias Zomer / Pexels

Eldrebølgen – Om ti år er vi alle eldre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Befolkningen i et land ser gjerne ut som en pyramide når den rangeres etter alder: det fødes mange barn og det tynnes ut på toppen blant de eldste. Norges befolkning ser nesten motsatt ut.

Velferdsteknologi er bare ett eksempel på hvordan digitalisering kan bidra til å løse den demografiske utviklingen vi står overfor, skriver Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS. Offentlig sektor samarbeider stadig tettere på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer for å utnytte de mulighetene teknologien gir oss best mulig. Foto: KS

Samfunnsflokene kan bare løses innovativt og digitalt

Innovasjon og digitalisering

Om et par tiår vil det være 80 prosent flere over 80 år i Norge. Samtidig vet vi at den demografiske utviklingen fører til færre unge i arbeidsfør alder i distriktene. Vi må tenke nytt for å kunne tilby bærekraftige tjenester til alle i fremtiden.
Felles mål er en forutsetning for å lage sammenhengende tjenester på tvers av eksisterende styringsstrukturer og mellom aktører med ulikt samfunnsoppdrag. Foto: digdir

Ny veiledning for digitale sammenhengende tjenester

Innovasjon og digitalisering

Å lage sammenhengende tjenester er en innovasjonsutfordring for offentlig sektor. Dagens styrings- og organisasjonsmodeller er ikke alltid like egnet. Vi må i større grad samarbeide på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. Veiledningen gir deg som jobber med en livshendelse eller sammenhengende tjenester eksempler og råd.
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Økt kontroll over egne personopplysninger

Samfunns- og tjenesteutvikling

Digitaliseringsdirektoratet er i gang med en mulighetsstudie som skal kartlegge muligheter for økt kontroll over egne personopplysninger. Studien skal kartlegge tekniske og juridiske muligheter for å etablere en digital løsning med mulighet for innsyn i og, der regelverket åpner for det, økt kontroll over disse opplysningene. Dette gjelder personopplysninger som behandles i offentlig sektor. Direktoratet inviterer til workshop for å få innspill og involvering i dette arbeidet.
Synstolkning av omslagsillustrasjon: Illustrasjonen strekker seg over forsiden, rundt ryggen og over på baksiden av omslaget. På forsiden er det en kløft i terrenget. Det går en bro over til den andre siden av kløften, og den er brolagt med bokstaven

Et offentlig utvalg foreslår forbedringer i ordningen med BPA

Samfunns- og tjenesteutvikling

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol mottok 16.12 "NOU 2021: 11 - Selvstyrt er velstyrt". Utvalget hadde som oppdrag å gjennomgå og foreslå forbedringer i ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
Andelen sysselsatte som rapporterer at de har blitt utsatt for trusler eller vold på arbeidsplassen har ligget stabilt mellom 6,5−7,5 prosent siste tiårsperiode. Foto: Andrew Neel/Pexels

Vold og trusler på arbeidsplassen utbredt i deler av arbeidslivet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vold og trusler på arbeidsplassen er fortsatt utbredt i mange yrker, og kvinner er mer utsatt enn menn. Andelen sysselsatte som rapporterer at de har blitt utsatt for trusler eller vold på arbeidsplassen har ligget stabilt mellom 6,5−7,5 prosent siste tiårsperiode.
For å hente ut gevinstene av digitalisering trenger vi regelverk som tillater at vi jobber og samarbeider på nye måter og ikke binder oss til gårsdagens teknologi og løsninger, skriver Astrid Solhaug, seniorrådgiver i Digitaliseringsdirektoratet. Illustrasjon: Fra forsiden av data.norge.no

Fremtidens regelverk er digitaliseringsvennlig

Innovasjon og digitalisering

I en ny hverdag, hvor både jobb og privatliv preges av nye digitale løsninger, må også regelverk lages på nye måter. Hvordan utvikler vi regelverk som legger til rette for digitalisering, og eventuelt automatisering? Hvordan lager vi regelverk for fremtiden?

Foto: Datatilsynet

Juletilsynskalender 2021 - sjekk siste ukes luker!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi har blitt tipset om en aldrende mann som fører sirlig register over alle barn i verden og deres handlinger. Handlingene skal visstnok bli kategorisert og arkivert. Han kaller seg julenissen, og driver et enkeltpersonforetak fra Nordpolen. Vi har åpnet #juletilsyn med mannen og hans virksomhet, og du kan følge prosessen, samt få gode råd for ikke å gå i de samme fellene.

Skal vi lykkes med digitaliseringen i bedriftene må vi ned i maskinrommet og skru på forretningsmodeller, strategi og organisasjon. Spørsmålet vi må stille oss er om vi skal bli mer relevante, eller mindre relevante, skriver Nina Riibe, administrerende direktør i Econa, interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for økonomer, siviløkonomer og studenter innen økonomisk-administrative fag. Foto: Pexels /Pixabay

Oppdatert eller utdatert?

Innovasjon og digitalisering

Desember er over oss, og mange av oss håper kanskje på harde pakker under treet. Ny elektronikk har lenge vært blant nordmenns favoritter på ønskelisten. Samtidig synes kanskje noen at det går litt fort i svingene med nye dingser, plattformer og kanaler i en konstant strøm, skriver Nina Riibe.
Arbeid hjemme har både positive og utfordrende følger. Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Hjemmekontor og forventninger om å være tilgjengelig på fritiden

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at hjemmearbeid er assosiert med både positive faktorer, slik som blant annet mer kontroll over beslutninger, og med utfordringer slik som for eksempel lavere tilknytning til virksomheten og intensjoner om å slutte i jobben. Mest slående var det at forventninger om å være tilgjengelig på fritiden er assosiert med en rekke potensielt negative arbeidsfaktorer.

Det har blitt vanligere med hjemmekontor, færre reiser og flere digitale møter enn før pandemien, sier Bjørn Arild Gram, kommunal- og distriktsminister. Foto: Ivan Samkov / Pexels

Mer hjemmekontor i staten

92 prosent av statlige virksomheter har gitt arbeidstakerne mer fleksibilitet til å jobbe hjemmefra fra sammenlignet med før pandemien. Det viser en ny undersøkelse blant HR-lederne i staten.
Det nærmer seg Frivillighetens år 2022! KS og Frivillighet Norge oppfordrer alle kommuner og fylkeskommuner til å bli med på feiringen og markeringen. Foto: Frivillighet Norge

Feirer Norges største lagarbeid

Samfunns- og tjenesteutvikling

- I hele 2022 skal vi kaste et flomlys på frivillighetens betydning i Norge, sier prosjektleder for «Frivillighetens år 2022», Birgitte Brekke i Frivillighet Norge. Hun oppfordrer alle kommuner og fylkeskommuner til å bli med.

Annonse

 

Annonse