På 1980-tallet oppdaget den amerikanske filosofen James Flynn noe fascinerende: Gjennomsnittlig IQ-score i industriland hadde økt jevnt i over et århundre, med opptil tre «poeng» hvert tiår.
Fordi menneskehjernen ikke utvikler seg raskt nok til å forklare økningen, var dette et mysterium for Flynn. Harvard-psykologen Steven Pinker mente at en del av forklaringen var massemedienes og skoleverkets spredning av nyttige vitenskapelige ord i befolkningen gjennom det 20. århundre.
Når folk leste og skrev nyttige begreper som «gjennomsnitt» og «vinn-vinn» på skolen og ellers, påvirket dette måten de tenkte på. Ved å bruke slike begreper fikk de bedre verktøy til å forstå og beskrive komplekse ideer, som i neste omgang hjalp dem med å løse IQ-testene. Dette fenomenet ble kjent som «Flynn-effekten».
Men helt ny forskning argumenterer for at økt bruk av generativ kunstig intelligens (KI) kan føre til at vår kollektive intelligens vil svekkes. For når vi overlater stadig mer av tenkningen til KI, får vi færre muligheter til å trene vår egen intelligens.
Kilde: aftenposten.no