Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Illustrasjon: Klipp fra Marita Skjuves presentasjon under Kundeservicedagene 2023. Hun er forsker i SINTEF.

Podcast: Chatbots som venner og kjærester – er dette fremtiden for digitale agenter?

Mange har nok tenkt at "chatbots suger". Inntrykket fra det første møtet med digitale agenter, henger nok igjen hos mange, men i dag er teknologien langt på vei bedre enn sitt rykte. Faktisk er den blitt såpass god at det er mulig å knytte vennskapelige – og romantiske – forhold med chatboter. Så, hvordan ser fremtiden til digitale medarbeidere ut?

Etter å ha sett vår video er det  mange som for første gang tørr å gi inn og fylle ut skattemeldingen, forteller Mohammed. Foto: Klipp fra video.

Podcast: Digitalt utenforskap – Hvordan får vi flere innenfor?

Digital inkludering

Digitalisering har blitt en stadig mer integrert del av samfunnet vårt, men den økte bruken av digitale teknologier har også ført til større forskjeller og oppsving av følelsen ensomhet, spesielt blant eldre, unge og innvandrere. Digitaliseringen krever ferdigheter som tidligere ikke var nødvendige.

Aina Lemoen Lunde, divisjondirektør i DNB, kåret til Årets foredragsholder av ANFO, har fått Medieforums hederspris og har skrevet boken Suksess med egne medier. Foto: Stig B. Fiksdal

Kunnskap, makt og bedre kommunikasjon

Kommunikasjon og klart språk

Vet du hva innsiktsbasert markedsføring er? Å finne ut av det kan være en god oppskrift på mer velfundert kommunikasjonsarbeid.
Norge og NA, Ulf Andersen

Norge og NAV i årene framover

Samfunns- og tjenesteutvikling

Statistikksjef i NAV, Ulf Andersen, forteller om velferdsstatens og arbeidslivets utfordringer og muligheter i årene framover, med bakgrunn i NAVs omverdensanalyse.

Omstilling: Større og mindre omstillinger kan påvirke ansattes helse, jobbengasjement og produktivitet. Foto: Arbeidstilsynet

Kloke grep i omstilling på arbeidsplassen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nærmere hver tredje ansatt i Norge sier de har vært gjennom større endringer på jobben de siste tre årene. Endring er ofte positivt, men omstilling kan også skape usikkerhet som går utover helse og produktivitet.

Ved å gi støtten folk trenger for å tilpasse seg på en god måte, kan din organisasjon navigere i tider med endring. Foto:  Chris Lawton / Unsplash

Syv vanlige reaksjoner på endring og hvordan man responderer på dem

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mennesker har mye følelser og antatte begrensninger rundt endring. En måte å løse dette på er å be folk to og to om å gå gjennom en øvelse hvor de i hemmelighet gjør endringer på sitt utseende og deretter la makkeren deres se om de kan identifisere alle endringene de gjorde. Først lar du dem gjøre fem endringer. I andre runde, får du dem til å gjøre ti endringer til.
I mars 2023 delte Kommunal- og distriktsdepartementet ut Klarspråkprisen for staten til Miljødirektoratet. Assisterende kommunikasjonsdirektør Guri Sandvik er en av de som blir intervjuet i artikkelen. Hun kommer til Service- og tjenestekonferansen 2023. Foto: Geir Mogen

Offentlig forvaltning: Hvor kommer det vanskelige språket fra?

Kommunikasjon og klart språk

Vanskelig lovspråk og interne misforståelser i forvaltninga siver ut i tekster ment for publikum. Jurist Jon Christian Fløysvik Nordrum snakker om hvorfor det skjer, mens Miljødirektoratet viser hvordan det kan unngås.

Veronica Jarnskjold Buer, direktør for teknologi, analyse og sikkerhet, Datatilsynet

Nye sandkasseprosjekt ser på politiroBOTar og ansiktsgjenkjenning

Innovasjon og digitalisering

Politipatruljer på nett i form av digitale roBOTar som skal avdekke mulege overgrep mot barn. Og ein ny type ansiktsgjenkjenning som skal vere meir personvernvenleg enn eksisterande biometri-metodar. Det er overskriftene til to nye prosjekt plukka ut for Datatilsynets KI-sandkasse.

Skatteetaten er ikkje aleine om å bryta språklova i digitale løysingar, dessverre. Og dei er slettes ikkje dårlegast i klassa, skriver Åse Wetas, direktør i Språkrådet. Foto: Oda Hveem

Tospråkleg frå start: Om små barn og robotar

Kommunikasjon og klart språk

Det var den tida på året igjen. Vårjamdøgn blåste bort i snødrevet, klokka og forventningane til folk gjorde eit utolmodig byks mot sommar – og så kom skattemeldinga. Ho er eit sikrare vårteikn enn varmegrader og krokus. Våren var kald i Oslo-området i år.

Barn og unge lever livene sine like mye i skyen som på bakken. Skal vi støtte dem i oppveksten, må vi være tilstede både analogt og digitalt, sier DigiUng-prosjektleder Adélie Dorseuil. Foto: Helsedirektoratet

For en enklere digital ungdomshverdag

Innovasjon og digitalisering

Hvordan skal det offentlige klare å nå fram til ungdommen i en tid der mediebildet er sterkt fragmentert og konkurransen om å treffe målgruppen foregår 24/7 i et utall av kanaler?
6. desember hedres Årets frivillighetskommune på et stort arrangement i regi av KS og Frivillighet Norge. Illustrasjon: frivillig.no

Vi kan oppfylle frivillighetens behov

Innovasjon og digitalisering

Nå skal regjeringen forsterke og utvide arbeidet med Frivillighetsregisteret, skriver Arnt Kristiansen, fagdirektør i Brønnøysundregistrene. Samtidig jobber de for å gjøre det enda enklere for frivillige organisasjoner – og har fått foreløpig tilsagn om rundt sju millioner kroner friske midler til dette arbeidet!

Prosessmodell for å håndtere nye muligheter undervei. Illustrasjon: Lars von Marion

Dynamisk nyttestyring - carpe diem!

Innovasjon og digitalisering

Gjennom Stimulab-prosjektet "Tverrsektoriell styring og utvikling av sammenhengende tjenester – hvordan lykkes vi" har jeg selv, Adrian Michalak-Paulsen og Hege Hagevik Bogen fått boltre oss i å finne ut av hvordan justeringer i styring, metodebruk og ledelsesprosesser kan bidra til store, statlige tiltak og utviklingsprogrammer kan bli bedre til å innovere og bidra til nødvendig digital transformasjon.
ren Mari Luther, leder yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, stiller på spor D: Hvordan utvikle en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste? Foto: Fagforbundet

Service- og tjenestekonferansen 2023: Påmeldingen åpner 3. mai

X Meeting Point, 18.-20.10

- Hvordan ligger det an med årets Service- og tjenestekonferanse, Torbjørn? Er dere i rute? - Ja, i år byr vi på det mest omfattende programmet noensinne, både faglig og sosialt, svarer Torbjørn Vinje, som alltid en entusiastisk programgeneral. 

Fordi det er grunn til å tro at KI både kan bli ekstremt mektig og ekstremt vanskelig å kontrollere, kan KI bli ekstremt farlig, skriver Ainar Miyata. Foto: cottonbro studio / Pexels

Derfor frykter forskere kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens kan komme til å ødelegge menneskeheten, mener mange forskere. Her er et forsøk på å forklare hvorfor, skriver Ainar Miyata, filosof og stipendiat, Senter for profesjonsstudier, Oslo Met i Aftenposten.

Foto: Nasjonal  kommunikasjonsmyndighet

43 prosent bekymret for bruk av kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

43 prosent av de spurte svarer i en undersøkelse at de er bekymret eller svært bekymret for hvordan fremtiden påvirkes av kunstig intelligens. 25 prosent er ikke bekymret i det hele tatt.

Bydelsvert Mohammed Bamou viser pensjonist Leif Solheim hvordan chatten fungerer i Snapchat. Foto: Epalo og Thomas Winje Øijord

Dobbel effekt i bydelen

Digital inkludering

Bydel Alna i Oslo kombinerer to tiltak som treffer utenforstående i samfunnet: Inn i jobb og Digihjelpen. Unge voksne, som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet, har fått jobb som bydelsverter.

Alt maset om å skulle være så innmari spesiell, ser snarere ut til å gjøre de unge selvsentrerte og sosialt usikre, skriver kronikkforfatteren Kaja Melsom, forfatter og filosof. Foto: Ihne Pedersen / Ihnebilder

Gamlistrikset

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hei kidsa, lev mer som gamlingene og få tilbake gnisten.
– Lovforslaget vil bidra til å gjere det tydeleg for kommunane kva plikter dei har, og til at vanskelegstilte på bustadmarknaden får betre informasjon om kva slags hjelp dei har krav på, seier Sigbjørn Gjelsvik, kommunal- og distriktsminister. Foto: Trond A. Isaksen

Vil sikre at alle får tilgang til eID

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Alle som har behov for sikker og brukarvennleg digital identitet skal få det. Det er målet når vi no legg fram ein ny nasjonal strategi for eID i offentleg sektor, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Paradokser, kompleksitet og konkurrerende krav kjennetegner i økende grad arbeidslivet. Følgelig er det viktig å øke ansattes kompetanse til improvisasjon, kreativt orientert læring, refleksjon og eksperimentering, skriver Bjørn Erik Mørk, professor ved BI. Illustrasjon: BI

Improvisasjon kan forbedre praksis

Ledelse

Covid-19-pandemien lærte oss at improvisering kan forbedre praksis eller rutiner i en kritisk praksis, som i sykehus eller i den kommunale helseomsorgen.
Motivasjonen og metodene bak angrepene varierer, skriver Veronica J. Buer i Datatilsynet

Digitale angrep og personvern

Innovasjon og digitalisering

Alle virksomheter kan utsettes for digitale angrep, men visste du at virksomhetene er ekstra utsatt i høytider? Datatilsynet har laget en ny veiledning der de beskriver noen vanlige hendelsestyper, og ser på hvordan personvernet kan ivaretas når en virksomhet har blitt utsatt for slike angrep.

Omtrent halvparten av den norske arbeidsstyrken kan i dag jobbe hjemmefra. Mange har fortsatt med hjemmekontor en eller flere dager i uken etter at hjemmekontorpåbudet ble opphevet. Foto: Arbeidstilsynet

Utviklingstrekk som vil forme fremtidens arbeidsliv

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vil kunstig intelligens og roboter ta over jobbene våre? Er hjemmekontor kommet for å bli? Og hvem skal ta vare på de mange eldre? Ta en titt inn i fremtidens arbeidsliv med Utsikt – en ny rapport fra Arbeidstilsynet.
Foto: Husbanken

Klart for tilskudd til boligsosiale tiltak fra Husbanken

Samfunns- og tjenesteutvikling

Tiltak som bidrar til å gjøre det enklere for barnefamilier og lavinntektsgrupper å etablere seg i pressområder er prioritert i 2023. Det samme gjelder tiltak som styrker kommunenes arbeid med bosetting av flyktninger og fremskaffelse av egnede boliger til personer med nedsatt funksjonsevne.

Stein-Erik Mellemseter trekker frem tre virkemidler som alle kan brukes både for å redusere antall konflikter på arbeidsplassen, men som også kan benyttes når en konflikt har oppstått. Foto: Privat

Tre virkemidler for gode forhandlinger som forebygger og løser konflikter

Ledelse

Mange ledere kvier seg for å gå inn i en konfliktfylt situasjon på arbeidsplassen, og er usikre på hvordan man skal angripe dette. I hvilke situasjoner kan forhandlinger være nødvendig, og hva kan du som leder gjøre for å sikre en vinn-vinn-situasjon for alle involverte parter?
- Ved å bruke teknologi i helse- og omsorgstjenesten får vi helsetjenester som ivaretar innbyggernes behov og vi kan greie oss med færre helseansatte, sa Terje Wistner på eKommune. Foto: KS

Teknologi for en mer bærekraftig helse-og omsorgstjeneste

Innovasjon og digitalisering

Digitalisering av helse- og omsorgstjenestene er viktig for å møte utfordringene med at vi blir stadig flere eldre. Hvordan vi tar teknologien i bruk var tema på eKommune, konferansen som handler om digitalisering og innovasjon.
Geir Arne Olsen, norgessjef i Netcompany, har ingen tro på at digitalisering ikke vil være høyt på agendaen i den kommende valgkampen. Foto: CF Wesenberg

Digitalisering er ikke demokrati

Innovasjon og digitalisering

Hadde Norges befolkning forstått hva de går glipp av i dag, ville digitalisering vært én av de største debattene i den kommende valgkampen.

– Vi utvikler en tjeneste som gjør at vi kan stole på hverandre, i stedet for å i alle ledd kontinuerlig dokumentere, rapportere og verifisere, slår Andreas Hamnes, forretningsutvikler i Brønnøysundregistrene fast. Foto: Brønnøysundregistrene

– Begynnelsen på slutten for mye administrasjon

Innovasjon og digitalisering

Med digitale virksomhetslommebøker vil Brønnøysundregistrene gjøre det enklere å omsette data til verdi – og spare norske virksomheter for masse dobbeltarbeid i samme slengen.
Fra forsiden av stortingsmeldingen Digital Agenda.

Skal stake ut kursen med ny nasjonal digitaliseringsstrategi

Innovasjon og digitalisering

– Vi treng ein heilskapleg digitaliseringspolitikk på tvers av ulike sektorar for å legge til rette for arbeidsplassar, verdiskaping og betre offentlege tenester i heile landet. Derfor startar vi no arbeidet med ein ny nasjonal digitaliseringsstrategi, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Dette handler om å bli oppmerksom på mønstre i klimaet for å ytre seg på jobb, og utforske hvordan de kan forbedres, skriver Øyvind Kvalnes. Illustrasjon: BI

Plapremysteriet

Ledelse

Ytringsklimaet på jobb svekkes om enkelte stadig tar ordet og holder på det, selv om de ikke har noe viktig å si, skriver Øyvind Kvalnes.
Leder og medarbeidere kan sammen skape og opprettholde et mer motiverende arbeidsmiljø som produserer bedre resultater for den enkelte ansatte, avdelingen og organisasjonen som helhet, skriver Torhild Anita Sørengaard, førsteamanuensis ved BI.

Lederkommunikasjon som motiverer

Ledelse

Ledere som behersker disse tre lederspråkene vil enklere kunne redusere usikkerhet, styrke motivasjon og bygge kultur blant sine medarbeidere, skriver Torhild Anita Sørengaard.
Du må tørre å være deg selv, være ydmyk, menneskelig og stå for den du er, sier Donatella De Paoli, førsteamanuensis ved Institutt for Ledelse og Organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Foto: BI

– Det er ofte i dårlige tider at den gode lederen står frem

Ledelse

Ledelse er i konstant endring, så hvordan skal man på best mulig måte manøvrere? Donatella De Paoli er førsteamanuensis ved Institutt for Ledelse og Organisasjon ved Handelshøyskolen BI, og har viet sitt profesjonelle liv til studier av ledelse av organisasjoner i den digitale tidsalder.

Samfunnssikkerhet sørger for å forebygge og beskytte samfunnet mot alvorlige trusler, mens beredskap handler om å være forberedt på og håndtere akutte situasjoner, skriver Hans-Erik Skjæggerud, leder av YS. Foto: George Desipris / Pexels

Vi er totalberedskapen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Samfunnssikkerheten og den totale beredskapen involverer flere enn vi tror. God beredskap krever at ulike yrkesgrupper øver og snakker sammen for å være best mulig forberedt på kriser, skriver Hans-Erik Skjæggerud i Dagens Perspektiv.

Kommunene i Norge skal bruke KI på en ansvarlig måte, skriver Rozemarijn van der Hilst-Ytreland (på bildet), Jens Andresen Osberg og Heather Broomfield fra Digitaliseringsdirektoratet. Foto: Digitaliseringsdirektoratet

Blir dette kommunenes viktigste digitale verktøy i fremtiden?

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens (KI) er et sentralt verktøy for utviklingen av fremtidens kommunale tjenester. KI kan hjelpe oss å lage bedre brukertilpassede tjenester for deg og meg som innbyggere. Selv om det er i en tidlig fase, utforsker norske kommuner teknologien allerede i dag.

VELKOMMEN INN: NAV Ringsaker har økt åpningstiden for de som ikke har timeavtale. Erfaringene er gode, sier NAV-leder Monica Mathisen Jørgensen og NAV-veilederne Mina Eriksen (i midten) og Unn Eriksen. Foto: Hans Ole Tårneby/NAV

NAV-kontorene er blitt mer tilgjengelige

Samfunns- og tjenesteutvikling

I løpet av noen måneder har nesten alle NAV-kontorer fått på plass en vakttelefon, og mange har utvidet åpningstidene. NAV Ringsaker i Innlandet er ett eksempel.

HoltesHalveGjeld

Podkasten Holtes halve: Gjeld

Samfunns- og tjenesteutvikling

En av fire har brukt kredittkort for å betale mat eller strøm, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun. Både Incedursun og gjeldsrådgiver Arman Vestad har tidligere levd med skam og bekymringer rundt å ha lite penger. De ønsker mer åpenhet om pengeproblemer.
Tilsynsarbeidet vil gjennomføres i to faser. Den første fasen består av en brevkontroll hvor 93 kommuner og fem fylkeskommuner har blitt kontaktet. Foto: Klipp fra filmen Personvern er en grunnleggende rettighet fra Dubestemmer.no

Personvern: Tilsyn i kommuner og fylkeskommuner

Samfunns- og tjenesteutvikling

Datatilsynet har satt i gang et større tilsynsarbeid med nærmere hundre norske kommuners og fylkeskommuners ivaretakelse av personopplysningssikkerhet.
Det er helt essensielt at vi som samfunn bestemmer oss for hvordan kunstig intelligens skal kunne brukes – og ikke brukes – i framtida. Og framtida, den er her nå, skriver artikkelforfatteren. Foto: PhotoMIX Company / Pexels

Når du blir misbrukt av appen din

Innovasjon og digitalisering

Dataene vi forer AI med, sier mye om hvilket samfunn vi lever i. Det som kommer ut på andre siden, kan være skremmende. skriver Helle Cecilie Palmer i Agenda Magasin.
Vi må jobbe jevnt og trutt, og ikke la oss skremme av skumle fremtidsscenarioer der robotene tar over, skriver Kari Laumann,  prosjektleder for sandkasse-prosjektet i Datatilsynet. Foto: Alena Shekhovtcova

Vi kan ikke ta pause nå: Ketchup, personvern og hverdags-kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

Det skjer en ketchup-effekt innen utvikling av kunstig intelligens (KI) akkurat nå, eksemplifisert gjennom gøyale bildegenereringstjenester og ikke minst Chat GPT som lynraskt produserer ofte overraskende presis tekst og litt rare dikt – for å nevne noe. Samtidig vil en gruppe eksperter og ledere innen KI dra i nødbremsen og ta en pause i utviklingen fordi de mener den truer samfunnet vårt.

Annonse