Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
SK2021-QHRS_resepsjon_flammer

Servicekonferansen 2021: 360 deltakere - 4 ledige fysiske plasser

04.-05.11, Quality Hotel River Station, Drammen

Det nærmer seg stopp for flere fysiske deltakere: Det er 4 ledige plasser. Vi minner om muligheten for digital deltakelse. Foredragene strømmes direkte, og alle opptak blir tilgjengelige i etterkant for påmeldte deltakere.

Klipp fra Stamis video: Kunnskapsoppsummering om arbeidsmiljø.

STAMI satsar på kunnskapsoppsummeringar om arbeidsmiljø

Samfunns- og tjenesteutvikling

«Forsking viser…», kan vi ofte lese på nett og i aviser. At ein får ryggplager av tunge løft, at sosiale medium gjer oss meir stressa eller at lange arbeidsdagar aukar risikoen for ulykker. Men kva forsking er mest til å stole på? Og når bør vi følgje råda som forskinga kjem med?

Fornøyde deltakere på kurset «Digital borger» i Stavanger. Foto: Flyktningtjenesten, Stavanger kommune

Digital borger: Digital kompetanse for minoritetsspråklige

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan gi opplæring i digital kompetanse til en gruppe som både består av de som aldri har brukt en datamaskin og de som har lang utdanning fra hjemlandet? Nok tid, repetisjon og tilpasset opplæring er viktige stikkord for datakursene «Digital borger».

SK2021 Drammen-strand-ringer-quality

Servicekonferansen 2021: Rekordhøy oppslutning!

04.-05.11, Quality Hotel River Station, Drammen

Det er ingen ledige rom på konferansehotellet, og vi tilbyr overnatting på nærmeste nabohotell - 350 m unna. Vi minner også om muligheten for digital deltakelse. Foredragene blir strømmet direkte, og alle opptak blir tilgjengelig i etterkant.

- Å føle at man blir sett, husket og at noen bryr seg, gjør underverker for alle mennesker, ikke bare de som føler seg ensomme. Hvis lederne gjør dette, smitter det nedover i alle nivåer, sier Unni Turrettini. Foto: Ledernytt

Ensomhet på jobben er vanligere enn du tror

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan kan man være ensom på en sosial arbeidsplass der man er omgitt av mennesker til enhver tid? Forskningen er krystallklar på at ensomhet er et stort problem på arbeidsplassen og at det koster samfunnet og næringslivet enorme summer. LederNytt har snakket med advokat og ensomhetsforsker Unni Turrettini om hva ledere kan gjøre for å motvirke dette og sørge for at færrest mulig opplever en slik ensomhet.

Hvert tema starter med en kort videosnutt. Scenene er hentet fra hverdagen, og dette er situasjoner mange kan kjenne seg igjen i. Illustrasjon: Idébanken.org

Hvordan skape et bedre arbeidsmiljø? Her er verktøyet!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Verken fredagskaffe eller fruktkurv er avgjørende for et godt arbeidsmiljø. Derimot handler arbeidsmiljøet om selve arbeidet og hvordan det blir organisert, planlagt og gjennomført Arbeidsmiljøet påvirker både helsa og engasjementet, mens også resultater og produktivitet. Derfor er det viktig å ta arbeidsmiljøet på alvor. Det er ikke alltid lett å komme i snakk om arbeidsmiljøet, eller finne gode løsninger. Dette verktøyet hjelper dere på vei.

Det er grunn til å tro at flere arbeidstakere vil etterspørre jobber med mening i fremtidens arbeidsliv. Organisasjoner og bedrifter med et meningsfullt samfunnsoppdrag som evner å koble dette til den enkelte medarbeiders arbeidsoppgaver vil ha gode muligheter for å lykkes i dette markedet. Foto: fauxels / Pexels

Arbeid med mening

Bør jobben vi gjør tjene en større hensikt enn kun å dekke utgiftene til livets opphold? spør Truls Liland.
Espen Sunde er avdelingsdirektør for kanaler i Arbeids- og velferdsdirektoratet // NAV. Foto: Torbjørn Vinje

NAV: Fra tradisjonell kanalstrategi til helhetstenkning!

Servicekonferansen 2021, 04.-05.11, Quality Hotel River Station, Drammen

Espen Sunde er avdelingsdirektør for kanaler i Arbeids- og velferdsdirektoratet // NAV. På årets servicekonferanse forteller han om hvordan NAV er i gang med å legge om sin kanalstrategi. 

– Det å ikke etterlate seg et godt førsteinntrykk, kan gi konsekvenser du ikke nødvendigvis tenker over, sier Christine Calvert. Foto: Eide Foto.

Et ledende førsteinntrykk

Samfunns- og tjenesteutvikling

Som leder er det avgjørende å gi et godt førsteinntrykk. Det er viktig for deg som leder å være bevisst på hvilket førsteinntrykk du gir, da dette ofte påvirker andres prestasjoner. Den viktigste jobben for deg som leder, ofte er å få andre til å prestere.

LederNytt har snakket med tekstdoktor Christine Calvert, som jobber mye med førsteinntrykk hos bedrifter og som har skrevet masterprosjektoppgave om temaet, om hvordan du som leder kan sørge for at du gjør dette riktig.

Birger Brynildsen jobber på biblioteket i Hokksund og har hjulpet folk med data i 15 år. Behovet for opplæring er enormt.

Regionale samlinger om digitalt utenforskap

Innovasjon og digitalisering

Endelig kan vi møtes fysisk for å dele erfaringer om digitalt utenforskap – hva kan vi bidra med for å tette gapet? Jobber du med digital veiledning, er du velkommen til samling i Kristiansand, Tromsø eller Trondheim i høst.

Foto: Pixaby / Pexels

Hvordan ser vi for oss livet som pensjonister?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi som er i arbeidslivet nå kommer kanskje til å tilbringe 20 eller 30 år av livene våre som alderspensjonister. Hva skal vi bruke all den tida til? En ny artikkel ser på hva godt voksne arbeidstakere i Norge tenker om dette.

Klipp fra webinaret 30.09.21, der det ble diskutert blant annet betydningen av inkludering, sysselsetting, tillit og autonomi.

– Vi må løfte blikket i debatten om fremtidens arbeidsliv

Samfunns- og tjenesteutvikling

Etter halvannet år med mer hjemmekontor og fjernarbeid enn før, har vi hatt mange diskusjoner om fordeler og ulemper med slike løsninger. Nå har tiden kommet for å løfte blikket og snakke kunnskapsbasert om hvilke løsninger som gir et best arbeidsliv totalt sett, mener STAMIs direktør Pål Molander.
Programleder Kjell Erik Saure har besøk av Liv Edel Berge og Torunn Tømmervold, Trondheim Folkebibliotek, i ukens episode om digitalt utenforskap. Foto: KS.

KS-podkast om digitalt utenforskap

Samfunns- og tjenesteutvikling

Digitaliseringen skjer raskt og stadig raskere på nesten alle områder. Det betyr enklere tjenester – for dem som kan benytte dem. For dem som ikke klarer å henge med, kan det bety høyere terskler og vanskeligere tilgang til viktige tjenester.
Er du klar for å møte dine kolleger i Virtual Reality? Også fredagspils og minigolf kan foregå på samme virtuelle måte. Illustrasjon: Skjermdump fra YouTube/Facebook’s Horizon Workrooms for Oculus Quest 2

Blir VR-briller det nye kontoret?

Innovasjon og digitalisering

Endeløse videomøter og lite sosialisering. Mange kjenner på trøtthet over hjemmekontorets rammer. Kanskje tida er inne for å skru opp utstyrsnivået noen hakk og gå inn i en ny virkelighetsdimensjon? Hva med videomøter i Virtual Reality (VR)?

Kirsti Kierulf, administrerende direktør i NKF. Foto: Chris Caspersen

Det er vårt ansvar å engasjere politikerne i den digitale utfordringen!

Innovasjon og digitalisering

Tiden går fort. Det er jo ikke lenge siden vi var i 2013, eller er det? I alle fall nå etter vel en uke i ny jobb, så er jeg skremt over hvor lite som egentlig har skjedd. Jeg utfordrer alle digitale entusiaster til å bruke politisk oppnevnte råd og utvalg smartere for å få fart på digitaliseringen. Politikerne stoler på oss, la oss vise dem at vi er tilliten verdig.

Katarina Hamnes gir deg et minkurs du ikke kommer til å glemme.

Konferansen for deg som har skoene på: Møt 300 likesinnede!

Quality Hotel River Station, Drammen, 03.-05.11

Du jobber i en førstelinje, og møter innbyggerne hver dag. Du er opptatt av at det skal være enkelt for dem som trenger tjenester fra det offentlige. Du vil at innbyggerne skal finne fram til de tjenestene de har behov for, og klare å betjene seg selv. Og, ja - du vil også at de skal få hjelp av et menneske i den andre enden når de trenger det - på telefonen, på chat, på et fysisk møte. Fremtidens førstelinje handler ikke om enten eller, men om både og. Derfor er det plass til myke mennesker og menneskelige møter i en digital tidsalder! Det er plass til sånne som deg - et medmenneske!

Foto: Mental helse

Få brukerrepresentantene med!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Brukermedvirkning betyr at kunnskap fra mennesker med erfaring som brukere av tjenestene blir fanget opp og brukt for å skape kvalitet. For et godt tilbud av psykisk helse- og rustjenester i kommunen, er dette viktig.

Foto: Leon / Unsplash

Tre spørsmål om endring

Samfunns- og tjenesteutvikling

Ikke all forandring fryder, er nødvendig eller skaper verdi. Tre spørsmål kan hjelpe oss å finne ut om endringsprosessen i det hele tatt bør settes i gang, skriver Truls Liland.

Jorunn Staavi Larsen er kommunalsjef for kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune. Hun snakker om innbyggerdialog og medvirkning. Foto: Drammen kommune.

Sett ditt preg på Servicekonferansen 2021!

Quality Hotel River Station, Drammen, 03.-05.11

Årets servicekonferanse er lagt opp litt annerledes enn tidligere. Programmet blir løst opp underveis med markedsvandringer, samtaler og refleksjoner. Vi oppfordrer alle som ønsker det til å melde inn aktuelle tema som kan være interessante for deltakerne.

Ved å tilrettelegge for god kommunikasjon og medvirkning fra eldre innbyggere blir deres behov, innspill og deltagelse viktig i utviklingen av lokalsamfunn og kommunale tjenester. Foto: Fra forsiden av den digitale håndboken.

Håndbok i aldersvennlige lokalsamfunn

Samfunns- og tjenesteutvikling

KS har sammen med kommuner og samarbeidsorganisasjoner utarbeidet en håndbok for aldersvennlige lokalsamfunn og et veikart for prosess og organisering. Her er den digitale versjonen av håndboka.

Illustrasjon: Digitaliseringsdirektoratet

Et økosystem er mer enn en samling fellesløsninger

Innovasjon og digitalisering

Synes du begrepet økosystem er ullent og hører mer hjemme i naturen? Vi ønsker å oppklare noen uklarheter når vi snakker om økosystem for digital samhandling og sammenhengende tjenester i offentlig sektor.
Samtalen er nøkkelen til god oppfølging. Foto: Fauxels / Pexels.

7 tips for god sykefraværsoppfølging

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan du som leder følger opp en sykemeldt medarbeider, kan ha mye å si for utfallet og lengden på sykefraværet.

I en stadig mer digitalisert hverdag er det viktig å huske på at vi mennesker er avhengige av den sosiale kontakten og av sosiale relasjoner oss imellom. Dette er noe som ikke kan erstattes av digitale læringsplattformer. Foto: Yan Krukov / Pexels

Enkle grep gjør digital læring bedre

Innovasjon og digitalisering

– Byggingen av sosiale relasjoner kan gå tapt når undervisningen går digitalt. Dette er nettverksbyggingen som normalt skjer gjennom kaffepauser, felles lunsj og i køen ved toalettet eller kaffemaskinen, sier førsteamanuensis Gunhild Marie Roald ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU.

Foto: Klipp fra forsiden av regjeringens strategi

Styrker satsingen på digital inkludering

Samfunns- og tjenesteutvikling

- Nordmenn er flinke til å ta i bruk digitale tjenester. For de aller fleste er nettbank, netthandel og bruk av ulike apper en forenkling av hverdagen. Men noen faller utenfor. Dette vil vi gjøre noe med. Gjennom strategien Digital hele livet styrker vi arbeidet med å inkludere flere i det digitale samfunnet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Den klassiske ledelsesmodellen fungerer dårlig i en tid med raske endringer. Foto: Mikael Blomkvist / Pexels

Økt trivsel og motivasjon med autonomi

Samfunns- og tjenesteutvikling

En ny ledelsesmodell basert på autonomi og integrert motivasjon er nødvendig både for å skape større engasjement og for å takle et marked i raske endringer. Klassisk ledelse med resultatorienterte mål skaper ikke motivasjon og entusiasme.

Vår målsetting må være at ansatte skal kjenne at de har en meningsfull arbeidsdag, at de får den støtten og motivasjonen de trenger for å lykkes. Foto: Viktoria Alipatova / Pexels

God fjernledelse er å kunne være nær

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan leder og ivaretar man medarbeidere på avstand? Det er et sentralt tema i ledelsesfaget nå, skriver Per-Magnus Moe Thompson og kolleger.

Illustrasjonsbilde: Brønnøysundregistrene

Effektivt å gjenbruke løsninger!

Innovasjon og digitalisering

Regjeringen ønsker et digitalt fritidskort til bruk for aktiviteter for barn og unge. Brønnøysundregistrene gjenbruker teknisk infrastruktur til dette digitale verdikortet, noe som er smart for oss og smart for våre samarbeidspartnere!
Arbeidstilsynet har ledet prosjektet. Illustrasjonsbilde: Fra arbeidstilsynet.no

Tilda lansert - en milepæl for deling av tilsynsdata

Innovasjon og digitalisering

Altinn og Maskinporten utgjør kjernen i den nye datadelingstjenesten for tilsynsdata - Tilda - som ble lansert i dag. Løsningen skal sikre bedre koordinerte og mer målrettede tilsyn.

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Styrkjer innsatsen for å tryggje den digitale kvardagen til barn og unge

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringa lanserer ein ny nasjonal strategi for trygg digital oppvekst. Strategien er den fyrste av sitt slag i Noreg, og legg til rette for ein styrkt og samordna offentleg innsats – på tvers av sektorar – for å tryggje den digitale kvardagen til barn og unge.

Sarita Lavik

Servicekonferansen 2021: Innbyggerservice setter standarden!

Quality Hotel River Station, Drammen, 03.-05.11

De siste årene har innbyggerservice, innbyggertorg og knutepunkt etablert seg som sentrale begrep. Hva rommer ordene? Er det noe annet eller mer enn servicetorgene? Hva betyr det for organiseringen? Hva betyr det for innbyggerne? Svarene gis gjennom flere foredrag, fra blant annet Sarita Lavik i Bergen kommune (bildet), og Lena Hillestad og Håkon André Solberg fra Drammen kommune.

Foto: RODNAE Productions / Pexels

Livshendelsen Dødsfall og arv - oppgavene for de etterlatte skal bli enklere

Samfunns- og tjenesteutvikling

Et av målene i regjeringens digitaliseringsstrategi er at brukerne skal møte mer sammenhengende tjenester når viktige livshendelser skjer. Innenfor livshendelsen Dødsfall og arv har en innsiktsrapport gitt oss verdifull kunnskap om behov og utfordringer. Nå skal den kunnskapen hjelpe oss å nå målet om å skape en enklere hverdag for etterlatte.
Medvirkning er helt sentralt. Vi kan ikke vite hva vi skal endre på, legge til eller ta vekk før vi har fått fullstendig innsikt, poengterer Heidi Bye, prosjektleder for Leve hele livet i Moss kommune. Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Sikrer medvirkning med digital kreativitet

Samfunns- og tjenesteutvikling

En av nøkkelfaktorene for å lykkes med aldersvennlig utvikling er å involvere innbyggerne. Det kan være så enkelt som å spørre: hva er viktig for deg? Men hvordan jobber kommunene med medvirkning i disse koronatider?

Måleindikatorer for universell utforming. Illustrasjonsbilde: Difi.

Ny handlingsplan fra regjeringen om universell utforming

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringens nye handlingsplan for universell utforming 2021-2025 inneholder 65 konkrete tiltak på en rekke sentrale samfunnsområder og har fått navnet "Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge".

Foto: Artem Podrez / Pexels

Regjeringen viderefører velferdsteknologiprogrammet

Innovasjon og digitalisering

Regjeringen har besluttet å videreføre velferdsteknologiprogrammet i perioden 2022-24. I den neste perioden vil velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte og tidlig ervervede funksjonsnedsettelser prioriteres, i tillegg til digital hjemmeoppfølging.

Fra Lillehammer kommunes nettsted.

Noen burde gjøre noe. Men hvem?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kommunen må løse færre og færre ting i årene som kommer. Er innbyggerne klare til å ordne opp sjøl?

Annonse

 

Annonse