Team Anmeldelser har ansvar for de digitale anmeldelsesløsningene som politiet bruker. For øyeblikket jobber de med å lansere en digital løsning hvor virksomheter kan anmelde tyveri, skadeverk og innbrudd.
- Det har blitt gjort masse innsiktsarbeid, sier Tine Nørregaard fra Team Anmeldelse. - Det er grunnlaget for fortellingen om Roy. Den er fiktiv, men basert på mange små historier om hvordan det kan oppleves å bli svindlet eller bli offer for et phishing-forsøk.
Møt Roy, en vanlig mann som blir offer for en svindel.
Roys opplevelse av svindel
Roy forbereder seg til sommerferien og har bestilt noen sommerartikler. Rett før varene skal komme, mottar han en SMS som ser ut til å være fra Posten, hvor han blir bedt om å bekrefte utleveringen ved å betale et lite beløp. Roy klikker på lenken, logger inn med Bank-ID og betaler 20 kroner.
Noen dager senere oppdager Roy at kontoen hans er tømt. Han ringer straks banken, men pengene er allerede overført til en annen konto og er tapt. Banken ber Roy fylle ut et reklamasjonsskjema, og han blir også oppfordret til å anmelde saken til politiet.
Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen):
Manipulasjon, svindel og andre digitale trusler! - Spor E 01.11 på Service- og tjenestekonferansen 2024
E3 - Jeg – svindlet? Hvor dum går det an å bli?
"Jeg følte meg utrolig dum da jeg skjønte at jeg hadde blitt lurt", sier Mona Hovland Jakobsen. Hvordan kunne det skje med all den erfaringen hun har fra Telenor med fokus på sikkerhet, og ikke minst de fire siste årene hun har arbeidet i Politiet? Svaret er at det kan skje nesten hvem som helst. Hør hennes personlige erfaring med nettsvindel.
Anmeldelsesprosessen – en tidkrevende reise
Roy kontakter politiet og forteller historien for tredje gang. Han blir bedt om å møte fysisk på politistasjonen, hvor han må fylle ut et skjema for hånd.
- Og alt sånn digitalt snacks som han har samlet inn, kontoutskrifter osv., det må han sende som et vedlegg på e-post, sier Tine. - Roy begynner å bli ganske lei og frustrert, og det er fullt forståelig.
Han får deretter en telefon fra et ukjent nummer, og han er ganske skeptisk siden han nettopp har blitt svindlet. Heldigvis er det bare Lena fra politiet som har noen flere spørsmål.
Til slutt får Roy tilbake pengene fra banken, minus en liten eganandel. Han er ganske fornøyd med det, selv om saken ender opp med å bli henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson.
Hvorfor mange unngår å anmelde svindel
- Roy er langt fra alene, sier Thomas Hauge fra Team Anmeldelse. - Det er mange som velger å ikke anmelde svindel av ulike grunner. Mange opplever prosessen som tungvint, og flere har liten tillit til at politiet vil kunne oppklare saken. Av de som mottar slike svindelmeldinger, er det bare en tredjedel som anmelder.
- Les også: Redd for svindel, opplevd svindelforsøk eller blitt svindlet? (Svar på politiets undersøkelse og hjelp politiet til å bli bedre!)
Politiets utfordringer med svindelanmeldelser
Politiet mottar anmeldelser på forskjellige tidspunkt med varierende mengde informasjon. Fordi anmeldelser ofte fordeles til forskjellige politidistrikter, kan det være vanskelig å se sammenhenger mellom saker. Dette fører ofte til at saker blir nedprioritert. - Videre ser vi at det kan ta lang tid før svindel blir anmeldt, noe som gjør etterforskningen vanskeligere, sier Tomas.
Prosessen skal bli bedre
Selv om Roys historie endte med en henlagt sak, er det håp om bedring i framtiden. - Politiet jobber for å forbedre anmeldelsesprosessen og gjøre det lettere for folk å rapportere svindel. Dette vil hjelpe politiet med å få inn mer informasjon og oppklare flere saker, avslutter Tomas.
Fakta om svindelanmeldelser:
|
Om artikkelen
- Basert på en presentasjon på DSOP-konferansen 2024 ved Tine Nørregaard og Thomas Hauge fra Team Anmeldelse i politiet.
- Taleopptak av presentasjonen ble transkribert med Jojo/NB-Whisper Large
- Råteksten ble bearbeidet og forkortet med ChatGPT før den ble gjenstand for menneskelig behandling