Avgjørende rolle i beredskapen
Når noe uventet skjer blir knutepunktene enda viktigere. På samme måte som de kontaktpunktene vi har i privatlivet får økt betydning, blir også de strukturene en organisasjon har bygget opp avgjørende. Både de interne, men særlig forbindelsene mellom innbyggere og offentlig forvaltning, blir essensielle når «hundreogett» er ute.
Innbyggerservice spiller en avgjørende rolle i kommunens beredskap, og når denne funksjonen brukes riktig, kan den skape trygghet i det utrygge – både for kollegaer, innbyggere og næringsliv.
Robusthet og trygghet
Beredskap handler som vi vet om å være forberedt på uforutsette hendelser. Dette innebærer en systematisk og helhetlig tilnærming til kartlegging av risiko, utvikling av planer, gjennomføring av øvelser, og læring fra tidligere hendelser.
Med utgangspunkt i det vi vet om ulike scenarier som vil kunne inntreffe kan en enkelt bygge opp både planverk og system for øving av dette. Det fascinerende er at dette virker å være en vanskelig øvelse å få formalisert for førstelinjen. Likevel er det jo slik at førstelinjen i kommunal sektor er borti innringere eller besøkende som reagerer på noe uforutsett ukentlig, om ikke daglig. Og selv om krisen er liten i samfunnsperspektivet er psykologien det samme. Det handler om robusthet, om trygghet og å kunne oppnå kontakt med et medmenneske.
Når en krise oppstår skal kommunens avdelinger (dersom en følger likhet-, nærhet- og ansvarsprinsippet) fortsette å gjøre det en gjør til vanlig, under ekstraordinære forutsetninger. Dette er en fin ramme å ha med seg, for å kjenne på trygghet når en skal operere uten nok informasjon eller handlingsrom til å dele informasjonen en har.
Helhetlig tilnærming
For å skape trygghet i det utrygge er det derfor viktig å ha opparbeidet en god kultur for samarbeid mellom ulike tjenesteområder slik at transport av informasjon kan fungere sømløst under pressede forhold. En helhetlig tilnærming er nøkkelen til å bygge en robust beredskap for samfunnet, og slik er det også for å bygge en robust beredskap internt i organisasjonen. På denne måten kan en opprettholde trygghetsleveransen gjennom førstelinjetjenestene under en uønsket hendelse.
Trygg ledelse
Endringer kan skje på mange fronter, og lite skaper så stor usikkerhet som uavklarte endringer. Vi kjenner det på oss selv når noe skjer, og vi kjenner på det i fellesskap når noe hender som berører hele samfunnet. I disse situasjonene er trygge ledere, og trygge profesjonelle miljøer essensielle for å ivareta de ansatte.
Støtte og oppfølging i etterkant
For dem som jobber i førstelinjen kan det å stå i uavklarte situasjoner være emosjonelt belastende, enten en kjenner det der og da, når en kommer hjem eller neste gang noe lignende skjer. Det er derfor viktig å ha rutiner for oppfølging, samt tilby kollegastøtte og refleksjonssamtaler i etterkant av belastende situasjoner.
Sammen med god evaluering og oppfølging etter uønskede hendelser vil vi ha et enda tryggere knutepunkt neste gang noe skjer.