Antallet og omfanget av rapporterte nettsvindler i de nordiske landene er svært høyt og økende. I lys av dette, samt svindlernes bruk av ny og avansert teknologi, er det et akutt behov for felles, koordinerte tiltak for å møte denne trusselen.
– Svindel er et globalt, ikke nasjonalt, problem. De nordiske landene er relativt like, og vi har derfor valgt å håndtere disse sårbarhetene sammen, sier Økokrim-direktør Paul K. Lønseth.
I 2023 ble det opprettet et nordisk samarbeidsforum for å bekjempe svindel, og de nordiske landene har nå produsert en felles trusselvurdering for nettsvindel i Norden. Rapporten identifiserer de fem mest brukte metodene for svindel. Den fremhever også sårbarheter og implementerte forebyggende tiltak i de respektive landene og gir anbefalinger for hvordan man bedre og mer effektivt kan møte truslene.
– De siste årene har det vært en massiv økning i nettsvindel i de nordiske landene, og vi ser at kriminelle opererer på tvers av landegrenser. Nært samarbeid mellom myndighetene i de nordiske landene er derfor avgjørende for å bekjempe disse forbrytelsene, sier Lønseth.
– Økokrim ser styrking av det nordiske samarbeidet mot svindel som en naturlig prioritering og en videreføring av innsatsen som startet med opprettelsen av svindelenheten ved Økokrim, fortsetter Lønseth.
Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen):
Blålys og kokain: En brutalt ærlig og personlig endringsreise! - Bokaktuelle Ronny Rene Raveen avslutter første dag 31.10 på Service- og tjenestekonferansen 2024
Ronny Rene Raveen gir deg en ærlig, rå og brutal historie om livets opp- og nedturer, og veien fram til der han er i dag.
Hvordan kunne en vellykket politimann og soldat bli kriminell, og hvordan fant han tilbake igjen?
"Stå på vilje" og samarbeid på tvers gir resultater. Ikke minst takket være enkeltpersoner i hjelpeapparatet som viste ham tillit.
Du går garantert ikke uberørt ut av salen etter en time med Ronny Rene!
Boksignering før og etter foredraget!
Alt om konferansen
Driver for annen organisert kriminalitet
Svindel er en "profittmaskin" som finansierer andre kriminelle aktiviteter og fungerer som en drivkraft for annen alvorlig og organisert kriminalitet. Fortjenesten fra svindel investeres blant annet i narkotika og skytevåpen. I 2023 ble nesten 260 000 tilfeller av digital svindel rapportert til politiet i de nordiske landene, og antallet uregistrerte forbrytelser antas å være høyt. I 2023 alene svindlet kriminelle innbyggere i de nordiske landene for rundt 828 millioner euro.
Mange gjerningspersoner som begår nettsvindel mot banker, har bånd til organiserte kriminelle nettverk som opererer på tvers av landegrenser i de nordiske landene.
Svindel utgjør ikke bare en trussel mot samfunnet som helhet, men har også en stor negativ innvirkning på livene til individuelle ofre. Hvert år blir et betydelig antall personer og selskaper i de nordiske landene ofre for svindel. Noen av dem mister hele sine oppsparte midler og sliter med sterke følelser av skam og skyld for at de lot seg manipulere.
– Samarbeid er nøkkelen hvis vi skal posisjonere oss best mulig for å bekjempe digital svindel i Norden. Vi må avdekke sårbarheter og kriminalitetstrusler i de respektive landene og styrke innsatsen for å bekjempe og forebygge kriminalitet ved å lukke disse sårbarhetene, sier Lønseth.
Fire anbefalinger
Rapporten gir følgende anbefalinger for å bekjempe svindel og styrke samarbeidet:
1. Gi politiet tilgang til bedre teknologi og analytiske verktøy.
2. Endre lovgivningen for å legge til rette for deling av informasjon mellom banker, telesektoren og politiet.
3. Forbedre automatisk sanntidsovervåking hos tilbydere av nettbanktjenester og rettshåndhevende myndigheter.
4. Hold store teknologileverandører ansvarlige i kampen mot digital svindel.
Kilde: okokrim.no (artikkelen er oversatt til norsk ved hjelp av ChatGPT)