Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Par som får nøkkel til bolig

Startlån til førstegangsetablerere

Samfunns- og tjenesteutvikling

Denne høsten inviterer Husbanken alle kommuner til en forsøksordning med startlån rettet mot førstegangsetablerere. Målet er å gjøre det lettere for personer som har langvarige utfordringer med å få boliglån i banken, å komme seg inn på boligmarkedet.

Mann med skjegg og frakk. Murvegg, rødlig i bakgrunnen

Regjeringen setter ned innovasjons- og samskapingsutvalg

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringen vil sørge for at alle i Norge får en trygg og verdig alderdom. Samfunnet står overfor store demografiske endringer som påvirker oss alle. Derfor setter regjeringen ned et utvalg som skal se nærmere på hvordan vi kan styrke samhandling mellom offentlig sektor, sivilsamfunn og næringsliv.
Eldre kvinne gjør frivillig arbeid, papirer, kanskje pakking i konvolutter

Felles innsatts for å mobilisere seniorkraften i frivilligheten

Samfunns- og tjenesteutvikling

I oktober retter Senteret for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge fokuset på seniorkraften i frivilligheten. 1. oktober gikk startskuddet for kampanjen som oppfordrer seniorene til å engasjere seg, og kommunene og organisasjonene til å inkludere og invitere seniorene i frivilligheten.

Illustrasjonen viser et moderne arbeidsmiljø med balanse mellom fleksibilitet og effektivitet.

Komprimert arbeidsuke eller vanlig femdagersuke?

Ledelse

Stadig flere organisasjoner diskuterer og prøver ut nye måter å organisere arbeidet på. I kjølvannet av covidpandemien har bruken av hjemmekontor økt. De siste årene har det også vært større interesse for komprimerte arbeidsuker, typisk i form av en firedagersuke med det samme antall arbeidstimer totalt.

Middelaldrende mann med lite hår og grått skjegg

PR-PRAT: Uavgjort på bortebane

Kommunikasjon og klart språk

Media skal ikke være maktas hjemmebane, og uavgjort på bortebane må få være et godt nok resultat.

Illustrasjonen passer til teksten om fenomenet upward failure, der ledere fortsetter å klatre i karrieren til tross for at de ikke lykkes i sine nåværende roller. Bildet illustrerer de utfordringene og fallgruvene som oppstår i forbindelse med ledersk

Hvordan kan vi forebygge at ledere feiler oppover i ledelse?

Ledelse

Mange ledere klatrer videre i karrieren, selv om de ikke lykkes i sine nåværende roller. Dette fenomenet, kjent som "upward failure," kan spores tilbake til feil og mangler i måten vi håndterer lederskifter. Spørsmålet vi bør stille oss er: Hvordan kan vi hindre at ledere mislykkes i nye roller?

Målet er at strategien skal bidra til å få en mer samlet forståelse av behovet for digitalisering og tjenesteutvikling i NAV-kontor mellom AID, Arbeids- og velferdsdirektoratet, kommunene og KS. Foto: Hege K. Fosser Pedersen, KS

Ny strategi for digitalisering i NAV-kontor

Samfunns- og tjenesteutvikling

KS og Arbeids- og inkluderingsdepartement har signert en ny strategi for digitalisering i NAV-kontor. Strategiens mål er at innbyggerne får bedre tilgang til NAV-kontorets tjenester digitalt og at ansatte på NAV-kontor har gode digitale verktøy.

Mann med svart skjorte og kvinne i blått, holder mapper

Arbeidstilsynet: – Her skortar det dessverre på kunnskap hos mange

Ledelse

1. juli kom det nye krav til kva opplysningar arbeidsavtalar skal innehalde. Arbeidstilsynet minner om at alle arbeidsgivarar må setje seg inn endringane før dei utformar og inngår arbeidsavtalar. – Mange har ikkje fått det med seg, fortel Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynets svarteneste.

Her er bildet av en kvantedatamaskin, med futuristisk design og teknologiske detaljer som reflekterer det avanserte innenfor kvantemekanikk.

Dette er kvanteteknologi – og slik brukes det i Ruter

Innovasjon og digitalisering

En helt ny måte å jobbe på – eller bare en hype? Nå snakker «alle» om kvanteteknologi. DigitalNorway fikk Ruters kvanteekspert til å forklare hva det egentlig er for noe.
llustrasjonen som passer til teksten om Nasjonal sikkerhetsmåned 2024 med temaet

Nasjonal sikkerhetsmåned 2024

Samfunns- og tjenesteutvikling

For 14. gang markerer vi sikkerhetsmåneden i oktober i Norge. Dette arrangementet er en del av EUs årlige europeiske sikkerhetsmåned (ECSM), ledet av det europeiske byrået for nett- og informasjonssikring (ENISA).
Bilde av Lise A Dahl Karlsen

Forenklingsbloggen: Nye virkemidler i bekjempelsen av kriminalitet

Innovasjon og digitalisering

Det offentliges tjenester nyter stor tillit i Norge, men kriminelle finner nye digitale metoder for å begå svindel. Brønnøysundregistrene gjør en rekke tiltak for å motvirke de som vil utnytte tillitslandet og et system som er laget til det beste for landets virksomheter. 

KI-generert bilde som viser fjell, gamle bygninger, modern høyhus, robotaktig kvinne med mobil

De nordiske landene styrker sitt samarbeid for å bekjempe nettsvindel

Samfunns- og tjenesteutvikling

I en trusselvurdering presenterer Økokrim (Den norske enheten for etterforskning og påtale av økonomisk og miljøkriminalitet) og politiet i de fire andre nordiske landene – Sverige, Danmark, Finland og Island – sine anbefalinger for å styrke det felles arbeidet med å bekjempe nettsvindel.

Bilde av Ragnhild Lied, lyst halvlangt hår, blå øyne, rød jakke

Kunnskapslause angrep på IA-avtalen

Samfunns- og tjenesteutvikling

No er vi i gong med forhandlingar om ein ny IA-avtale. Ein avtale mellom styresmaktene og partane om inkluderande arbeidsliv er ganske unik i europeisk samanheng, skriv Ragnhild Lied, leiar i Unio i Dagens Perspektiv.

Bilde av Steinar Andersen ved kontorpulten

Når lojalitet og rettferdighet kolliderer: Hvordan varsle på jobben

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hva gjør du om du ser kritikkverdige forhold på arbeidsplassen? 43 prosent av arbeidstakere i Norge har møtt negative eller blandede reaksjoner etter varsling. NITO-advokatene opplever økning i antall varslingssaker. Se deres råd.

et abstrakt uttrykk av forskjellige livssituasjoner og hvordan offentlige tjenester kan henge sammen for å støtte mennesker i ulike stadier.

Helhetlig informasjon og digital assistanse til folket

Innovasjon og digitalisering

Noen situasjoner hender bare noen av oss, som det å bli alvorlig syk eller arbeidsledig, mens andre situasjoner hender de fleste, som det å få barn, flytte, eller oppleve dødsfall i nær familie. Hvordan kan vi i offentlig sektor skape et bedre tilbud til brukerne våre, der informasjon, veiledning og tjenester er enkelt tilgjengelig og henger sammen på tvers av etatene? Hør om utfordringene vi møtte på veien til mer helhetlig informasjon, hvilke mål vi satt oss, løsninger vi testet ut og hvor veien går videre.

Bilde av Mirian Follesø, lyst halvlangt hår, pannelugg, blå øyne, mørke klær

Ordtelling som rettesnor

Kommunikasjon og klart språk

Et triks når du skal lage en tale, foredrag eller presentasjon, er å ha en stram tidslinje, skriver Miriam Follesø på kommunikasjon.no.

Mann med skjegg og frakk. Murvegg, rødlig i bakgrunnen

Varsler løft for kvinnehelse: Legger frem Norges første unike kvinnehelsestrategi

Samfunns- og tjenesteutvikling

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lanserte regjeringens kvinnehelsestrategi på Oslo universitetssykehus, Ullevål. I denne strategien lanseres tre nye mål og 18 nye tiltak for bedre kvinnehelse. Regjeringen følger allerede opp 55 av de 75 tiltakene som ble foreslått fra Kvinnehelseutvalget.
Illustrasjon som passer til teksten om EUs AI-lov og de ulike reaksjonene fra teknologiselskapene.

Tek-sommeren 2024 oppsummert

Innovasjon og digitalisering

I Europa har verdens første generelle lov om kunstig intelligens (KI) trådt i kraft, Kina blitt førende på selvkjørende biler, og det er helt Texas for Meta. Teknologirådet har samlet ti av sommerens viktigste teknologinyheter.

Berit Børby, kvinne

Debatt: Hvordan sikre 850 000 digitalt sårbare i ny strategi?

Inkludering

Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge kommenterer regjeringens nye nasjonale digitaliseringsstrategi. Hun er bekymret for innbyggerne som ikke er digitale, i satsingen på å bli verdens mest digitaliserte land.

Jonas Gahr Støre, pressebilde, alvorlig

Ny nasjonal digitaliseringsstrategi: Norge skal bli verdens mest digitaliserte land

Innovasjon og digitalisering

- Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land. Nå kommer taktskiftet i digitaliseringen av Norge. Det betyr en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Kristin Larvin, lys jakke, orange genser innenfor, mur i bakgrunnen

Fem nøkler til menneskesentrert ledelse i dagens arbeidsliv

Ledelse

I en tid der teknologien endrer arbeidslivet med lynets hastighet, må vi også tenke nytt om hvordan vi leder. Lederskap i den digitale tidsalder handler ikke bare om å nå resultater, men om å skape et meningsfylt, empatisk og balansert arbeidsmiljø.

Flere menn, en på skjerm i bakgrunnen

Nye blikk på sosial ulikhet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Alle regjeringer siden 2003 har hatt som mål at Norge skal være et land med små forskjeller og minimal fattigdom. Likevel øker den sosiale ulikheten.
Offentlig sektor er sterkt dominert av kvinner. Samtidig viser forskning at kvinner er betydelig underrepresentert i teknologisektoren generelt og innen KI spesielt, skriver Benedicte Fjellanger. Foto: KI-generert ved hjelp av ChatGPT

Kvinner og kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

Kvinner dominerer offentlig sektor, men ikke innen teknologi. Skal digitaliseringsministeren nå sitt mål om 80 prosent KI-bruk i offentlig sektor innen 2025, kreves det en enorm innsats for å endre holdninger og bygge kompetanse på tvers av kjønn.

Mann ved tastatur og skjerm, nett av elektroder på hodet

Skriv for hånd før paden tar deg

Innovasjon og digitalisering

Du lærer mye bedre av å skrive for hånd enn på et tastatur. For barnas hjerneutvikling er det viktig å bruke finmotorikken.
Hånd holder en lukket skjerm. Ord som Test mm svever i luften.

Verktøy for testing av universell utforming

Inkludering

Vi får ofte spørsmål om hvordan vi i tilsynet tester og hvilke verktøy vi bruker når vi gjennomfører tilsyn, Geir Sindre Fossøy, seniorrådgiver i Digitaliseringsdirektoratet. Her har vi oppsummert noen av de vanligste spørsmålene med svar.

Kvinne snakker i mobilen

Kunstig intelligens har enormt potensial, men vi henger bak i bruk

Innovasjon og digitalisering

IT i praksis viser at et stort flertall av norske virksomheter har tro på at kunstig intelligens vil gi gevinster for dem fremover. Rundt halvparten av innbyggerne er positive til at det offentlige bruker deres data og opplysninger til trening av kunstig intelligens. Det er overraskende positive tall.

Tegning av en personsøker

Hva personsøkere bør lære oss om verdikjeder

Innovasjon og digitalisering

Vi forbinder cybersikkerhet med brannmurer, lenker i epost-meldinger og skjermer som er låst av løsepengevirus. Det er ikke den største trusselen vi lever med, skriver Anders Løvøy, redaktør i Computerworld.

Kvinne tester ut VR-briller, mens instruktøren står ved siden av

Posten simulerer håndtering av farlig gods med VR-briller

Innovasjon og digitalisering

Virtuell og utvidet virkelighet kan gjøre arbeidsdagen tryggere og endre hvordan vi jobber med opplæring. – Mye har skjedd med teknologien de siste årene, sier spesialrådgiver.

Campingvogn med teksten Vaffel & Svall, og dekorert med gulbrun gammeldags tapet og pyntet med

Ny eksempelsamling med aldersvennlege tiltak

Samfunns- og tjenesteutvikling

Karalag, kulturambassadørar og minnesti. Seniortaxi og bustadprosjekt på tvers av generasjonar. Kommunane i Nettverk for aldersvennlege lokalsamfunn har utvikla gode aldersvennlege tiltak. No er fleire av desse samla i ei eiga eksempelsamling på aldersvennlig.no.

Bilde av Adil Hussain, muligens pakistansk bakgrunn

Universell Utforming: Nøkkelen til inkludering i det digitale Norge

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange personer med nedsatt funksjonsevne står utenfor arbeidslivet. Samtidig viser rapporter at denne gruppen har en unik kompetanse og perspektiver som vi som samfunn ikke har råd til å gå glipp av. I Norge har vi bruk for alle, hvordan kan vi utnytte dette potensialet bedre?

KompoddenRuneBjerke1000x650

Kompodden: Kommunikasjon som toppleder

Kommunikasjon og klart språk

I denne episoden av Kommunikasjonsforeningens podcast deler tidligere DNB-sjef Rune Bjerke sine erfaringer med topplederkommunikasjon, og hvordan tett dialog med kommunikasjonsavdelingen har vært avgjørende i krisesituasjoner. Han reflekterer også over å ha gått 'over streken' for å skape innovasjon.

Annonse

 

Annonse