![]() |
Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister. Foto: Torbjørn Tandberg/KMD |
Digitaliseringen skjer med oss eller uten oss
- Her hjemme mistet vi 50.000 arbeidsplasser som følge av rekordlav oljepris, internasjonalt tar noen ledere til orde for mindre handel og mer proteksjonisme, for å nevne noe, fortsatte Sanner.
- Vi er selv på vei inn i en eldrebølge og vi skal gjennomføre et grønt skifte. Men det som vil påvirke oss mer enn alt dette – er digitaliseringen. Den endrer våre liv og den endrer samfunnet rundt oss. Bilene, sykehusene og helsetjenestene, hvordan vi kjøper og selger varer og tjenester, hvordan vi kommuniserer, leser nyheter og hører musikk. Hvordan vi studerer. Noen ønsker å stoppe den teknologiske utviklingen. Vi vet at det ikke er mulig – digitaliseringen skjer med oss eller uten oss. Derfor må vårt svar være å jobbe med utfordringene og gripe mulighetene teknologien gir oss til å gi innbyggere en enklere hverdag, og for å skape nye, trygge jobber.
Norge har økonomiske og kulturelle fortrinn
Sanner snakket videre om at Norge er godt stilt som nasjon: - Vi er en godt utdannet befolkning, vi har god økonomi, teknologi i verdensklasse, og små forskjeller. En flat struktur både på arbeidsplassen og i samfunnet, samarbeid i arbeidslivet og tillit til hverandre. Det er mange land der ute som ønsker seg det samme. Vi har økonomiske og kulturelle fortrinn som vi skal ta vare på framover.
Roboten Digifrid jobber for bergenserne
- En stor utfordring med digitaliseringen er at det går veldig fort, sa Sanner. - Det er krevende for politikerne og lovverket å følge med. Derfor har jeg de siste ukene vært på teknoturer rundt om i landet for å oppdatere meg. Det er viktig at vi som politikere forstår hva som skjer. Jeg er mektig imponert over mye av det jeg har sett. Saga Robotics er i ferd med å revolusjonere deler av landbruket gjennom sine Thorvald-roboter. Med avansert sensorteknologi og infrarødt lys klarer de å hindre uønskede vekster som mugg på plantene. Det gir mer mat, bedre miljø og økt produktivitet.
JodaCare, som jeg også besøkte, har ingen roboter. De løser et annet problem. Mange pårørende, spesielt til demente, er bekymret for om deres kjære får nødvendig oppfølging. Men en egenutviklet app gir de pårørende informasjon, gjør at alle kan holde seg oppdatert og bedrer kommunikasjonen.
I januar var jeg i Bergen, og ble presentert for Digifrid. Hun sender ut brev for kommunen, endrer kontonummer hos kemneren og skal også gjøre tidkrevende oppgaver som å registrere nye brukere og innhente opplysninger for helse- og omsorgssektoren. Det anslås at Digifrid frigjør tid for 12 årsverk – som da i stedet kan gjøre andre oppgaver. Men det vil kreve nye måter å jobbe på, mer opplæring og videreutdanning av ansatte og god ledelse.
En viktig del av digitaliseringen er at roboter overtar arbeidsoppgaver. For noen kan det virke skremmende fordi det tegnes et bilde av at det vil gi arbeidsledighet. Og ja – vi må være forberedt på å omstille oss. Men: det kan også være verdt å minne om at kommunesektoren trenger 50 000 nye ansatte om kort tid til viktige velferdsoppgaver – for å opprettholde dagens standard på tjenestene.
Mer nytenkning i offentlig sektor
Avslutningsvis snakket Sanner om at han vil ha mer nytenkning i offentlig sektor. - Vi må prøve ut nye modeller, og ha mer samarbeid. Digitalisering er ikke en sprint – det er en langspurt. Jeg ser fire punkter for å lykkes:
- Bedre og bredere utdanning. Mer avansert IKT-kompetanse
- Næringslivet må klare å omstille seg. Samspill med det offentlige. Bedre for start-ups!
- Ledere må forstå endringene, og hvordan de påvirker.
- Vi må tenke innbyggere og vi må tenke helhet.