Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Illustrasjonsbilde. Foto: Jonathan Borba

Nær dobling av pasienter som benytter fritt behandlingsvalg

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nesten 10 000 pasienter har hittil i år benyttet ordningen som gir raskere helsehjelp eller behandling på den institusjonen pasienten mener har det beste tilbudet. Det er nesten en dobling sammenliknet med samme periode i fjor.

Helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Stuedal

Ny nasjonal helse- og sykehusplan: Slik skal vi møte utfordringene i helsetjenesten

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi blir flere, vi blir eldre, flere av oss får kroniske sykdommer, og vi forventer mer av helsetjenesten. Mangel på arbeidskraft, spesielt sykepleiere og helsefagarbeidere, setter grenser for hvordan vi kan løse oppgavene i helsetjenesten. Den nye nasjonale helse- og sykehusplanen gir retning for hvordan vi møter utfordringene.

Torry Pedersen holdt et engasjerende innlegg. Foto: Difi (klipp fra video)

Media og forvaltning på samme lag?

Samfunns- og tjenesteutvikling

- Mediene skal, når de fungerer som best, hjelpe borgerne å ta informerte valg, sa Torry Pedersen på Forvaltningskonferansen 2019. - I tillegg skal de eksponere maktovergrep mot den vanlige borger.

Illustrasjon. Foto: Pixabay

Private helseforsikringer i vekst - er de egentlig nødvendige?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Forbrukerrådet har undersøkt private helseforsikringer, og trillet alt fra en treer til en sekser på terningen. Samtidig ber interesseorganisasjonen deg vurdere om dette er noe du bør bruke penger på.

Illustrasjon. Foto: Berdie Wyatt

Klargjør pasientens rettigheter

Samfunns- og tjenesteutvikling

Pasienter har rett på en individuell vurdering, men ikke rett på utprøvende behandling. Dokumentasjon fra private kan ikke avvises. Nå klargjør Helse- og omsorgsdepartementet pasientenes rettigheter.

Illustrasjon. Foto: Freestocks.org

Høring: Mer helhetlig helsehjelp til barn og unge

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringen fortsetter arbeidet med å gi barn og unge et mer sammenhengende helsetilbud. Nå sender Helse- og omsorgsdepartementet et forslag på høring som klargjør at helsestasjons- og skolehelsetjenesten også kan behandle barn og unge med lettere fysiske og psykiske tilstander. Høringsfristen er 20. februar 2020.

Fra forsiden av Difis rapport om innbyggerundersøkelsen.

Folk er fornøyde med å bo i Norge

Samfunns- og tjenesteutvikling

Folk er fortsatt fornøyde med å bo og leve i Norge, viser årets innbyggerundersøkelse. Samtidig ser vi at innbyggerne gir litt dårligere skår på offentlige tjenester og politikernes evne til å lytte til folket. – Jeg er glad for at de aller fleste fortsatt er fornøyde med det offentlige tilbudet, men vi skal ta på alvor at pilene peker i feil retning, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Illustrasjonsbilde. Forsker Tale Skjølsvik råder ledere til å se på kunstig intelligens som en partner med sine styrker og svakheter. Foto: Christina Morillo

Slik vil kunstig intelligens påvirke ledere

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens er på full fart inn i næringslivet og det offentlige. Hvordan vil det påvirke lederrollen fremover? Hva bør ledere være obs på når de bygger organisasjoner for fremtiden? Her er fem råd.

Illustrasjonsbilde. Foto: The Coach Space

Språk i arbeid

Klart språk

Kompetanse Norge har utviklet et nettkurs om hvordan man kan legge til rette for språkopplæring på arbeidsplassen. Kurset introduserer enkle grep for ledere og kolleger til ansatte som skal lære norsk, slik at de kan støtte og oppmuntre til mer språklæring i arbeidssituasjoner.
Fra venstre: Folkehelsekoordinator i Færder, Irmelin Skjold, Harald Halum fra Nøtterøy Røde Kors og kommunaldirektør for Helse og omsorg i Færder, Hilde Kari Maugesten. Foto: Therese Neråsen (Agenda Kaupang)

Digital mestring i Færder kommune

I Færder kommune tilbys innbyggerne veiledning i data og digitale tjenester på frivilligsentralene og på seniorsenteret i kommunen , og i 2018 inngikk kommunen en samarbeidsavtale med Røde Kors' lokallag om å etablere og tilby «Digital senior».

Illustrasjon. Foto: CoWomen

Skatteetaten: Hvem møter opp i publikumsveiledning?

Innovasjon og digitalisering

Hvert år tar over 2 millioner personer kontakt med Skatteetaten. I overkant av 20 prosent av disse møter opp på et skattekontor. Likevel ser vi at antall henvendelser i publikumsveiledning og andre kanaler reduseres hvert år. En årsak til dette er at stadig flere blir digitale brukere som enklere finner riktig informasjon på skatteetaten.no, samtidig som våre digitale tjenester blir bedre. Vi ser derimot ikke den samme trenden for unge skattepliktige som ikke har norsk statsborgerskap.

Illustrasjon. Foto: Pixabay

Kan vi bruke kunstig intelligens for å gi ekte omsorg?

Innovasjon og digitalisering

Sensorer og kameraer i hjemmet kan følge og vurdere beboernes fysiske og psykiske og sosiale velvære og diagnostisere og varsle sykdom tidlig. Men kan kunstige, kalde maskiner overta for ekte, varme hender?

Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay

Når staten skal investere 11 milliarder kroner til digitalisering

Digitalisering og forvaltningspolitikk

Staten skal investere 11 milliarder i Norges største digitaliseringsprosjekt (AKSON) – 3 ganger hva det kostet å bygge Operaen i Oslo. Men i motsetning til Operaen vet en pt. ikke hvordan bygget skal se ut, hvordan det skal finansieres eller hvordan det skal tas i bruk.

Illustrasjonsbilde

Ny milepæl i arbeidet med å gjøre Norge 5G-klart

Innovasjon og digitalisering

Den neste frekvensauksjonen som legger til rette for rask 5G-utbygging i Norge, er snart klar. - Denne auksjonen vil bidra til at vi holder tempoet oppe, at konkurransen styrkes og at innbyggere og næringsliv kan få glede av bedre og raskere tjenester på mobilen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Illustrasjon: Husbanken

Nytt prosjekt: digitale løsninger for kommunale utleieboliger

Boligsosialt arbeid

KS, kommunene og Husbanken skal samarbeide om å kartlegge behov for digitale løsninger knyttet til kommunale utleieboliger. Prosjektet er i konseptfasen, og regjeringen har satt av 30 millioner i sitt forslag til statsbudsjett til planlegging og første del av gjennomføringen i 2020.

Foto fra Luster kommune. Fra venstre Britt Veum Hauge (konsulent i Luster kommune), Elisabeth Bondevik Orrestad (prosjektleder Luster kommune). Foto: Luster kommune

Datahjelpa i Luster kommune – et eksempel på et desentralisert veiledningstilbud

Innovasjon og digitalisering

Luster kommune har etablert et tilbud som består av flere ulike veiledningstiltak og et godt samarbeid med de frivillige bygdelagene i kommunen. Flere kommuner benytter i dag biblioteket, servicetorget og frivilligsentralen som arenaer for å gi veiledning til sine innbyggere. Men hva skal man gjøre dersom kommunen er stor og det er for langt å reise til biblioteket eller servicetorget? Da Luster kommune skulle etablere sitt veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse, var dette en sentral problemstilling.

Før var det forfatteren og boka som sto sentralt på bibliotekene. I dag er det møtet mellom mennesker, en offentlig møteplass, i tillegg til bokutlån. Ragnhild Stuler på Deichman Bjerke i Oslo er stolt av endringen som er skjedd på bibliotekene. Fo

Bibliotekene: Fra bokutlån til møteplass for mennesker

Samfunns- og tjenesteutvikling

Lurer du også på hva som har skjedd med bibliotekene? Før var det kun mulig å låne bøker, sitte musestille og helst ikke bry noen. I dag er bibliotekene blitt lokalmiljøets hjerte, samlingssted, fritidsklubb og arrangør av tilbud for alle generasjoner.
Gjestebud handler om at innbyggere kommer sammen og snakker om temaer kommunen vil ha belyst. Alle kan bruke den nye muligheten til å komme med sine innspill. Illustrasjonsbilde: fauxels

Gjestebud i kommunens innbyggerdialog

Samfunns- og tjenesteutvikling

Gjestebud er en ny måte for kommunen å få del i tanker og ideer fra innbyggerne, skriver Kritiansand kommune på sitt nettsted. Folk inviterer en liten gruppe av sine venner, bekjente eller andre hjem til seg for å snakke uformelt rundt tema som kommunen trenger innspill på.

Datakafé. Foto: Ragnar M. Rørnes

Mangfold og godt samarbeid på tvers i Bergen kommune

Innovasjon og digitalisering

I Bergen kommune kan innbyggerne velge mellom flere tilbud som bidrar med å heve den digitale kompetansen og hjelper dem med å ta i bruk digitale tjenester. Det arrangeres både drop-in og opplæringstilbud som må bestilles på forhånd.

- I dag mangler helsepersonell viktig opplysninger, og må ofte handle uten å ha tilgjengelig informasjon om pasienten. Det er på tide at vi som ledere spør om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune. Foto: KS

Akson må gjennomføres stegvis

Innovasjon og digitalisering

-Det blir bedre, sikrere og billigere om vi gjør dette sammen, sier direktør Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune. Hun er overbevist om at vi trenger Akson, og at det vil gi bedre tjenester og et tryggere pasientforløp.

Illustrasjonsbilde. Utsnitt fra nettstedet for Felles datakatalog.

En fyrlyktpris som forplikter

Innovasjon og digitalisering

- Felles Datakatalog fikk velfortjent nok Fyrlyktprisen under Nokios 2019 i Trondheim. Det er en pris som forplikter når vi nå står overfor et paradigmeskifte i digitaliseringen av offentlig sektor, skriver Arild Haraldsen i et innlegg i digi.no.

Illustrasjonsbilde. Foto: Bruce Mars.

Styrker samarbeidet om forbrukernes rettigheter

Samfunnsutvikling

Forbrukernes rettigheter skal bli bedre ivaretatt på tvers av landegrensene i EU/EØS. Regjeringen har lagt frem en proposisjon for Stortinget med forslag til lovendringer som skal styrke forbrukervernsamarbeidet.

Kristine Aasen leder Altinndagen i 2018. Foto: Brønnøysundregistrene.

Slik skaper vi sammenhengende tjenester

Innovasjon og digitalisering

- Leder i Digitaliseringsrådet, Svein Ragnar Kristensen, har mange gode poenger i sitt innlegg om utfordringene med å få til sammenhengende tjenester, 6. november. Vi er helt enige i at samarbeid er helt avgjørende for å lykkes med den digitale transformasjonen av samfunnet, skriver Kristine Aasen, fungerende leder for avdeling Digitalisering ved Brønnøysundregistrene i en kommentar i digi.no.

Illustrasjonsbilde. Utsnitt fra nettstedet til e-helsedirektoratet.

Ny lov skal styrke digitaliseringen i helsesektoren

Innovasjon og digitalisering

Regjeringen sender på høring forslag til ny e-helselov. Loven skal styrke digitaliseringen i helse- og omsorgssektoren, og bidra til at e-helseløsninger raskere kan tas i bruk.

Illustrasjonsfoto: Andrey_Popov, Shutterstock, NTB scanpix

Roboter er på full fart inn i jussen

Innovasjon og digitalisering

En robot avslår søknaden din om familiegjenforening, eller forteller deg utfallet av klagen du har anlagt mot banken – før klagen er sendt. Kunstig intelligens er blitt en del av jussen.
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet

Starter arbeid med stortingsmelding om den digitale grunnmuren – mobil og bredbånd

Innovasjon og digitalisering

– Regjeringen har store ambisjoner for digitaliseringen av Norge. Gode og sikre mobil- og bredbåndsnett er selve grunnmuren og en forutsetning for at vi skal lykkes i dette arbeidet. Derfor vil vi lage en egen stortingsmelding om markedet for elektronisk kommunikasjon (ekom), sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Fyrlyktprisen 2019 gikk til Felles datakatalog.

Felles datakatalog vant Fyrlyktprisen!

Innovasjon og digitalisering

Fyrlyktprisen deles ut hvert år på konferansen NOKIOS i Trondheim. Årets vinner ble Felles datakatalog, som er utviklet av Brønnøysundregistrene, Difi og Skate-virksomhetene.
Digihjelpen.no har tips og råd for hvordan din kommune kan bygge et veiledningstilbud for innbyggere som trenger mer digital kompetanse. Illustrasjonsbilde: KS

Digihjelpen: Grunnleggende digital kompetanse for innbyggerne

Innovasjon og digitalisering

Netthåndboken er en hjelp til offentlige virksomheter som ønsker å utvikle eller videreutvikle veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse for sine innbyggere. Her finner du tips og råd for etablering og utvikling av et veiledningstilbud.

Illustrasjon: Alo

Digihjelpen 2019: Frist 08.11 for søknad om tilskudd

Innovasjon og digitalisering

Kommunal- og moderniseringsdepartementet lyser ut engangsstøtte på til sammen 5 millioner kroner til tiltak for å etablere et fast kommunalt veiledningstilbud rettet mot innbyggere som ikke har grunnleggende digital kompetanse.

Foto: gettyimages.no

Skatteetatens analysenytt: Har vi gode nok grunnlagsdata?

Innovasjon og digitalisering

Skatteetaten forhåndsutfyller skattemeldingen med registerdata og tredjepartsopplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker, barnehager og boligsameier. Mer enn syv av ti skattepliktige godtar disse grunnlagsdataene uten endringer. Dette er en tillitserklæring til både Skatteetaten og de mange tredjepartene. Men hvor sikre er vi på at grunnlagsdataene er riktige?

Illustrasjonsbilde: Indre Østfold kommune

Stedsutvikling - med innbyggertorgene som møteplass for alle

Kommunesammenslåing

- Vi ønsker attraktive lokalsamfunn med unike identiteter. Ingen skal sitte igjen med følelsen av «hvor ble det av kommunen vår?», sier John Andrew Firing. Han er seksjonsleder for innbyggertorgene og bibliotekene i det som skal bli Indre Østfold kommune.

Digitale fellesløsninger. Fra Difis nettsted.

Torget for digitale fellesløsninger

Innovasjon og digitalisering

På Torget får du oversikt over digitale løsninger virksomheter i stat og kommune har utviklet som du kan gjenbruke. Du finner både nasjonale felleskomponenter og andre fellesløsninger.

Kundearealet på servicetorget. Foto: Tromsø kommune.

ServiceNettverkNord: Det nye Servicetorget på rådhuset i Tromsø

Faglige nettverksgrupper

ServiceNnettverkNord består av ledere for Servicetorg fra Alta, Tromsø, Harstad og Bodø. Nettverket er aktivt og møtes ca. en gang i året. Vi bytter på å besøke hverandre, og vertskommunen er ansvarlig for programmet. Nettverket har stort utbytte av å utveksle erfaringer, og digitalisering står alltid på programmet. Torsdag 24.10.19 var det igjen tid for å møtes, og Tromsø var vertskommunen denne gangen.

– Det å bli observert påvirker faktisk handlingene våre. Hvis noen kan se oss, mister vi noe av friheten vår, sier norsk forsker. (Illustrasjonsbilde: kzww, Shutterstock, NTB scanpix)

Storebror ser deg – og får deg til å oppføre deg annerledes

Innovasjon og digitalisering

Hvor fri er du egentlig hvis noen alltid ser hva du gjør? Digitale spor er et problem selv om du ikke har noe å skjule. Det mener i hvert fall Henrik Skaug Sætra, som er førstelektor ved Høgskolen i Østfold og utreder for Proba samfunnsanalyse.

Kristin Standal i KS og Heidi Bunæs Eklund lanserte fredag prinsipper for klart språk i digitale tjenester på den internasjonale klarspråk-konferansen Plain. Foto: KS

KS: Nytt verktøy skal gi bedre digitale tjenester

Innovasjon og digitalisering

Lei av digitale skjemaer med uforståelig språk og menyvalg som aldri passer for deg? Nå har KS laget et helt nytt sett med prinsipper for hvilket språk som bør brukes i digitale selvbetjeningsløsninger. Målet er å skape bedre tjenester for innbyggerne.

Torbjørn Vinje, daglig leder, Forum for offentlig service. Foto: Catrine Lium.

Offentlige servicekontor var svaret, men hva var og er spørsmålet?

Innovasjon og digitalisering

Den 22. servicekonferansen ble avholdt 18.-20.09 i eventyrlig vakre Lofoten. Bredden i deltakelsen fra servicekontorer/førstelinjetjenester gjenspeiler arrangørens ønske om å samle offentlig sektor for et felles mål om å lage best mulige tjenester for innbyggerne. Hva er bakgrunnen for etablering av servicekontorene, hvor står de i dag og er de svaret på framtidens utfordringer?

Sykehjemsetaten i Oslo har redusert sykefraværet fra 12,3 prosent til 7,3 prosent siden 2013. Målet er seks prosent sykefravær innen utgangen av 2019. Foto: Eirik Stordrange

Sterk nedgang i sykefraværet

Inkluderende arbeidsliv

– Da jeg begynte som IA-rådgiver for Sykehjemsetaten i Oslo i 2013, var sykefraværet i gjennomsnitt 12,3 prosent. Institusjonslederne som «bare» hadde 10 prosent, var strålende fornøyd, sier Trude Holm Naimak i NAV Arbeidslivssenter Oslo.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet

Vi må digitalisere på en smartere måte

Innovasjon og digitalisering

I en kronikk 25.09 i Aftenposten er Aslak Ege bekymret over at vi bruker offentlige penger på dårlige IT-prosjekter. Han oppfordrer staten til å «gi slipp» og la teknologene i næringslivet få utfolde seg på det de kan best, nemlig å utvikle og levere tjenester. Jeg er enig med ham: Tiden for de gigantiske IT-prosjektene er forbi, men det betyr ikke at vi skal slutte å satse på digitalisering i offentlig sektor. Tvert om. Mulighetene for å oppnå bedre tjenester, mer verdiskaping og mer effektiv pengebruk er enorme. Skal vi klare det, må vi tenke stort, starte i det små og jobbe fleksibelt. Hvis vi skal ta ut det fulle potensialet som ligger i ny teknologi, må vi ha høye ambisjoner for hva vi skal få til. Regjeringen har derfor lansert en strategi for digitalisering i offentlig sektor der vi tar mål av oss til å tilby befolkningen sømløse og proaktive tjenester på tvers av forvaltningsnivåer - slik at man skal slippe å søke om tjenester man har krav på.

Annonse

 

Annonse