Steffen Sutorius, direktør i Difi. Foto: Difi
Steffen Sutorius, direktør i Difi. Foto: Difi

Stort behov for omstilling

Han fortsatte: - Jeg skal forklare hva vi har gjort det siste året, og hvilke grep vi ønsker å ta for å følge opp Digital Agenda. Det er et stort behov for omstilling i offentlig sektor. Det krever et taktskifte, og det krever at vi benytter mulighetene som digitaliseringen gir.

Felles målbilde

Difi har gjennomført møter med de største virksomhetene i SKATE, med kommunal sektor og med helsesektoren for å få vite hvilke planer de har for digitaliseringen i framtiden. De har ut fra dette satt sammen et felles målbilde, og vurdert hvordan Difi basert på det målbildet kan understøtte sektorene ytterligere for å sette fart på digitaliseringen. - For to uker siden hadde vi et møte i SKATE, sa Sutorius. - Vi har ikke forankret alt, vi er ikke enige om alt, men vi er enige om mye.

- I dag skal jeg si noe om visjonen og noen strategiske satsningsområder, og noen av de enkelttiltakene vi skal jobbe videre med, fortsatte Sutorius. - Når vi ha jobbet med dette har selvsagt ikke Difi jobbet alene med det. Vi har snakket med alle virksomhetene, vi har hatt workshops og det har hjulpet oss mye i arbeidet. I tillegg har vi også utfordret markedet, vi har hatt en markedsdag med private aktører og spurt hva de mener er viktig for å sette fart på digitaliseringen i offentlig sektor.

Digitaliseringen er sektorovergripende

- Vi har en visjon om at offentlig forvaltning er endringsvillig, og deler og gjenbruker informasjon effektivt og har en enkel dialog med brukerne. Digitaliseringsstrategien har fire satsningsområder og mange tiltak.

De viktigste er:

  • Styring, samordning og finansiering: Her kan Difi ta en tydeligere rolle
  • Felles fundament: Felles kjøreregler i offentlig sektor, bedre deling av data
  • Nyskapning og utprøvning: Vi må tørre å involvere, samarbeide på tvers og bruke markedet for å drive fram nye teknologier som kan hjelpe oss framover
  • Digital kompetanse: Styrke gjennomføringen og gevinstrealiseringen.

Det viktigste budskapet er at digitaliseringen er sektorovergripende både innad i staten og mellom kommune og stat. Det er mange særinteresser, men det er også mange felles muligheter.

Sterkere nasjonal styringsmodell

- Digitaliseringen skal i all hovedsak skje i den enkelte virksomhet, men Difi ønsker å ta på seg konsernhatten og være den som prioriterer kost-nytte av tverrgående digitaliseringstiltak som helhet. Vi trenger en sterkere nasjonal styringsmodell for å samordne og øke gjennomføringskraften i offentlig sektor. Vi må ha oversikt over de store digitaliseringsprosjektene i staten og de tverrgående digitaliseringstiltakene som foregår ute i de ulike virksomheter. Ut fra dette kan vi gjøre en vurdering av hva som mangler av fellesløsninger for å understøtte digitaliseringen i den enkelte virksomhet. Når vi digitaliserer sektorvis så gjør vi en del ting mange ganger som vi kunne gjort én gang. Vi kan effektivere mye ved gjenbruk.

Gjenbruk og løsningen på tvers av stat og kommune

- Vi skal fortsett å jobbe med SKATE-virksomhetene for å finne de gode tverrgående digitaliseringstiltakene. Vi er helt avhengige av den innsikten de har, men basert på det skal Difi gi konkrete og tydelige råd som det skal bli vanskelig for departementet og ministeren å unngå å lytte til. Fordi rådene skal være gode for offentlig sektor som helhet, men vi må også ta noen tøffe valg der vi gjør mange av de samme tingene ulike steder. Vi har et kraftfullt digitaliseringsmiljø i Difi på Vestlandet, og der jobber man med en innsynsløsning som skal rulles ut til 120 statlige virksomheter og Oslo kommune. Stikkordet er gjenbruk og vi utvikler løsningen på tvers av stat og kommune. Målsettingen er at vi skal få direkte tilgang til de ulike arkivsystemene. Jeg vil utfordre ledere i kommunal sektor til at løsningen rulles ut videre. Vi kan ikke ha en egen løsning for dette i over 300 kommuner.

Jeg ønsker å trekke fram Altinn samtykkeløsning. Det er et godt eksempel på brukerorientering i praksis, og hvor det skjer en effektivisering både i offentlig og privat sektor. 

- Vi trenger en nasjonal plattform for deling av data. I dag har alle virksomheter sin egen infrastruktur for å gjøre informasjonen tilgjengelig, og det er ikke effektivt. Det er behov for standardisering og sikre løsninger. Dette danner grunnlag for at det blir lettere å gjøre ting digitalt.

Arenaer for utprøving av ny teknologi

- Til sist vil jeg nevne at de tiltakene vi har i strategien innebærer at vi skal skape arenaer der vi kan prøve ut ny teknologi sammen med andre offentlige virksomheter og også søke å gjøre dette sammen med markeder. Vi skal skape arenaer der vi kan ta i bruk innovasjon i offentlige anskaffelser og praktisere det i reelle case.

Vi skal sikre tilstrekkelig trykk framover

- Difi skal få omstilling til å skje. Innsatsen vår skal føre til økt effektivisering, brukerorientering og samordning i offentlig sektor. Det er vårt samfunnsoppdrag og det er vår eksistensberettigelse. Det siste året har vi jobbet hardt for å spisse innsatsen og styrke oss på prioriterte områder. Og nå skal vi ta enda flere grep for å ruste oss for oppgaven. Vi skal styrke innsatsen på strategisk IKT, og vi skal støtte ledere i tunge omstillingsprosesser. Og vi skal etablere et program for å følge opp digitaliseringsstrategien og handlingsplanen. Det skal gjøre at vi sikrer tilstrekkelig trykk framover. Vi er klar til å ta rollen som trengs for å sette fart på digitaliseringen i offentlig sektor.