Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Artikkelforfatteren avslutter med: «Vi fikk det digitale løftet og de nye arbeidsformene i 2020 i stedet for 2025. Vi gleder oss til å sees igjen. Men den arbeidsplassen og arbeidslivet vi kommer tilbake til er ikke nødvendigvis den samme som den vi f

Kan hjemmekontor bli den nye standarden?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange av oss er på hjemmekontor, etter hvert også hyttekontor. For noen har det vært en positiv opplevelse. Avveksling, mer tid til familien og mulighet for å sove litt ekstra i stedet for å bruke tid på jobbreise. Men for mange begynner det å tære på.

Artikkelforfatterne skriver avslutningsvis: «Hvordan kan vi fordele ressursene slik at det ikke åpner seg tilsvarende synkehull i framtiden, enten det er virus, automatisering, oljekrise, klimakrise eller andre dype endringer som treffer norsk økonomi?

Sikkerhetsnettet som sviktet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan kan vi fordele ressursene i framtiden slik at det ikke åpner seg synkehull i velferdsstaten, slik vi har sett nå? Borgerlønn kan vise seg å være en idé med kraft til å endre spillet.

Spredt, ensidig bebyggelse og lite nybygg i distriktene gjør det vanskelig for eldre å få tilrettelagt bolig. Ullensvang kommune er blant de tolv kommunene som deltar i prosjektet "Aldersvennlige boliger i distriktene". Foto: Arvid Olsen, Husbanken

Husbanken: Hvordan utvikle aldersvennlige boliger og bomiljø i distriktene?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det skal et nytt prosjekt søke svar på. Husbanken og Distriktssenteret har invitert 12 kommuner å bidra i prosjektet med å dele erfaringer, finne nye løsninger, gi innspill til utvikling av virkemidler, identifisere barrièrer for bygging av boliger og realisere konkrete prosjekter.

– Målrettet arbeid fra Husbanken og kommunene med ulike leie-til-eie-modeller, har bidratt til at flere barnefamilier har kunnet etablere seg i egen bolig ved hjelp av lån og tilskudd, sier adm dir Osmund Kaldheim. Foto: Husbanken.

Husbanken: Kommunene knekker barnekoden

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tall og fakta fra Husbankens årsrapport viser at 2019 var året da kommunene for alvor knekte barnekoden og satte barna i sentrum for det boligsosiale arbeidet. En økende andel av Husbankens økonomiske virkemidler går til barnefamilier.

I en periode preget av reguleringer, frykt og usikkerhet vil publikum kreve tydeligere informasjon om hvilke prinsipper for risikokommunikasjon, risikostyring, og beredskapsorganisering som skal bidra til å forhindre at vi igjen opplever tilstander slik

Risikopolitikk ved et veiskille?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Under og like etter store kriser er det lettere for myndighetene å innføre tiltak som man ellers ikke ville fått gjennomslag for. Det gir ikke alltid gode resultater.

Pandemien har vist oss at det er mulig å tenke annerledes, både om hvordan vi organiserer samfunnet, og hvordan vi kan takle problemer som oppstår, skriver Eivind Junker, førsteamanuensis ved Nord universitet. Foto: Forbrukerrådet

Fra pandemi mot utopi

Samfunns- og tjenesteutvikling

Koronatiltak har satt samfunnet på prøve, og vist oss ubehagelige svakheter og skyggesider. Samtidig har vi sett fabelaktig tilpasningsevne, hjertevarmende omsorg og folk på sitt aller beste – glimt av et utopisk samfunn. 

Prosjektleder i Friskus Ingrid Hevrøy Rabben mener det er positivt at kommunene tar styring på hvordan oppdragene gjennomføres i kommunal regi, og anbefaler at kommunene har en rød tråd i kommunikasjonen ut mot innbyggere. Foto: John Schnobirich.

Koordinering av frivillige bidrag i krisetid

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange har ønsket å bidra som frivillige de siste ukene, og flere kommuner har tatt i bruk nye verktøy for å koordinere frivillige bidrag. – Mange er opptatt av kvalitetssikring, og å komme raskt i gang, forteller prosjektleder i Friskus Ingrid Hevrøy Rabben.

Kanskje er vi på vei inn i en digital kulturendring som gir fart til det vi betegner som digital transformasjon, skriver Steffen Sutorius, direktør i Digitaliseringsdirektoratet. Foto: Digitaliseringsdirektoratet

Velkommen til Digitaliseringsbloggen!

Innovasjon og digitalisering

I krisetider gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Så langt synes jeg at vi i Norge har klart å gi rom for både fornuft og følelser i håndteringen av koronakrisen, en situasjon som nådeløst setter nye rammer for alle – for det offentlige, næringslivet og for enkeltmennesker rundt om i hele landet.

Lars Esholdt spår om fremtiden, og tar derfor feil om det meste. Det er likevel interessant med ulike framtidsbilder, for noe kan jo bli sant hvis mange nok vil det nok. Ett av avsnittene: «I mange tilfeller vil Staten være aksjonær. Staten må i høye

Samfunnet etter korona: Nødvendig med global tilnærming

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det ultimative gjennombrudd for internettet er en realitet som gir oss nye muligheter for å skape verdi på tross av manglende fysisk tilstedeværelse. Vi har gjennomført en live-test av scenario ”lock-down”. Den teknologiske infrastruktur som eksisterer i Norge, vil være en viktig vekstplattform i fremtiden og vil sikre oss en viktig plass på verdenskartet.

- Investering i utbygging av veier og broer er viktige motkonjunkturtiltak nå, men investeringer i digital infrastruktur er minst like viktig – og fremtidsrettet. For Norge trenger en effektivisering av velferdsstaten, og vi må få mer ut av hver skat

Vi må investere oss ut av krisen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Selv om landet nå er kraftig kriserammet, har vi ikke råd til at omstillingen fra en ressursbasert til en kunnskapsbasert økonomi stopper opp, skriver Øystein Eriksen Søreide, leder i Abelia. Tvert imot – vi må vi nå skape aktivitet som kan hjelpe oss ut av krisen og styrke norsk konkurransekraft på lengre sikt. Dette krever investeringer i kunnskap, forskning, innovasjon og digitalisering.

Brønnøysundregistrene jobber tett med Nærings- og fiskeridepartementet, andre fagdepartement og eksterne aktører for å sikre at regelverket ikke er til hinder for digitalisering, og gjennom endring og tilpasning av regelverk bidra til at bedriftene f

Brønnøysundregistrene: Hvordan bistår vi et næringsliv i krise?

Pålitelige registre og god samordnet informasjon er sentralt i krisetid. Norsk næringsliv går gjennom en periode vi aldri har sett maken til. De viktige tiltakene som er satt i verk for å begrense smittespredning, innebærer at en rekke små og store bedrifter enten har fått yrkesforbud eller mistet store deler av inntektsgrunnlaget sitt. Det er alvorlig for svært mange, både arbeidstakere som frykter for jobben sin, frilansere som har mista kontrakter over natta og for gründere og bedriftseiere som prøver å unngå konkurs.

– Det er viktig at den nye nasjonale portalen ivaretar sikkerhet og taushetsplikt, sier Wenche Strand, enhetslederen for interkommunal barnevernstjeneste for Molde, Aukra og Vestnes. - Spesielt i små kommuner vil man raskt kunne se og forstå hvem beky

Bekymringsmeldinger til barnevernet digitalt

Innovasjon og digitalisering

Wenche Strand, enhetsleder i Molde barnevern, er positiv til ny nettportal for å sende inn bekymringsmeldinger. Men hun ser også noen utfordringer ved en slik digital løsning.

SAMARBEID: Norge bør heller jobbe for å kople helsedata fra flere land i en felles database enn å hegne om sine egne, mener Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide. Foto: Christopher Olssøn

Skeptisk til statlig sky

Innovasjon og digitalisering

Tyskland har laget sin egen skytjeneste for offentlig data. Andre land har innført restriksjoner på bruk av data. Næringslivstopp Øystein Eriksen Søreide tror ikke på en statlig dataøkonomi. Det kan blant annet hindre forskning på helse, mener han. 

Ifølge Helene Bank er det nerder og fagforeninger som er mest på ballen når det gjelder digital selvråderett i Norge. Foto: Christopher Olssøn

Ber om statlig datakontroll

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi kan ikke overlate helseopplysningene våre til teknologigigantene, mener ­aktivist Helene Bank. Hun etterlyser digital selvråderett.

Sigrun Aasland er for tiden fungerende daglig leder, til vanlig fagsjef, i Tankesmien Agenda. Aasland kommer fra stillingen som daglig leder for Damvad Norge. Hun har bakgrunn fra Norfund, Pöyry Management Consulting og i Verdensbanken. Foto: Agenda Maga

Arbeidslinja som forsvant

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det skal være lett å si opp folk i Norge. Men det betyr ikke at vi skal dytte flest mulig ut av arbeidslivet, slik krisetiltakene nå gjør. Vi er gode på krisehåndtering i Norge. I en internasjonal rangering av ulike lands motstandskraft mot krise, ligger Norge på topp. Det handler ikke bare om penger på bok, men like mye om et arbeidsliv der sikkerhetsnett og trepartssamarbeid gir stor fleksibilitet.

Helen Eriksen er arbeidslivspsykolog, forfatter og foredragsholder og har mer enn 30 års internasjonal erfaring med forandringsprosesser, stressforebygging og arbeidsglede. Foto: Henrik Bjerg

Gjør medarbeiderne bedre i stand til å takle endringer

Samfunns- og tjenesteutvikling

I dag er det bare én konstant vi kan stole på aldri forandrer seg – og det er at ting forandrer seg. Endringer skjer hele tiden, og i et tempo som kan ta pusten fra mange. Det er ikke lenger slik at vi kan planlegge for endringene mange år i forveien – behovet for å ta grep kan oppstå når vi minst venter det. Hvordan sikrer du som leder at dine ansatte er best mulig rustet til å takle disse endringene?

Mariana Mazzucato er økonom, professor ved University College London og forfatter av The Entrepreneurial State og The Value of everything.

Kapitalismens trippelkrise

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kapitalismen står overfor minst tre store kriser. En pandemi-helsekrise har raskt utløst en økonomisk krise med foreløpig ukjente konsekvenser for økonomisk stabilitet. Alt utspiller seg med et bakteppe av en klimakrise som ikke kan løses ved «å fortsette som før».
Dagfinn Svadberg Hatløy er forbundsleder i fagforeningen Naturviterne og styremedlem i Akademikerne. Bildet viser hovedstyret for perioden 2019-2021, valgt på landsmøtet i 2019. Hatløy er i midten. Foto: Torbjørn Hundere/Naturviterne

Et lager av tillit gjør oss robuste mot kriser

Samfunns- og tjenesteutvikling

Norge er et tillitssamfunn. Særlig i krevende tider kan vi høste av den tillit og de gode relasjoner norsk arbeidsliv og det norske samfunn har bygget opp. Men tillit må vedlikeholdes og forvaltes klokt både i gode og dårlige tider. Gjennom dugnad, solidaritet og felleskap har vi gode forutsetninger for å håndtere og ta vare på hverandre i unntakssituasjonen korona-pandemien har gitt oss.

«Tillit tar lang tid å bygge opp, men kort tid å rive ned. Offentlig sektor i Norge assosieres med en forvaltningskultur preget av verdier som demokrati, rettssikkerhet, faglig integritet og effektivitet. Det er viktig at innføringen og bruken av kun

Høy tillit er en styrke for bruk av kunstig intelligens i forvaltningen

Innovasjon og digitalisering

Det viktigste virkemiddelet for en mer effektiv offentlig sektor er digitalisering, og da spesielt bruk av kunstig intelligens. Tilliten til offentlig sektor vil være en viktig ressurs for å lykkes i dette arbeidet, en ressurs som lett kan ødelegges hvis den ikke forvaltes på en god måte.

Inga Strümke står bak initiativ og arbeidet med å utvikle og gjennomføre prosjektet. Foto: Eirik Helland Urke.

Norsk råd for digital etikk lanserer egen podcast

Innovasjon og digitalisering

I denne episoden: Strider hytteforbud mot retten til å bevege seg fritt, og bør vi lage regler om hvem som skal få respirator hvis vi ikke har nok til alle? Kan demokratiet være truet hvis unntakstilstand blir den nye normalen?

Charlotte Hafstad Widerberg er advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap, har mange års erfaring med cyber, sikkerhet og personvern i Forsvaret og har arbeidet som utreder i sekretariatet for Oljefondets Etikkråd. Magnus Ødegaard er advokat /

Har du cybersikkerhet på hjemmekontoret?

Innovasjon og digitalisering

Covid-19 krisen har ført til historisk høy bruk av hjemmekontor. Mange har på kort varsel kastet seg ut i bruk av nye digitale kommunikasjonsløsninger for å opprettholde driften under koronautbruddet. Men hvordan sikrer man at krav til cybersikkerhet og personvern overholdes når ansatte jobber hjemmefra?

Felles-datakatalog-sammenslåing

data.norge.no og felles datakatalog slås sammen

Innovasjon og digitalisering

To nasjonale datakatalogar blir til ein når data.norge.no og Felles datakatalog slås saman. Målet er å gjere det enklare å oppdage, vurdere og ta i bruk data frå offentlege og private verksemder.
Ingeborg Rasmussen (89) bor i omsorgsbolig. Hun er teknologioptimist og vil ha varmesøkende kamera og falldetektor om det skulle bli behov. Foto: Kristina R. Johnsen

Hi-tech omsorg i Hadsel kommune

Samfunns- og tjenesteutvikling

Landets eldre tilpasser seg en digitalisert og smart hverdag. Hvordan fungerer denne teknologien i praksis? Og hvordan trives de med den? Bli med inn på pilotprosjektet Thodebo omsorgsboliger.

Prosjektdeltakere fra de 7 2019-prosjektene i StimuLab samlet for kick-off hos Digitaliseringsdirektoratet, februar 2020. Foto: Patrick Søfting-O

19 millioner til StimuLab-leverandører

Innovasjon og digitalisering

Tildelingen av 19 millioner StimuLab-kroner til private næringsaktører markerer startskuddet for en rekke spennende innovasjonsprosjekter i offentlig sektor.

Kriser gir økt bevissthet rundt sikkerhet og beredskap, men historien viser at det hos stortingspolitikerne raskt trekkes et glemselens slør over denne bevisstheten når krisen er over. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Stortinget

Må det en krise til før politikerne våkner?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi har analysert tekst fra 233.000 taler i Stortinget i perioden 1999–2020 for å undersøke i hvilken grad forberedelser til mulige kriser er på den politiske agenda. Resultatet er nedslående. Dette skriver Jon H. Fiva, professor, Handelshøyskolen BI og Oda Nedregård, stipendiat, Handelshøyskolen BI i en kronikk i Aftenposten.

Kanskje innser fleire no at marknadsinspirerte styringssystem og kuttstrategiar kan svekkje offentleg sektor si evne til å løyse oppgåver og levere kvalitet? Dette skriver Ragnhild Lied, leder av hovedorganisasjonen UNIO. Foto: Pixabay.

Fellesskap funkar

Det er kanskje å håpe for mykje, men kanskje innser ein del høge og mørke næringslivsfolk no kor avhengige dei er av staten, styresmaktene og av dei offentleg tilsette, skriv Ragnhild Lied, leder av hovedorganisasjonen Unio.

Appen Smittestopp skal varsle om smitte, og deler data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet. Foto: Mostphotos/Farknot Architect.

Appen Smittestopp er lansert

Samfunns- og tjenesteutvikling

Appen Smittestopp er lagt ut for nedlasting. Appen skal gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning, og etter hvert skal brukerne få et varsel om de har vært i nærkontakt med koronasmittede.

Ingen kan spå utfallet av denne krisen, men vi er sikre på at behovet for omstilling og innovasjon vil vedvare. Derfor er investering i kunnskap, teknologiutvikling og digitalisering både nødvendig og vel anvendte penger, skriver administrerende direk

Nå må vi investere for fremtiden

Koronakrisen forsterker behovet for innovasjon og omstilling. Investering i kunnskap, teknologiutvikling og digitalisering er derfor nødvendig og vel anvendte penger, skriver Øystein Eriksen Søreide.

Et klart flertall svarer at de jobber bedre på arbeidsplassen enn hjemmefra. Foto: Startup Stock Photo.

Fire av fem synes det er tyngre å jobbe hjemmefra

Innovasjon og digitalisering

Kun én av fem jobber bedre hjemmefra enn på kontoret, viser en ny undersøkelse. Flere kvinner enn menn har hjemmekontor. På oppdrag fra Telenor har Kantar gjennomført en spørreundersøkelse etter at koronaviruset sendte mange arbeidstakere på hjemmekontor for drøyt fire uker siden.

«I hvilken grad føler du at jeg snakker sant, at jeg er ærlig og sannhetstro?» Slike direkte spørsmål gir deg langt mer håndfaste svar som du både kan utforske videre og korrigere deg etter, skriver psykolog Jøri Gytre Horverak. Foto: Pixabay.

Mer tillit kan åpne for uutnyttet potensiale i en organisasjon

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tillit er både grunnmuren og bærebjelken i alle relasjoner. Det er et begrep som vi alle kjenner verdien av, men som vi ikke så lett klarer å definere med språk. «Det var en tillitsfull person». «Vi har tillit til ledelsen». «Vi fremmer mistillitsforslag». Hva er det egentlig vi mener med disse utsagnene? Før du leser videre, bruk et minutt til å definere tillit slik du tenker om begrepet.

Stig-Rune Sellevåg er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: Privat.

Samfunnssikkerheten må styrkes nå

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det er lett å bli handlingslammet, drevet av frykt eller gripe til gamle løsninger og svar. Det har vi ikke råd til.

Digitale forelesninger er tatt i bruk av 80 prosent av underviserne, viser en fersk undersøkelse i universitets- og høyskolesektoren. Foto: Margareth Barndon, UiB.

Slik gikk den store digitale omstillingen etter koronakrisen

Innovasjon og digitalisering

Nedstengningen av universiteter og høyskoler torsdag 12. mars har ført til den raskeste omveltningen sektoren har sett i nyere tid. Fra den ene dagen til den neste skulle all aktivitet foregå digitalt. Den store digitale dugnaden som ble iverksatt landet rundt, fikk enorm respons. Undervisere som knapt før hadde registrert at det fantes en opptaksknapp i Powerpoint, ble «Zoom-ere» og «Youtube-ere» over natten.

Vefsn kommune bruker verktøyet Whereby til digitale kommunestyremøter. Foto: Asbjørg Sande, Vefsn kommune

Digitale folkevalgtmøter - for alle?

Innovasjon og digitalisering

Vefsn kommune holdt sitt første digitale kommunestyremøte før påske. Erfaringene er gode, selv om enkelte opplever for dårlig bredbåndskapasitet. Et godt alment råd er kortere dagsorden enn vanlig og hyppige pauser.

Fra notatets forside.

Oversikt over digitaliseringstiltak i staten 2019

Innovasjon og digitalisering

Difi (nå Digitaliseringsdirektoratet) har høsten 2019 gjennomført en kartlegging av digitaliseringstiltak i staten og laget en oversikt over tiltakene og hva som kjennetegner disse.

Smittestopp-appen bruker GPS i tillegg til Bluetooth. GPS gjør det mulig å samle inn og kryptere data, og legge dette i et sentralt datalager. Smittesporingen kan dermed skje raskere. FHI har hittil gjort dette arbeidet manuelt. Foto: Mohi Syed

Slik skal Smittestopp-appen virke mot covid-19-spredning

Samfunns- og tjenesteutvikling

Appen som kan varsle om at man har vært i kontakt med koronasmittede blir snart lansert. Svakheter i appen er blitt utbedret i påsken. Men én av fire vil ikke laste den ned, og mange frykter for personvernet.

Ekspertgruppen, ledet av konsernsjef for SINTEF Alexandra Bech Gjørv, overleverte 06.04.20 rapporten "Datadeling i næringslivet" til distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: KMD.

Datadrevet økonomi er noe langt mer enn deling av data

Innovasjon og digitalisering

Den bratte læringskurven under korona-pandemien bør gi inspirasjon til å tenke radikalt nytt når regjeringen lager en stortingsmelding om datadrevet økonomi og innovasjon. En strategi må ta utgangspunkt i en kritisk gjennomgang av hvilke oppgaver offentlig sektor skal ha, og hvordan disse best kan løses.

Gruppen gjennomgår og vurderer kildekoden til smittesporingsappen fra FHI for å avdekke sårbarheter som må utbedres. Foto: Markus Spiske.

Ekspertgruppe går gjennom kildekoden i ny app for smittesporing

Innovasjon og digitalisering

Ekspertgruppe går gjennom kildekoden til den nye appen for smittesporing fra Folkehelseinstituttet. Forum for offentlig service sendte ut en pressemelding før påske, og er positive til alt som kan bidra til å redusere de sikkerhets- og personvernmessige utfordringene. 

Det er en rekke nettsteder som har informasjon om korona-pandemien på andre språk enn norsk. Foto: ready made.

Korona-situasjonen: Nyttige nettsider på andre språk

Samfunns- og tjenesteutvikling

På grunn av koronapandemien, er det iverksatt mange tiltak for å forhindre spredning av viruset. Innvandrere som ikke forstår eller snakker godt norsk, er spesielt utsatt og trenger informasjon.

Raskere (riktigere og mer effektiv) hjelpemiddelformidling, er et av prosjektene i NAV som er nevnt i regjeringens handlingsplan.

Handlingsplanen for regjeringens digitaliseringsstrategi er klar

Innovasjon og digitalisering

I juni 2019 la KS og regjeringen frem en felles digitaliseringsstrategi for offentlig sektor. Den nye handlingsplanen viser hvordan stat og kommune skal jobbe mot 2025 for å skape én offentlig sektor og sammenhengende tjenester som løser brukernes behov.
Direktoratet for e-helse vil i samarbeid med fleire andre utvikle «Pasientens legemiddelliste», ei digital løysing for å samle all informasjon frå ulike instansar om kva legemiddel ein pasient brukar. Foto: Pixabay.

150 millionar til åtte digitaliseringsprosjekt

Innovasjon og digitalisering

Åtte ulike digitaliseringsprosjekt får no til saman 150 millionar kroner frå Medfinansieringsordninga. Når prosjekta som får støtte er realiserte, vil helsevesenet ha fått enklare digital oversikt over kva legemiddel pasientar brukar, det vil være enklare å opprette aksjeselskap, og det vil bli mogleg å foreta oppgjer etter dødsfall digitalt – mellom anna.

Forskning tyder på at kvinner er mer tilbøyelig til å lede ved å inspirere sine medarbeidere, framfor å instruere. Det viser seg å være en effektiv lederstil. Foto: Rebrand Cities.

Dette kan menn lære av kvinnelige ledere

Mange kvinner har noen personlige egenskaper som er viktige i lederrollen. Her er 5 ting menn kan lære av kvinnelige ledere. Det er lett å tenke at siden menn har flertallet av lederposisjoner må de gjøre mye riktig, og at kvinner kan lære av dem.
Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister. Foto: Martin B. Andersson/BLD

Godt i gang med å lage én digital offentlig sektor

Innovasjon og digitalisering

Det er høy aktivitet og god fremdrift i arbeidet med å lage sammenhengende digitale tjenester i offentlig sektor. Det viser handlingsplanen for digitaliseringsstrategien som nå er klar.

Linda  Hofstad Helleland datadrevet innovasjon

Innspill til arbeidet med stortingsmeldingen om datadrevet økonomi og innovasjon

Innovasjon og digitalisering

For å få et best mulig kunnskapsgrunnlag for meldingen mener regjeringen at det er viktig å få innspill fra bransjer, organisasjoner, virksomheter og enkeltpersoner. Frist: 20.04. Fram mot sommeren 2020 vil det også bli gjennomført møter og seminarer, men det tas gjerne i mot inspill til dette arbeidet også utenom egne møter.

- Det er kanskje nettopp i krevende tider som dette at vi legger ekstra merke til verdien og nytten av gode digitale løsninger og at de fungerer, sier direktør Steffen Sutorius. Foto: Digitaliseringsdirektoratet

Viktige verktøy i krevende tider

Innovasjon og digitalisering

Når krisen rammer, spiller de nasjonale fellesløsningene en viktig rolle for kommuner, offentlige virksomheter, bedrifter og innbyggere. Digitaliseringsdirektoratet forvalter flere av disse fellesløsningene som samfunnet er helt avhengige av, enten det er hverdag eller krise.

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland har selv tatt i bruk nye måter å være sammen med andre på de siste ukene. Hun tror befolkningen nå tar et kvantesprang i digital kompetanse. Foto: Per Øyvind Fange / NRK.

Helleland om ekspress-digitaliseringen: – Norge er en spennende prøvekanin!

Innovasjon og digitalisering

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland fascineres av stadig nye eksempler på hvordan folk bruker nettet smart. Musikere som spiller sammen uten å møtes, skoler som lærer elevene nye ting og forretninger som selger varer selv om dørene er stengt. Hun tror befolkningen har hatt godt av å bli kastet ut på dypt vann på dette området.

Koronakrisa utløser en debatt om hvordan vi bør organisere våre samfunn, og den muligheten kan «vi benytte til å foreslå en ny organisering av den digitale infrastrukturen», håper Evgeny Morozov, den hviterussiske forfatteren som i årevis har lan

Frelse eller forbannelse

Samfunns- og tjenesteutvikling

Blir verden etter korona en ­nyliberal dystopi der Amazon og ­Google ­gjennomsyrer alt og alle – eller kan folket ta digital revansj?

Annonse

 

Annonse