![]() |
Kjetil Århus, direktør for Innovasjonsavdelingen, Bergen kommune. Foto: digi.no |
Den kommunale roboten Digifrid var overskriften på Kjetil Århus sitt foredrag på KLP kommunekonferansen 09.03, men han valgte å fokusere mest på at vi må utvikle de kommunale tjenestene i fellesskap.
Århus var tidligere IKT-direktør i Bergen kommune, og framholdt at de nesten ikke jobber med IKT-lenger - det er en helt annen type tenkning. Han la vekt på at Bergen og andre kommuner må sette seg selv i den store globale sammenhengen for å utvikle morgendagens tjenester, innen f eks helse, oppvekst, transport etc. En bekymring er at Bergen er så liten. Men kommunene skal ikke konkurrere - de må gjøre dette sammen på en felles måte, og det som gjøres må deles. Bergen kan f eks bli best på transport, mens andre kommuner kan bli best på bygg etc. Det er ingenting som er sektorbasert lenger, for alt henger sammen med alt.
Det er en rekke prosjekter og tiltak på nasjonalt nivå som utvikler felleskomponenter og -løsninger. - Vi skal ikke gjøre noen prosjekter alene lenger, poengterte Århus. - Beslutninger tas på nye steder for å digitalisere Norge. Han nevnte bl a Skate, Digisos og DigiHelse, der det tas beslutninger på vegne av staten og kommunene. Århus la vekt på at Bergen legger så mye de kan inn i fellesprosjekter. Direktoratet for e-helse kan ikke ha 400 dialoger mot kommunene!
Han mente at det har skjedd et utrolig skifte siste året. Nå sitter topplederne med kommunaldirektører og rådmenn i prosjektene. I Hordaland legger de vekt på en samordnet regional digitalisering. - Når vi får til et samarbeid opplever vi også at det er veldig mange flinke folk der ute, som nå bidrar inn i Digitale Hordaland og de nasjonale prosjektene. Hordaland vil bli en aktør i dette bildet, i utviklingen vi er midt oppe i, avsluttet en entusiastisk Kjetil Århus.
Kjetil Århus holder foredrag under åpningen av Servicekonferansen 2018, 08.11, på Scandic Ørnen i Bergen.