Et samfunnsoppdrag med studentene i sentrum
– Vi skal være en synlig og relevant partner i forskningsprosessen, men også tilby gode rom for læring og trivsel, sier Skonnord innledningsvis. Universitetsbiblioteket ved UiO har en bred tjenesteportefølje, fra avansert forskerstøtte til sosiale lavterskeltilbud for studenter.
Hun leder publikumseksjonen ved HumSam-biblioteket, og forklarer hvordan bibliotekets strategiske mål bygger på universitetets overordnede visjoner frem mot 2030.
Biblioteket som fristed og møteplass
Skonnord understreker at biblioteket først og fremst er studentenes sted:
– Vi vil skape et inkluderende fristed – en nøytral grunn som tilbyr forutsigbare rammer og inviterer til både læring og menneskemøter.
Hun beskriver hvordan det fysiske rommet utvikles med fleksible arbeidsplasser, veiledningstilbud og arrangementer som gir faglig og sosial støtte. Hun forteller også om hvordan biblioteket eksperimenterer med nye former for tilgjengelighet og kontakt, som å møte studentene ute på gulvet – framfor bak skranken.
Å forstå studentene – ikke bare snakke om dem
– Vi må slutte å anta hva studentene trenger. Vi må snakke med dem, observere og forstå, sier Skonnord.
Hun forteller om hvordan biblioteket har blitt mer brukerorientert, med undersøkelser, samtaler og praktiske eksperimenter – som da de testet ulike bookingløsninger for leseplasser. Resultatet? Studentene var delte, men ga verdifull innsikt i hva som skaper en god dag på biblioteket.
– De er ikke én gruppe. Vi må slutte å snakke om ’studentene’ som om de er like. Det er de ikke, sier hun.
Lav terskel, høy verdi
Biblioteket tilbyr alt fra strikkekvelder og språkkafé til tilgang på tursekker og verktøy. Små tiltak med stor effekt.
– Det gir mestring og fellesskap. Bare det å legge en brikke i puslespillet kan bety noe for en som har en tung dag.
Satsinger som dette handler ikke bare om trivsel – de motvirker ensomhet og utenforskap, og bidrar til bærekraftige og inkluderende læringsmiljø.
Biblioteket med grønt og sosialt ansvar
Skonnord trekker frem bibliotekets rolle i universitetets bærekraftstrategi:
– Biblioteksvirksomhet er i sin natur bærekraftig – sosialt, økonomisk og miljømessig. Vi bruker gjenbruksmaterialer, deler ressurser og kobler oss til studentenes hverdag og interesser.
Gjennom tiltak som frøbibliotek, gratisbøker og utstyrsbibliotek med turutstyr, tar biblioteket aktivt del i UiOs grønne campus-satsing.
Endringer som merkes – og settes pris på
Biblioteket på Blindern er i stadig utvikling. Ombygginger og endringer i innredningen har gitt både lysere rom og flere leseplasser.
– Vi flyttet på pensumsamlingene og frigjorde plass. Det tok ikke mange sekunder før noen satt i de nye stolene. Da vet vi at vi har truffet.
Biblioteket har også blitt mer enn bare et rom: Det er en levende del av campus. Scene HumSam har blitt en etablert arena for faglig formidling – og studentengasjement, som da de arrangerte grillfest og rektorkandidat-roast.
Veien videre – med brukerne i fokus
– Når vi spør studentene hva de trenger, får vi alltid vite mer enn det vi spør om, sier Skonnord med et smil.
Nye bibliotek er på vei – blant annet i Livsvitenskapsbygget – og en egen campusstrategi skal sørge for at bibliotekets tilstedeværelse samsvarer med UiOs fremtidige utvikling.
– Biblioteket skal være hjertet på campus. Og for å være det, må de som kommer til oss kjenne at vi bryr oss.
Det tredje stedet – Nasjonalbibliotekets vårkonferanse
Nasjonalbibliotekets vårkonferanse ble arrangert 27.03.25.Konferansens ingress: Samfunnet og bibliotekene er i evig utvikling og endring. Drømmen er som alltid å gjøre bibliotekene til det stedet folk vil oppsøke. Et sted til støtte for demokratiet, et sted å bekjempe den voksende ensomheten, et sted for kunnskap og et sted for å kjempe mot sensur. Anne-Gry Skonnord er seksjonsleder for publikumseksjonen og leder for Læringsmiljø og brukermøter i HumSam-biblioteket ved universitet i Oslo. Hun holdt foredraget Biblioteket som et sted å være. |
Metode for utarbeidelse av artikkel
- Lydfil transkribert med NB-Whisper
- Råtekst bearbeidet med ChatGPT
- Endelig tekst utarbeidet av Torbjørn Vinje, daglig leder, Forum for offentlig service