Når vi leser en roman, ser en film eller snakker med en venn, skjer det noe i magen vår:

Vi blir medfølende, empatiske og bevisst eller ubevisst forsøker vi å sette oss inn i en annen persons situasjon. Vi prøver å forstå følelser, tanker og motiver.

Psykologer kaller denne prosessen for «Theory of Mind», og det er en evne som noen forskere mener er unik for mennesker. Men den antagelsen blir nå utfordret i en ny studie som nettopp er publisert i Nature Human Behaviour.

Kanskje har de AI-drevne språkmodellene som ChatGPT og andre chatboter er basert på, de samme evnene. I hvert fall er de gode til å etterligne dem.

Forskerne bak studien konkluderer med at tre språkmodeller er i stand til å løse tester for graden av «Theory of Mind» like godt, og i noen tilfeller bedre, enn de 1907 menneskene i studien.

Les mer.

Kilde: forskning.no


Annonse

Spor B: Fysiske eller digitale kundereiser? Ja, takk! på Service- og tjenestekonferansen 2024

Alle som jobber i førstelinjen er opptatt av å gjøre en best mulig jobb. Innbyggere som tar kontakt skal få god service og hjelp til å utføre de tjenestene de trenger. Kan teknologien hjelpe oss til å gjøre en enda bedre jobb? Hva mener kundene selv? Hva trenger vi av informasjon internt for å gi god service? Kan tjenestene gis på andre måter og i andre kanaler?

B3 - Posten og kommunen på dørterskelen din1000.jpeg