Claudia hadde en presentasjon under KLPs kommunekonferanse på kvinnedagen 8. mars, for en forsamling dominert av middelaldrende menn. Hun har blitt utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum, og en av Europas 40 fremste ledere under 40 år. Hun er ingeniør, entreprenør og økonom, i tillegg til å være første svenske deltaker og Associate Faculty ved fremtidsuniversitetet Singularity Graduate Studies Program på NASA Ames i Silicon Valley.
Rask utvikling
I en presentasjon med høyt tempo viste hun utviklingen fra den 1. industrielle revolusjon til dagens situasjon der den 4. revolusjonen påvirker alle næringer samtidig.
Datamaskiners kapasitet blir ofte sammenlignet med hjernen vår, og gjennomgående har budskapet vært at vi fortsatt er totalt overlegne i vår tenkning, evne til å resonnere etc. Det har vært en slags trøst - for mange. Nå mener forskerne at vi blir forbigått allerede i 2023.
51 000 apper i minuttet
Apper er programmer utviklet for å løse ulike oppgaver. Smarttelefoner og nettbrett har gjort appene til allemannseie, og anvendelsesområdene blir kontinuerlig mer omfattende. Hvert minutt lastes det ned 51 000 av dem på verdensbasis.
Kjør bil med tankens kraft!
Claudia nevnte flere eksempler på hvilke muligheter som ligger foran oss. Det høres ut som science fiction, men det er gjennomført forsøk der en person klarte å kjøre en bil med tankens kraft, ved å pendle mellom ulike følelser. Det er ikke lenge siden vi begynte å venne oss til tanken om at selvkjørende biler er nært forestående. Teknologien er der, og det gjennomføres forsøk mange steder i verden. Når våre barnebarn blir 18 år er det ikke sikkert de får lov til å kjøre bilen selv, fordi de selvkjørende bilene gjør trafikken mye, mye sikrere. I det perspektivet er det ikke behov for å styre bilene med tankekraft, men det viser noe av potensialet i den digitale utviklingen.
Hun snakket om "people literate technology", der programvaren, kall den gjerne en robot, forstår hva du mener, ikke bare det du sier. Det er utrolig avanserte algoritmer som ligger bak.
"Persuasive Technologies" utvikles for å påvirker våre følelser og handlinger, og hun nevnte Facebook som et godt eksempel. Hvis du f eks prøver å slette Facebook, kommer det opp bilder med spørsmål som "Vil du virkelig skuffe vennene dine?"
Virtual Reality stadig mer virkelig
Virtual Reality (VR) har kommet langt, noe mange har erfart selv gjennom bruk av disse spesielle "brillene" der vi kan bevege oss rundt i et rom eller i et landskap. Når 5G snart kommer blir det ytterligere store steg framover. VR kobles til haptiske teknologier, og vi kan føle at vi tar på noe eller noen. VR vil etter hvert føles veldig "virkelig".
Haptisk teknologi er en tilbakemeldingsteknologi basert på haptikk, læren om berøring og om kommunikasjon ved berøring, særlig hvordan man bruker hender og fingrer for å utforske omgivelsene, og om hvordan man bruker følesansen når man håndterer redskaper og objekter i omverdenen. Kilde: Wikipedia.
Lille speil på veggen der, hva er dagens diagnose?
Bygningers smarte funksjoner kommer til å inneholde langt mer enn sensorer for belysning, varme etc. Du kommer f eks til å starte dagen med ikke bare å betrakte deg selv i speilet, men også å bli betraktet og få dagens diagnose. Et medisinsk speil kan få noen og enhver til å våkne om morgenen.....
Leveranseroboter blir vanlig
I nær framtid kan det bli en hær av leveranseroboter i bybildet som leverer varene helt fram til deg. I Tallinn i Estland prøves dette ut. De er laget som små selvgående kjøretøy, og blir oppfattet som et trivelig innslag i bybildet. I motsetning til droner som kan virke litt skremmende på mange, spesielt hvis de skal fylle luftrommet.
Fri tilgang til elektrisitet
Elon Musk, kjent for bl a Tesla og Space X, har introdusert oss for takstein som er solceller. Claudias eksempel fører dette et langt hakk videre, med solpanelsfarge som samler energi fra sollyset og konverterer det til elektrisitet. Det kan gi en framtid med billig og nok tilgang til elektrisitet.
Lederskap inn i en ny æra!
Claudia mente at lederskap går inn i en ny æra. Lederne trenger ikke dyptgående kunnskap om teknologien, men de må vite hva som finnes og hvordan teknologien kan utnyttes. Vi er vant til å tenke beslutninger i et tradisjonelt hierarki, men makt og autoritet må komme fra to hold for at organsisasjoner skal være effektive. Dette krever informasjon, kunnskap, fortrolighet og troverdighet. Hun snakket om "massive transformative purpose", der vi må ha visjoner som fanger både hjerte og hjerne for å forstå meningen med arbeidet vi utfører.
Medborgeren i sentrum
Brukerretting og innbyggeren i sentrum er ikke nye tanker, men nå finnes nye verktøy for å skape og styrke samspillet. Hun nevnte eksempler fra både Sverige og Danmark. Et norsk eksempel er Nyby. Sammen med en rekke norske kommuner, ideelle, frivillige og private aktører utvikler Nyby en digital plattform. Teknologien muliggjør morgendagens velferdssamfunn med selvorganiserende team, mobilisering av flere ressurser og sømløst samarbeid på tvers av offentlig, privat og frivillig sektor.
Fredrik Gulowsen, gründer, Nyby, skal holde presentasjon på Servicekonferansen 2018, 09.11, på Scandic Ørnen i Bergen.