Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ved rekruttering av ledere bør personlighetstesting som inkluderer en vurdering av graden av narsissisme være et naturlig og viktig element, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: BI

Narsissistenes hjemmebane

Ledelse

Hvorfor får så mange narsissister lederjobber til tross for at de ofte skader organisasjonen? spør Linda Lai, professor på BI.

I dag er nesten 60 millioner dokumenter tilgjengelige på den nasjonale fellesløsningen eInnsyn som forvaltes av Digitaliseringsdirektoratet.

30 år med digitalt innsyn

Innovasjon og digitalisering

Åpenhet og innsyn i den offentlige forvaltningen er et prinsipp som står sterkt i Norge. Men visste du at den offentlige digitale postjournalen er 30 år?
I Helsepolitisk barometer er det også stilt spørsmål om hvem som bør betale for tilpasningene som gjør at de som ønsker det, skal kunne bo i boligen sin resten av livet? Her svarer 6 av 10 at beboerne bør betale selv, men med støtte fra stat eller kommune.

Seks av ti over 60 år vil bli boende der de bor

Samfunns- og tjenesteutvikling

65 prosent av landets innbyggere over 60 år sier at de bor i den boligen de planlegger å bo i livet ut. De andre ønsker en annen løsning, eller vet ikke. Boligens størrelse og fysiske utforming er blant de viktigste årsakene til at seniorene ikke vil bo der de bor i dag.

Solfrid Flateby har mange god råd i endringsprosesser. Hun kommer til Service- og tjenestekonferansen 2023, 19.10. Foto: Susanne Sivertsen

Podkast: Gode tips til bedre endringsledelse

Ledelse

Ett av Solfrid Flatebys tips i endringsprosesser er å øve opp lederes hjertemuskel og mot, sånn at de tør å by litt mer på seg selv. Men hvordan gjør hun egentlig det? Og hva med de folka i bedriften som ikke lar seg overbevise om at endringer er til det bedre, hva gjør hun med dem?

Summen av det negative og summen av tidsbruken som går på bekostning av så mye annet, som aktivitet og lek, gjør at vi trenger lærere, foreldre, politikere, frivilligheten og alle andre engasjerte med i diskusjonen om hvordan vi faktisk vil ha det – og hvordan vi kan gjenerobre en del av barndommen fra smarttelefonenes grep, skriver Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel

Minablogg: Fra barndom med lek til barndom med skjerm

Samfunns- og tjenesteutvikling

Den norske barndommen har endret seg. Løkkeleken etter skolen er byttet ut med skjerm og stillesitting. Nå begynner vi å se konsekvensene – og de gir grunn til bekymring, skriver Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Vi bør gå på skattejakt etter ulike måter å forstå ting på hos andre, sier Hildegunn Marie T. Seip. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Forskere fant to grunner til at vi misforstår hverandre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hender det at du snakker med venner og dere blir uenige? Noen ganger kan det gå litt tid og så virker det som om hele krangelen var unødvendig. Det kan det være gode grunner til.

Forskerne Ela Sjølie ved NTNU og Nils Brede Moe ved SINTEF mener at kontorlandskap er lite egnet for framtidas digitale og teambaserte måter å arbeide på. Foto: Marc Mueller  / Pexels

− Kontorlandskap er ikke framtidsrettet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kontorlandskap egner seg ikke for den nye digitale hverdagen. Det mener forskerne Ela Sjølie ved NTNU og Nils Brede Moe ved SINTEF, som kritiserer dagens utforming av nye kontorbygg ved universiteter og høgskoler.
Forsker Inger Marie Holm og pensjonist Bitten Barman-Jenssen er enige om at eldre kan få stort utbytte av å bli kjent med teknologi, men at de må hjelpes på veien. (Foto: Mali A. Arnstad)

Eldre frykter digitalt utenforskap

Digital inkludering

Eldre melder seg på dataklubber rundt om i landet for å henge med på digitaliseringen av samfunnet.

I de rekrutteringsprosessene jeg selv har hatt de siste årene, har jeg tenkt det ville være en bonus dersom vi i avdelingen hadde best mulig aldersspenn, skriver Bjørn Lyster, kommunikasjonsdirektør i Utlendingsnemnda (UNE). Foto: Une

Vi må snakke om alder!

Kommunikasjon

Jeg og mine jevnaldrende kommer aldri til å bruke de ulike some-kanalene slik vi lærer det av barna eller barnebarna våre. Hva skjer da hvis kommunikasjonssjefer kun ansetter yngre folk?
I fjor mottok Arve Paulsen Digitaliseringsprisen på vegne av det omfattande samarbeidet bak TISK-IKT. Kven vinn prisen i 2023? Foto: Khan Le/Digdir

22 kandidatar til Digitaliseringsprisen

Innovasjon og digitalisering

Det er også i år stor interesse for Digitaliseringsprisen i offentleg sektor. I alt 22 nominerte kjempar no om tre finaleplassar. Her kan du sjå heile lista.
Illustrasjon: Fra Folkehelsemeldingas forside

– Ei folkehelsemelding som utjamnar sosiale helseforskjellar

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Forskjellane i landet vårt er for store, også når det gjeld helse. Vi tar grep som fremjar helse i heile befolkninga, uansett inntekt og bakgrunn, seier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Statssekretær Gunn Karin Gjul (f.v.) delte ut Klarspråksprisane. Assisterande kommunikasjonsdirektør Guri Sandvik og kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad tok imot prisen på vegner av Miljødirektoratet, og ordførar Jenny Følling og Malin Moldestad tok i mot på vegner av Sunnfjord kommune.

Vinnerne av klarspråkprisene 2022 i stat og kommune

Klart språk

Vinnerne av klarspråkprisene for 2022 i stat og kommune ble offentliggjort 27.03 under et arrangement i regi av Digitaliseringsdirektoratet, Språkrådet og KS. Sunnfjord kommune fikk prisen for kommuner og fylkeskommuner, og Miljødirektoratet for statlige virksomheter.

For å gjøre en god jobb må vi øvepå å bygge tillit, øve på å møte mennesker og øve på å håndtere ulike situasjoner, skriver Alf Christian Aarseth Grøtteland og Trude Fjærli Giskås, som begge jobber i Politiet. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Politiet: Tillitsreformen – sannhetens øyeblikk

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi som jobber i det offentlige Norge ønsker tillitsreform velkommen. Tillitsreformen må konkretiseres i hverdagen for at den ikke skal bli en skrivebordsøvelse. Hva betyr tillitsreformen for oss i politiet i praksis?

Det er framifrå at Mobai og Politihøgskolen/UiA har søkt seg til sandkassa. Det er slik vi saman får til personvernvenleg innovasjon, seier Veronica Jarnskjold Buer i Datatilsynet.

Nye sandkasseprosjekt ser på ansiktsgjenkjenning og politiroBOTar

Innovasjon og digitalisering

Politipatruljer på nett i form av digitale roBOTar som skal avdekke mulege overgrep mot barn. Og ein ny type ansiktsgjenkjenning som skal vere meir personvernvenleg enn eksisterande biometri-metodar. Det er overskriftene til to nye prosjekt plukka ut for Datatilsynets KI-sandkasse.

Hvordan skal vi tilby tjenester til en stadig mer aldrende befolkning? Posten har kommet inn som en ny mulighet. Foto: Posten.

Tester ny rolle for postbudet i kommunene Sogndal og Ringsaker

Samfunns- og tjenesteutvikling

Postens distribusjonsnett og høye tillit blant befolkningen er utgangspunktet for forsøk på nye måter å levere utvalgte tjenester til innbyggere som trenger dem. I en periode har postbudet ringt på døren til eldre i Ringsaker og Sogndal.
DIGI-venn er et av konseptene til Livsglede for eldre. Det fungerer som en sosial arena hvor generasjoner blir kjent, samtidig som opplæringen bidrar til å heve den eldres digitale hverdagskompetanse. Foto: Livsglede for Eldre.

− Slik kan flere leve gode liv hjemme

Inkludering

Frivillighet, generasjonsmøter og tjenesteutvikling. Medvirkning og involvering samt planlegging av egen alderdom. Dette er bare noen av områdene Senteret for et aldersvennlig Norges nyeste samarbeidspartner, Livsglede for Eldre, jobber med.

Det kanskje viktigste teknologiske punktet i offentlig sektor i 2023 er tilgang til nøyaktig innsikt som kan være med på å ta bedre beslutninger, skriver Rune Hellmann. Illustrasjon: Klipp fra Digitaliseringsstrategi for offentlig sektor 2019–2025

Teknologien offentlig sektor bør prioritere i 2023

Innovasjon og digitalisering

Digitalisering har kommet langt, og regjeringens strategi for 2025 har satt klare føringer og mål for den digitale transformasjonen, skriver Rune Hellmann i Computer World. Selv om vi gjorde store sprang under pandemien er det fortsatt mye som skal til for å lykkes.
Den viktigste forutsetningen for å lykkes med digital transformasjon, er å forstå at digitalisering først og fremst handler om prosesser, ikke om teknologi. Teknologien er bare verktøyet som brukes for å forbedre prosessene, Ståle Lindblad. Foto: Luis Benito / Unsplash

Gjør deg klar for en suksessfull digital transformasjon

Ledelse

Hvordan påvirker digital transformasjon bedriftene? Og hva blir den nye lederrollen i det hele? LederNytt har pratet med både Tarjei Alvær Heggernes og Ståle Lindblad om de store digitale endringene og hva de ser for seg for fremtiden.

Den kunstige intelligensen gir oss ikke bare råd, den kommer til å ta beslutninger for oss, skriver Anders Løvøy. Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Kunstig intelligens kommer ikke til å vente på jussen

Innovasjon og digitalisering

En felles forståelse av hva som er etisk riktig, og hvem som skal ha ansvar for beslutninger tatt av kunstig intelligens, står åpent, skriver Anders Løvøy på lederplass i Computerworld.
I denne grundige artikkelen får du et godt innblikk i hvorfor det er viktig å bry seg om norsk Europapolitikk. Foto: KS

Herfra påvirkes norske kommuner hver dag

Samfunns- og tjenesteutvikling

Norsk kommunesektor må følge med på arbeidet i EU. EØS-avtalen er Norges største avtale med EU, men Norge har faktisk over 70 forskjellige avtaler med EU. Kommuner og fylkeskommuner arbeider med dette hver dag, blant annet for å påvirke og benytte seg av samarbeid på tvers av landegrenser.
– Satsingen Ruters eiere og staten har gjort i kollektivtrafikken har vært riktig – og helt avgjørende for at vi nå har et godt utgangspunkt for fremtiden, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen. FOTO: Jeton Kacaniku / Ruter

Ruter: Data om kundenes behov gir kontinuerlig tilbakemelding

Innovasjon og digitalisering

Før analyserte vi historiske data og brukte dem til å spå fremtiden. Nå samler vi stadig mer data om kundene våre i sanntid, skriver Ruter. I 2022 var det 341 millioner påstigninger — rundt 100 millioner flere enn i både 2021 og 2020.

Veien mot en ny arealdel for områdene utenfor Elverums byområder er lang, og kommunen ønsker å ha med seg innbyggerne på turen. Foto: Elverum kommune

Elverum kommune: Hvordan skal bygdene utvikles i framtida?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvor skal boligbyggingen skje i bygdene/grendene i årene framover? Hvor er Elverums «perler», og som gjør bygdene våre til noe spesielt? Dette er noe av det kommunen gjerne vil høre innbyggernes meninger om, når de nå skal fornye kommuneplanens arealdel for alle områder utenfor Elverums byområde. Derfor inviterer de til åpne møter i Heradsbygd, Hernes og Sørskogbygda.

− Vår visjon er Aldring og helse – fra kunnskap til praksis. Gjennom vår forskning er vi med på å beskrive og analysere ulike sider ved den demografiske utviklingen, til hjelp for nasjonale myndigheter og beslutningstakere, forklarer Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder i Aldring og helse.

Vil være en verktøykasse for aldersvennlig utvikling

Samfunns- og tjenesteutvikling

Gjennom forskning, opplæring, utvikling og kommunikasjon om aldring og eldrehelse i Norge, ligger demografiendringene midt i kjernen av alt arbeid i Nasjonalt senter for aldring og helse. Nå blir de også samarbeidspartner med Senteret for et aldersvennlig Norge.

En HR-leder med dyp kjennskap til bedriftens langsiktige mål og eksisterende organisasjon, kan se hva som er gode løsninger i den enkelte sak, skriver artikkelforfatterne. Foto: Jopwell / Pexels

Begrenses arbeidsgivers styringsrett av HR-faglig skjønn?

Ledelse

De fleste arbeidsgivere må kontinuerlig tilpasse organisasjonen, men de må gjøre det innenfor rettslige rammer. Arbeidsmiljøloven, tariffavtalene og den ulovfestede styringsretten er de viktigste rammene for hvordan en arbeidsgiver kan foreta endringer.

– Dette er et kjempeløft og en viktig kvalitetssikring av arbeidet vi holder på med, sier Programleder Ingelill Lærum Pedersen i Flere i arbeid. Forskningssjef Erik Abildsnes til venstre. Foto: Kristiansand kommune

Kristiansand vil effektivisere tjenester ved hjelp av kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

To prosjekter i Kristiansand kommune får sju millioner kroner hver til å utvikle mer effektive tjenester. Midlene skal brukes til å styrke arbeidet med arbeidsinkludering og til å utvikle mer fullstendige eiendomsdata ved bruk av kunstig intelligens (KI).

- Vårt inntrykk er at det skjer veldig mye bra personvernarbeid i norske virksomheter. Vi ser at det har skjedd et stort løft siden forordningen trådte i kraft. Men vi vet også at mange virksomheter syns at det kan være krevende å etterleve reglene – det er her vi ønsker å hjelpe, sier Line Coll, direktør i Datatilsynet. Foto: Ilja Hendel

Datatilsynet: Ønsker dialog om mer praktisk veiledning

Samfunns- og tjenesteutvikling

Datatilsynet ønsker å bli enda bedre til å hjelpe norske virksomheter med å få til et godt operasjonelt personvern. Vi ønsker derfor å få innspill til hvordan vi kan bidra til å gjøre personvernarbeidet lettere, og inviterer til dialog for å få bedre forståelse om hvilke regelverkskrav som oppleves som krevende å etterleve for virksomheter.

Ulike tiltak var ikke alltid vurdert ut fra effekt eller forholdsmessighet, ifølge Koronakommisjonens rapport. Slik er det med kriser. En har ikke mulighet til å studere sammenhengen mellom tiltak og effekt nøye, noe det kan virke som om kommisjonen har glemt, skriver SNF-forsker Synnøve Nesse i DN.

Må bli mye bedre kriseledere

Ledelse

Synnøve Nesse er ekspert på kriseledelse. Hun forsker nå på håndteringen av Covid 19. – Det er særlig fem punkter norske ledere på være oppmerksomme på.

Det er viktig å skape team der ansatte med ulike funksjoner jobber side om side, skriver Harshvendra Soin, global HR-direktør i Tech Mahindra. Foto: fauxels / Pexels

HR er nøkkelen til å lykkes med digitale transformasjoner

Samfunns- og tjenesteutvikling

De siste årene har digital transformasjon vært et av regjeringens prioriterte områder, og digital transformasjon har satt norske bedrifter i front når det gjelder å ta i bruk nye teknologier og å benytte dem til å nå organisatoriske mål. Den norske veien til digitalisering har så langt vært ujevn, men totalt sett relativt vellykket.
Skal vi bruke teknologi til å opprettholde eksisterende organisering, eller skal vi organisere oss på nye måter med hjelp av ny teknologi? Det blir et viktig spørsmål de neste åra. Foto: Stortinget

Norge skal visst slepes baklengs inn i framtiden

Innovasjon og digitalisering

I morgen må færre av oss produsere flere og bedre tjenester til flere av oss. Skal vi klare det, må vi bruke penger og ressurser på å dyrke ny teknologi og nye muligheter, ikke på gjenoppretting av utdaterte kommune- og fylkesgrenser, skriver Anders Løvøy på lederplass i Computerworld.
I denne podkastserien plukker Datatilsynet opp tråden fra personvernkommisjonen og utfordrer politikere og beslutningstakere i det ganske land: hvordan kan vi oversette personvern til konkret politikk? Hvordan bør en nasjonal personvernpolitikk se ut? Og hvem skal egentlig ha ansvaret? Illustrasjon: Datatilsynet

#3 Pølser og personvernpolitikk: Forbruker - men til hvilken pris?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hva er en digital forbruker og hva slags utfordringer står de overfor i 2023? Episode 3 av Datatilsynets serie om politikk og personvern utforsker forbrukerens ferd i det store og komplekse digitale universet, og spør om politikken kan avlaste og hjelpe oss i forbrukerrollen på internett.

Vi trenger rammebetingelser som lar oss bidra til å løse globale problemer i raskt tempo uten å skape nye problemer underveis, skriver kronikkforfatterne. Foto: Aleksandar Pasaric / Pexels

På tide å sette digitalt samfunnsansvar på agendaen

Innovasjon og digitalisering

EU og FN understreker viktigheten av å forstå sammenhenger mellom digitalisering og bærekraft. De kan åpenbart være både positive og negative. Tiden er overmoden for en større debatt om konsekvenser av digitalisering knyttet til sosiale, økonomiske og klimamessige forhold.

En kvinnelig toppleder er også en viktig rollemodell, skriver Lise A. Dahl Karlsen, avd.direktør, Registerforvaltning, Brønnøysundregistrene. Vi må både tørre å vise oss selv frem, samtidig som vi må være bevisst det ansvaret vi har for våre medsøstre – i alle land. Foto: Brønnøysundregistrene.

Klart jeg er stolt

Ledelse

8. mars er for meg en dag for refleksjon, skriver Lise A. Dahl Karlsen, avd.direktør, Registerforvaltning, Brønnøysundregistrene. Selv om mye er oppnådd når det gjelder kvinners og jenters rettigheter og likestilling, har vi fortsatt mange utfordringer igjen. Kvinner og jenter utsettes fortsatt for kjønnsbasert vold, diskriminering i arbeidslivet og hindringer for likestilling i politikk og samfunnsliv.

Det er ikke bare på klimafronten det brenner; utbrenthet er mer utbredt enn noen gang, skriver Camilla Elise Berg. Illustrasjonbilde: Fra /sdgs.un.org/goals

Innadvendt bærekraft, hva er poenget med det?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Stress gjør det vanskeligere for oss mennesker å tenke nye tanker og skape noe nytt, skriver Camilla Elise Berg på kommunikasjon.no. Til og med evnen til å vise omsorg reduseres når vi ikke har det bra. Derfor må vi begynne med oss selv hvis vi skal få en mer bærekraftig verden.

– Bærekraft er essensielt. Jeg mener at det er ingen merkevarer som vil overleve dersom en ikke har med seg dette aspektet, sier Nina Gade Tenvik. Foto: Eivor Eriksen

– Lag en god opplevelse for kunden i alle ledd

Kundeservice

Nina Gade Tenvik er levende opptatt av hva folk vil ha, og brenner for gode kundeopplevelser og det å være «customer centric». Hun er COO og forretningsutvikler i Kampanje, og blant annet er hun også med på å arrangere Kundeopplevelsesdagen, som fokuserer nettopp på det å løfte frem viktigheten av å lage en god opplevelse for kunden — i hele kundereisen.

Den største utfordringen med ansvarlig, kunstig intelligens, er ikke at de fleste teknologiledere og deres selskaper mangler moralske prinsipper. Utfordringen er at de mangler moralsk forestillingsevne, skriver Bram Timmermans og medforfattere. Illustrasjonsfoto: virtosmedia / 123RF

Vi skjønner ikke rekkevidden av kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

Med kunstig intelligens utvikler vi løsninger vi ikke helt kjenner og derfor heller ikke kjenner rekkevidden av. Da ser vi heller ikke de etiske dilemmaene som kan oppstå, skriver NHH-professor Bram Timmermans og medforfattere i en DN-kronikk.

Annonse